You are currently viewing Τα λάθη πληρώνονται Άγιοι Αρχιερείς…

Τα λάθη πληρώνονται Άγιοι Αρχιερείς…

Του Σωτήρη Μ. Τζούμα
«Συνέρχεται σήμερα Τρίτη 25 και την Τετάρτη 26 Αυγούστου 2020, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, της 163ης Συνοδικής Περιόδου, προκειμένου να ασχοληθεί με τα θέματα της Ημερησίας Διατάξεως».
Αυτό είναι το ανακοινωθέν από την Αρχιγραμματεία της Ιεράς Συνόδου.
Δεν γίνεται αναφορά, όπως πάντα, στα θέματα της ημερησίας διατάξεως.
Εν πάσει περιπτώσει αυτή θα είναι η τελευταία φορά που συνεδριάζει με αυτή την σύνθεσή της. Δηλαδή με τους Σεβ. Μητροπολίτες Θεσσαλονίκης Άνθιμο, Παραμυθίας Τίτο, Μηθύμνης Χρυσόστομο, Τριφυλλίας Χρυσόστομο, Μεσσηνίας Χρυσόστομο, Λευκάδος και Ιθάκης Θεόφιλο
Θηβών και Λεβαδείας Γεώργιο,Παροναξίας Καλλίνικο,Φωκίδος Θεόκτιστος,Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς Ιουστίνο,Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου Στέφανο,Σισανίου και Σιατίστης Αθανάσιο. 
Η Σύνοδος αυτή, η 163η κατά σειρά,  θα μείνει για πάντα χαραγμένη στην σύγχρονη εκκλησιαστική ιστορία της Εκκλησίας της Ελλάδος, αλλά και στις καρδιές του χριστεπωνύμου πληρώματος της Αυτοκεφάλου Ελλαδικής Εκκλησίας, για όλα όσα δύσκολα, τραγικά και πρωτόγνωρα έλαβαν χώρα στην πατρίδα μας και όλοι βιώσαμε εξαιτίας της πανδημίας που έπληξε την ανθρωπότητα.
Μυστικές συννενοήσεις. Ειλημμένες αποφάσεις. Οπισθοχωρήσεις και πισωγυρίσματα. Ασυνέπεια βίου και πράξεων. Καταπάτηση αρχών και παραδόσεων.  Προσβολή του θρησκευτικού συναισθήματος του λαού μας. Διαφορετικές απόψεις σε μείζονα θέματα, έως δογματικά… συνέθεσαν την εικόνα της ΔΙΣ και γενικότερα της Εκκλησίας, κατά το εκκλησιαστικό έτος που παραδίδουμε στην ιστορία.
Δυστυχώς, στην πιο κρίσιμη χρονική στιγμή από συστάσεως της Εκκλησίας μας, Μακαριώτατε και Άγιοι  Αρχιερείς, ενώ σας δόθηκε η μοναδική και σπουδαία ευκαιρία να ξεκαθαρίσετε μια για πάντα ορισμένα προβλήματα και να βάλετε τα πραγματικά όρια στις σχέσεις της Εκκλησίας  με το Κράτος, εσείς  την αφήσατε να περάσει ανεκμετάλλευτη.
Στην  εγκύκλιο μάλιστα  που εκδώσατε για να δικαιολογήσετε τα αδικαιολόγητα, μιλήσατε για κόκκινες γραμμές , οι οποίες- φευ- έγιναν κόκκινες κορδέλες αφού παραβιάστηκαν και παραβιάζονται συνεχώς.
Αντί να δούμε την Εκκλησία δυνατή και ενωμένη να προστατεύει την ιερά και τα όσια, συνέβη το ακριβώς το αντίθετο!
Δηλαδή το Κράτος με την στενή και ευρεία έννοια του όρου επέβαλε την απόλυτη κυριαρχία του με την ευκαιρία της πανδημίας.Καταργήθηκε η Σύνοδος με ένα απλό πρωθυπουργικό μήνυμα στο.. Twitter .
Με πρόσχημα μάλιστα  την σωτηρία  των πολιτών, έγιναν πολλά ευτράπελα και συν τοις άλλοις αμφισβητήθηκε και αυτό το Μυστήριο των Μυστηρίων, η Θεία Κοινωνία.
«Τί γάρ ὠφελήσει ἄνθρωπον ἐάν κερδήση τόν κόσμον ὄλον, καί ζημιωθῆ τήν ψυχήν αὐτοῦ;»
Αυτά δεν μας διδάσκεται;
Τι να το κάνω εγώ να σωθώ από την πανδημία όταν η ίδια μου η  πίστη αμφισβητεί την αποστολή της που είναι η σωτηρία της ψυχής μας;
Γιατί να πιστεύω σε μία τέτοια Εκκλησία που με την σιωπή της αποδομεί την διδασκαλία της;
Άγιοι Συνοδικοί Αρχιερείς, ουαί υμίν! Άλλα μας κηρύττετε από άμβωνος, άλλα αποδεχθήκατε από τον Καίσαρα. Βαπτίσατε την ένοχη σιωπή σας σύνεση. Την ολιγοψυχία σας, γενναίες αποφάσεις. Την υποχώρησή σας, σωφροσύνη! Δεν αντιδράσατε, δεν αντισταθήκατε, ούτε καν κάποιοι δεν δυσανασχετήσατε.Μάλιστα τιμές εξ υμών που το παίζουν προοδευτικοί κυκλοφόρησαν κατάπτυστα κείμενα ενδοτισμού στα κελεύσματα της εξουσίας  για να γίνουν αρεστοί στους κυβερνώντες και στους υπερβολικά φοβικούς της πανδημίας που τα έβαλαν με την Εκκλησία – με το αζημίωτο! 
Σκύψατε την κεφαλή σε ό,τι σας ζητήθηκε από αλιβάνιστους πολιτικούς, γενόμενοι συχνά βασιλικότεροι του βασιλέως.
Κλείσατε τους Ιερούς Ναούς μας, σφραγίσατε τις Ιερές Μονές μας και κλειστήκατε οι περισσότεροι στα μητροπολιτικά σας μέγαρα! Κιοτέψατε, Άγιοι, Συνοδικοί και μη. 
Προδώσατε τον ευλογημένο αυτό λαό που αντί να δει τους Ποιμένες του μπροστάρηδες σ’ αυτήν την μάχη, εγκαταλείψατε το ποίμνιο σε λύκους ή μας οδηγήσατε με τα ίδια σας τα χέρια ως πρόβατα επί σφαγή!
Δυστυχώς, η ευκαιρία μας δίνεται μια φορά. Και η δική σας ευκαιρία σας δόθηκε! Πάει πέρασε.
Είχατε την μοναδική ίσως ευκαιρία να γραφτείτε στας χρυσάς δέλτους της Εκκλησιαστικής μας ιστορίας, αλλά δεν το  θελήσατε. Ο φόβος σας  υπερίσχυσε των όρκων που δώσατε. Πήγατε με την λάθος πλευρά της ιστορίας!
Και τα λάθη πληρώνονται. Έκαστος θα λάβει αυτό που του αξίζει!
Και…δεν μπήκατε καν στον κόπο, να ζητήσετε συγγνώμη από τον λαό που του επιβάλατε επιτίμιο και δυσβάστακτα πνευματικά φορτία.Και αφήσατε για την επόμενη Σύνοδο που ξεκινά την 1η Σεπτεμβρίου ένα τεράστιο χρέος, που καλείται να εξοφλήσει.
Η νέα Συνοδική περίοδος, η 164η, που ξεκινά εντός των ημερών θα απαρτίζεται από τους Σεβ. Μητροπολίτες:

Μυτιλήνης, Ερεσσού και Πλωμαρίου  Ιάκωβο
Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου Δημήτριο,Βεροίας και Ναούσης Παντελεήμονα,
Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου Δαμασκηνό,Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης  Ανδρέα,Ξάνθης και Περιθεωρίου Παντελεήμονα,Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως Αθηναγόρα,Ζακύνθου Διονύσιο
Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού Κύριλλο,
Νέας Ἰωνίας και Φιλαδελφείας Γαβριήλ και 
Γλυφάδας Αντώνιο. 

Πρόεδρος του Ιερού Σώματος ο Μακ. Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος. Και επειδή το τέμπο δίνεται πάντα από τον Πρώτο, φαντάζεστε τί έχει να ακολουθήσει….