You are currently viewing Φθιώτιδος Συμεών: «Να μιμηθούμε τον Άγιο Νεκτάριο στην υπομονή».

Φθιώτιδος Συμεών: «Να μιμηθούμε τον Άγιο Νεκτάριο στην υπομονή».

Σε κλίμα προσευχής και κατάνυξης η πόλις της Λαμίας εόρτασε την Ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του εν Αγίοις Πατρός ημών Νεκτάριου Επισκόπου Πενταπόλεως του Θαυματουργού, ενός εκ της χορείας των Φθιωτών Αγίων, ο οποίος εχρημάτισε Ιεροκήρυξ στην Μητρόπολη Φθιώτιδος, κηρύττοντας τον Λόγο του Χριστού στον ευλογημένο λαό της Λαμίας και αλλαχού της Μητροπολιτικής Περιφέρειας.

Επίκεντρο του Εορτασμού, ο περικαλλής Ναός του Αγίου, μοναδικός Ενοριακός σε όλη την Φθιώτιδα, της ομωνύμου νεόδμητης Ενορίας στην περιοχή Νεάπολη Λαμίας.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών το βράδυ της Τετάρτης 2 Σεπτεμβρίου, ετέλεσε Ιερά Αγρυπνία στον Πανηγυρίζοντα Ναό, πλαισιούμενος από Ιερείς και διακόνους, στον οποίο καταφθάνοντας ο Σεβασμιώτατος, εκόμισε απότμημα Ιερού Λειψάνου του Αγίου, προς ευλογία και ενίσχυση των πιστών, το οποίο κατέχει η Ιερά Μητρόπολις Φθιώτιδος ως ατίμητο πνευματικό θησαυρό.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφερθείς στην πολύπαθη προσωπικότητα του μεγάλου και Θαυματουργού Αγίου του 21 αιώνος, χαρακτηρίζοντας τον ως τον Άγιο της υπομονής, της καρτερίας και της ανεξικακίας.

Χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος ανέφερε:

«Είναι πολύ σημαντικό να γιορτάζουμε τον Άγιο λίγο καιρό πριν τη συμπλήρωση 100 ετών από τη κοίμησή του, γεγονός το οποίο αποτελεί μία σημαντική επέτειο, αφενός μεν για την Εκκλησία της Ελλάδος αφετέρου δε και για τη δική μας τοπική Εκκλησία, για τη Μητρόπολή μας, καθότι ο Άγιος Νεκτάριος έζησε εδώ, πέρασε από δω, διακόνησε την τοπική μας Εκκλησία, κήρυξε το λόγο του Θεού στο Ναό της Παναγίας Δέσποινας, λειτούργησε σε πολλούς Ναούς της περιοχής μας, αλλά θα έλεγα, όχι μόνο αυτό, μας αγάπησε, είδε τις δυσκολίες

μας, τα προβλήματά μας και αποτύπωσε τις πνευματικές του ανησυχίες.

Αξίζει να προσέξουμε κάτι, το οποίο έχει ιδιαίτερη σημασία, ότι ο Άγιος Νεκτάριος εδώ στη Λαμία, έγραψε το έργο του το πόνημα του, με θέμα τις αυτοκτονίες, ένα πρόβλημα τόσο σημαντικό και τόσο συνάμα τραγικό, που το αντιμετωπίζουμε και στην τοπική μας κοινωνία και στην περιοχή μας και μάλιστα αγαπητοί μου Άρχοντες, αγαπητοί μου αδερφοί, το έργο του αυτό το χρηματοδότησε ο τότε Εμπορικός Σύλλογος της Λαμίας, γεγονός που αποδεικνύει ότι το κοινωνικό αυτό πρόβλημα, όπως και άλλα σοβαρά προβλήματα, ήταν σε μεγάλη έξαρση και ο Άγιος Νεκτάριος δεν θα μπορούσε παρά να ενσκήψει, να ενδιαφερθεί, να εκφράσει την αγωνία του, την ποιμαντική του ανησυχία, τέτοια ανησυχία, την οποία διακατέχει και την ελαχιστότητά μου, καθότι αυτά τα προβλήματα, τα οποία σχετίζονται με την ψυχική κατάσταση των ανθρώπων, με την πορεία τους μέσα στη ζωή, με απασχολούν βαθύτατα και με συγκλονίζουν. Με απασχολούν για το πώς μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε, με τη βοήθεια του Θεού και με τη δύναμη του Θεού, αλλά και με το δικό μας αγώνα.

Πάρα πολλά πράγματα θα μπορούσε να αντλήσει η ζωή μας, η ύπαρξή μας ως μηνύματα από τη ζωή του Αγίου Νεκταρίου, αδερφοί μου. Θα μπορούσα όμως να προσφέρω στην αγάπη σας ή να προτείνω αν θέλετε στην αγάπη σας, να χαρίσουμε ιδιαίτερα ένα του χάρισμα, να το μελετήσουμε και να το κάνουμε δικό μας χάρισμα, γιατί νομίζω ότι είναι πολύ αναγκαίο και στην εποχή στην οποία ζούμε ,αλλά θα λέγαμε, είναι πολύ αναγκαίο και στην καθημερινότητά μας και στην προσωπική μας ζωή, το χάρισμα της υπομονής. Ο Άγιος Νεκτάριος έδειξε στη ζωή του καταπληκτική καρτέρια και υπομονή, απέραντη υπομονή, απίστευτη υπομονή.

Πόσο σπουδαίο πράγμα είναι, να μπορέσει κανείς, να μπορέσουμε στη ζωή μας να μιμηθούμε έστω στο ελάχιστο αυτή την αρετή του Αγίου Νεκταρίου. Δοκιμάζεται καθημερινά

η ζωή μας μέσα στις καθημερινές μας σχέσεις, ερεθίσματα πολλά, ο διπλανός μας, ο άνθρωπός μας, ο σύζυγος μας, η σύζυγος μας, τα παιδιά μας οι γονείς μας, οι συνεργάτες μας καθημερινά μας φέρνουν στα όριά μας, καθημερινά δοκιμάζονται οι αντοχές μας και καθημερινά μας δίνεται η δυνατότητα να μιμηθούμε στην υπομονή τον Άγιο Νεκτάριο και τους Αγίους της Εκκλησίας μας. Καθημερινά μας δίνεται η δυνατότητα να υπερβούμε το κακό που μπορεί να μας έκανε κάποιος, τη δυσκολία που μπορεί να προξένησε και την πίκρα με την οποία μπορεί να μας πότισε. Εκεί πραγματικά δοκιμάζεται, αδερφοί μου, η αληθινή μας σχέση με έναν Άγιο της Εκκλησίας, διότι Ασφαλώς και τον Σταυρό μας θα κάνουμε και το Ιερό του Λείψανο θα προσκυνήσουμε και ενδεχομένως το Απολυτίκιο του θα ψάλλουμε και μπορεί να πούμε ότι τον αγαπάμε και τον τιμούμε και από σεβασμό είτε από φόβο μπορεί να υποκλιθούμε μπροστά στη μορφή του.

Το ερώτημα είναι όμως, πόσο είμαστε διατεθειμένοι έστω και ελάχιστα να τον ακολουθήσουμε με τη δική μας ζωή; Πόσο είμαστε διατεθειμένοι να δούμε με ποιον τρόπο αντιμετώπισε τις δυσκολίες της ζωής του, για να τις αντιμετωπίσουμε και εμείς τις δικές μας; Έστω με έναν άλλο, αν όχι ανάλογο, αλλά έστω αντίστοιχο τρόπο; Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα και για αυτό υπάρχουν οι Άγιοι στη ζωής μας, για να μας δείχνουν το δρόμο και να μας δίνουν τη δυνατότητα να καθρεφτιζόμεθα και τουλάχιστον να έχουμε τη δύναμη, να βλέπουμε, θα έλεγα, τις ελλείψεις, τις αδυναμίες μας και ίσως και την απόσταση που μας χωρίζει από το ήθος και το πολίτευμα των Αγίων, ώστε τουλάχιστον, αν μη τι άλλο, αν δεν τους μιμούμαστε, τουλάχιστον να ταπεινωνόμαστε από αυτή την έλλειψη μιμήσεως.

Αυτή την βραδιά, που σε αυτή την όμορφη ατμόσφαιρα, την κατανυκτική και τη γλυκιά εορτάζουμε τον Άγιο Νεκτάριο, θέλω να παρακαλέσω να το πλησιάσουμε με τέτοια διάθεση, ώστε να μιλήσει στην καρδιά μας και στη ζωή μας και να μας

δείξει το δρόμο, γιατί έχουμε ανάγκη από φως μέσα στα σκοτάδια της καρδιάς μας και της ψυχής μας.

Σας εύχομαι ολόψυχα και ολοκάρδια, ο Άγιος Νεκτάριος να γίνει το φως το ιλαρό και το γλυκό, το οποίο θα μας δείξει το Φως του Χριστού, το οποίο «φαίνει πάσι», αδελφοί μου. Αμήν

Προ της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος προεχείρισε Αναγνώστες της Ιεράς Μητροπόλεως, δύο νέους από την Ενορία, οι οποίοι μετά ζήλου και αγάπης διακονούν το Ιερό Βήμα και το Αναλόγιο του Ναού, τους κ.κ. Ιωάννη Τζατζιμάκη και Χρήστο Φανάρα. Την πατρική αυτή πράξη του Σεβασμιωτάτου επισφράγησε η δυνατή ιαχή Άξιος, την οποία ανεφώνησαν οι Ιερείς και οι πιστοί στα δύο παιδιά.

Τέλος ο Προϊστάμενος της Ενορίας. Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Γεώργιος Κάλλος, με εγκάρδια αισθήματα σεβασμού και αγάπης προσεφώνησε τον Σεβασμιώτατο και εκ μέρους όλων τον καλωσόρισε στην Ενορία, ευχόμενος, όπως ο Άγιος της υπομονής και της αγάπης, Νεκτάριος ο Θαυματουργός, του χαρίσει υγεία, δύναμη και αγλαόκαρπο Αρχιερατεία.

Στην Ιερά Αγρυπνία παρέστησαν: ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λαμιέων κ. Γεώργιος Κυροδήμος, ο εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος στην περιοχή της Υπάτης κ. Κων/νος Ξεφλούδας, ο Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Στερεάς Ελλάδος Υποστράτηγος Γεώργιος Κανέλλος και ο Αστυνομικός Διευθυντής Φθιώτιδος κ. Δημήτριος Φούρλας.

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

IMG_5433