You are currently viewing Η εσχάτη πλάνη χείρων της πρώτης

Η εσχάτη πλάνη χείρων της πρώτης

Του Σωτήρη Μ. Τζούμα

Είναι γεγονός ότι η τρομοκρατία που επικράτησε , ή κατ’ άλλους η σύνεση με την οποία χειρίστηκε η πολιτεία το  περασμένο διάστημα  από Μάρτιο, το ζήτημα της πανδημίας, δημιούργησε νέα δεδομένα και καταστάσεις μη αναστρέψιμες οι οποίες αν επαναληφθούν θα προκαλέσουν ανήκεστον βλάβη στην Εκκλησία.

Και όλο αυτό ερμηνεύθηκε από πολλούς ως μία ηττοπαθής στάση της Διοικούσας Εκκλησίας μπροστά σε ένα πρωτόγνωρο γεγονός, όπως η πανδημία.

Με την στάση αυτή , μειώθηκε το εκκλησίασμα αισθητά, τόσο που εφαρμόζονται τα μέτρα αποστάσεων κ.λπ χωρίς προσπάθεια!Είχαν την φαεινή ιδέα κάποιοι Άγιοι να βγουν και να πουν εν μέσω κορονοϊού ότι θα πείσουν το λαό μας να μείνει στα σπίτια του για να περιφρουρήσουμε το αγαθό της υγείας!

Και ο λαός όντως ακολούθησε τις εντολές. Πλην όμως στην μετά κορονοϊό μικρή περίοδο ελευθερίας- έστω με μέτρα και αποστάσεις- ο λαός  δεν επέστρεψε στους ναούς με την ζέση που περιμέναμε.

Αντιθέτως οι ναοί ακολουθούν  τις εντολές χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια αφού το εκκλησίασμα ήταν και παραμένει αραιό.

Ωστόσο καλοθελητές που πάντα υπάρχουν, προσπαθούν να μας πείσουν ότι η μικρή αλλά σταθερή παρουσία κρουσμάτων που υπάρχει μέσα στο καλοκαίρι, οφείλεται στις εκκλησίες κι όχι στα μπαρ και στις άλλες μαζικές συγκεντρώσεις που γίνονται!

Κι όμως κανείς δεν βγαίνει να πει μετά λόγου γνώσεως ότι  δεν υπήρξε ούτε ένα κρούσμα από εκκλησίασμα, ούτε απο θεία κοινωνία.Να βγει η Εκκλησία και απολογητικά έστω να πει ότι ενώ κοινωνήσαμε χιλιάδες πιστών κανείς δεν προσεβλήθη απο κορονοϊό! Και αυτό είναι το θαύμα που ζεί η Εκκλησία μας.

Αντιθέτως  θέλουν να φορτώσουν στην Εκκλησία  την όποια στραβομάρα τους. Και η Εκκλησία σιωπά σαν να το αποδέχεται!

Σαν κάτι να μην πηγαίνει καλά στο σχεδιασμό κύριε Πέτσα μας και κύριε Χαρδαλιά μας. Όταν εσείς πηγαίνετε στις δεξιώσεις και στα θέατρα χωρίς μάσκα για να χαρείτε και να καμαρώσετε την ματαιοδοξία σας, σας φταίνε οι Εκκλησίες και θέλετε να φορέσετε στους πιστούς μάσκες.

Βρήκατε την εύκολη λύση!

Κι όμως γιατί δεν ρωτάτε να σας πουν πόση μείωση υπάρχει στο εκκλησίασμα; Μείωση που δεν δικαιολογεί όχι μάσκες αλλά ούτε μέτρα!

Αν έχετε κάποιο  σοβαρό εύρημα που να ιχνηλατείτε στον εκκλησιασμό   να το συζητήσουμε..Αλλά δεν έχετε τίποτα!

Αυτά που ισχυρίζεστε  για το εκκλησίασμα και τις μάσκες προκαλούν τη θυμηδία μας!Και τον θυμό μας. Και αυτό δεν θα μας περάσει εύκολα.

Ελπίζουμε ότι οι Ιεράρχες μας  δεν θα επαναλάβουν τα όποια λάθη του πρόσφατου παρελθόντος και δεν θα αιφνιδιαστούν και θα λάβουν τα… μέτρα τους ώστε να φροντίσουν και μεριμνήσουν αυτοί τα του οίκου τους χωρίς την παρέμβαση της πολιτείας.

Κάποιες φωνές Ιεραρχών που ακούω να συναινούν με τις κυβερνητικές εξαγγελίες θεωρώ ότι οφείλονται περισσότερο σε δημόσιες σχέσεις παρά σε πραγματικές διαθέσεις.

Η Εκκλησία αυτή τη φορά πρέπει να βγει ενωμένη και δυνατή από τη νέα δοκιμασία μέσα στο δεύτερο Πάσχα του καλοκαιριού όπως θεωρούμε την εορτή της Παναγίας μας.

Δεν θα πρέπει να  υπάρξει  διχογνωμία ώστε το πλήρωμα της Εκκλησίας να είναι αναπαυμένο.

Μια δεύτερη στάση ηττοπάθειας εκ μέρους των Ιεραρχών μας  θα αποβεί εις βάρος της Εκκλησίας και θα απομακρύνει ολότελα το λαό μας από τους ναούς μας . Και αυτή θα είναι «η εσχάτη πλάνη χείρων της πρώτης».