Η σύλληψη του Αγιορείτη ηγουμένου και οι φωνές της αναισχυντίας

Η σύλληψη του Αγιορείτη ηγουμένου και οι φωνές της αναισχυντίας

Του Σωτήρη Μ. Τζούμα
       Πού πάμε; Πού οδηγούμαστε; «…πάντες εξέκλιναν, άμα ηχρειώθησαν, ουκ εστι ποιών χρηστότητα, ουκ εστιν έως ενός…ουκ έστι φόβος Θεού απέναντι των οφθαλμών αυτών» λέγει ο Προφητάναξ  Δαυίδ στον 13ο Ψαλμό.
Με απλά λόγια: «Αλλοίμονον! Ολοι εξετράπησαν από την ευθείαν οδόν. Εξηχρειώθησαν και διεφθάρησαν. Δεν υπάρχει κανείς, που να πράττη το αγαθόν. Δεν υπάρχει ούτε ένας…Δεν υπάρχει φόβος Θεού ενώπιόν των».
Σαν βόμβα ήχησε στ’ αυτιά μας η είδηση ότι συνελήφθη στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου Κρήτης αγιορείτης μοναχός για οπλοκατοχή(!!!) και μάλιστα, όπως διεπιστώθη αργότερα επρόκειτο για τον Καθηγούμενο της Μονής Φιλοθέου αρχιμ. Νικόδημο! Όπως ισχυρίστηκε  το όπλο σε σχήμα στυλό με τις …τρεις σφαίρες ήταν δώρο-σουβενίρ ρώσου πνευματικού του τέκνου, ο οποίος κάνει διακοπές στην Κρήτη. Οι πληροφορίες μας λένε ότι δεν κατέθεσε ταυτότητα του δωρητή προφανώς για να μην μπλέξει χειρότερα τα πράγματα.Αλλά κάποια στιγμή θα φανερωθεί! Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον.
Τα ερωτήματα βεβαίως που μας γεννώνται είναι πολλά… Γιατί να δωρήσει  κάποιος στον πνευματικό του πατέρα ένα όπλο; Γιατί το όπλο αυτό το οποίο είναι εκ κατασκευής ύποπτο αφού η χρήση του επιφέρει τον βίαιο θάνατο δηλαδή δολοφονεί ανθρώπους, να βρίσκεται στα χέρια ενός Αγιορείτη Ηγουμένου; Γιατί απέκρυψε την πραγματική «ταυτότητα» της προέλευσης του από τις αρχές; Γιατί δέχθηκε ένας καθηγούμενος αγιορείτης ως δώρο ένα…όπλο; Και αν δεχθούμε ότι ήταν… σουβενίρ, γιατί να κρατήσει  και τις σφαίρες;Γιατί; Μήπως για ώρα ανάγκης προ ενός κινδύνου; Αλλά ακόμη και στην περίπτωση αυτή θα έκανε χρήση; Ό μη γένοιτο!
Πρόκειται για ερωτήματα  που θα απαντηθούν από τον Γέροντα αρμοδίως κατά την δικάσιμο που ορίστηκε στις 3 Σεπτεμβρίου. Ως τότε αφέθηκε ελεύθερος μετά του Μοναχιύ Μαρκέλλου που τον συνόδευε.
Οι πληροφορίες μας τους θέλουν και τους δύο να έχουν επιστρέψει στην Μονή της μετανοίας τους,την Μονή Φιλοθέου.
Μακάρι  το θλιβερό αυτό γεγονός να μην χρήζει μετανοίας και θρήνων και να μην αποτελέσει την αρχή άλλων δεινών. Το κακό είναι ότι συνέβη και δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς. Και είναι τραγικός ο τρόπος που προσπάθησαν κάποιοι  να το διαψεύσουν τρομοκρατώντας και απειλώντας αυτούς που είχαν την τόλμη να το παρουσιάσουν με πλήρη ευθύνη.
Ας αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας. Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα δεν επιδέχεται άλλα σφάλματα κληρικών. Ο λαός μας είναι αρκετά απογοητευμένος και προδομένος από τους ποιμένες του. Αν από τη μια συνεχιστεί για πολύ καιρό η εξάπλωση ή η φοβέρα για  τον κορονοϊό, που έχει τρομοκρατήσει και απομακρύνει τον κόσμο από τους Ναούς και έχει μειώσει αποδεδειγμένα  τον εκκλησιασμό μας  και αν από την άλλη οι κληρικοί μας σκανδαλίζουν με τα καμώματά τους τους πιστούς, η Εκκλησία μας κινδυνεύει να μείνει πάλι και για πολύ όμως αυτή τη φορά, με άδεια στασίδια.Ο λαός μας είναι απογοητευμένος.Γιαυτό ας σιωπήσουν οι κάλαμοι των υποτακτικών να παραπληροφορούν ή να θολώνουν τα νερά  και ας πάψουν οι φωνές της αναισχυντίας να θέλουν να μας φιμώσουν. Γνώσεσθε την αλήθεια και η αλήθεια ελευθερώσει ημάς.
«Σπούδασον ω ιερεύ, σαυτόν παραστήσαι εργάτην ανεπαίσχυντον…» προτρέπει ο Μέγας Βασίλειος… Γι’ αυτό άγιοι πατέρες «ουαί υμίν»! Προσέχετε την ζωή και πολιτεία σας και μη δίνετε αφορμές σκανδαλισμού στον λαό του Θεού γιατί θα αναζητήσει αλλού «το γάργαρο νερό» της πίστεώς μας.