Υπεγράφη η προγραμματική σύμβαση για την ανακαίνιση της ιστορικής Σταυροπηγιακής Μονής Αγ. Τριάδος Τσαγκαρόλων Χανίων

Υπεγράφη η προγραμματική σύμβαση για την ανακαίνιση της ιστορικής Σταυροπηγιακής Μονής Αγ. Τριάδος Τσαγκαρόλων Χανίων

Υπεγράφη πριν λίγο μέσα σε κλίμα χαράς,  στην Ιερά Μονή μας η προγραμματική σύμβαση για την ανακαίνιση της Μονής παρουσία του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου και Καθηγουμένου της Μονής μας κ. Δαμασκηνού, της Υπουργού πολιτισμού κ. Λίας Μενδώνη, του Περιφερειάρχου Κρήτης κ. Σταύρου Αρναουτάκη, του Αντιπεριφερειάρχου Κρήτης κ. Νικολάου Καλογερή, του Πρυτάνεως του Πολυτεχνείου Κρήτης και άλλους παράγοντες που θα συνδράμουν στο μεγάλο αυτό έργο.
Ακολουθεί ο λόγος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου:
Πιστεύω πως σήμερα θα μας βλέπουν από ψηλά με μεγάλη χαρά οι κτήτορες, οι αδελφοί Ιερεμίας και Λαυρέντιος Τζαγκαρόλοι να συνεχίζουμε το μεγάλο έργο τους, που ξεκίνησαν το 1611 και έφτασε σχεδόν αλώβητο μέχρι τις μέρες μας. Μια μεγάλη Μονή, ένα αριστούργημα της Κρητικής Αναγέννησης, που διατηρεί ακέραια τα χαρακτηριστικά του.
Θα χαίρονται οι πατέρες, οι οποίοι έζησαν εδώ την ιδιόρρυθμη ζωή του μοναχού στους τέσσερις αιώνες ζωής της Μονής μας και αναπαύονται σήμερα στο Κοιμητήριο και το Οστεοφυλάκιο, αναμένοντας την Ανάσταση. Τέσσερις αιώνες προσφοράς στη θρησκευτική, την κοινωνική, την οικονομική ζωή, στους εθνικούς αγώνες, αλλά και στην Εκπαίδευση. Τέσσερις αιώνες με προβλήματα από πιέσεις των δυναστών, παρεμβάσεις της Πολιτείας, αλλά και εσωτερικά προβλήματα. Δυο αιώνες κλίνουν του χρόνου από τότε-περίπου αυτή την εποχή-που πυρπολήθηκε η Μονή από τους Τούρκους. Τρεις μέρες καιγόταν το μεγαλοπρεπές καθολικό «ως κάμινος ασβέστου», σύμφωνα με τον κώδικα, μαζί με τον πλούσιο φορητό εξοπλισμό του. Και η Μονή ερημώθηκε, για να αναστηθεί και πάλι από τη στάχτη της και να συνεχίσει το ρόλο της στη ζωή του τόπου. Πέρασε και πάλι μέσα από περιπέτειες για να καταλήξει σε μια κατάσταση περίπου κτηριακής και οικονομικής διάλυσης στη δεκαετία του 1970. Από τότε και κάτω από τη στιβαρή ηγεσία του ηγουμένου Αθανασίου Ντουρουντάκη, η Μονή άρχισε να συνέρχεται και να επανέρχεται στην αρχική της μορφή, όπως πολύ καλά γνωρίζουν ο σημερινός μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ.κ.Δαμασκηνός και οι άλλοι παλιότεροι αδελφοί.
 Οι προσπάθειες για τη συντήρηση της Μονής έγιναν σχεδόν εξολοκλήρου από ίδιες πιστώσεις, που προέκυπταν από την παράλληλη ορθολογική οργάνωση της μεγάλης εγκαταλειμμένης μέχρι τότε περιουσίας της. Η στενή συνεργασία μας με την τότε Εφορεία Βυζνινών Αρχαιοτήτων, τους προϊστμένους της τον αείμνηστο Μανόλη Μπορμπουδάκη το Μιχάλη Ανδριανάκη και τους συνεργάτες τους, που συνεχίζεται και σήμερα με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων και την προϊσταμένη της κ.Ελένη Παπαδοπούλου, συνέβαλαν σημαντικά στην ορθή ανάδειξη του σπουδαίου αυτού μνημείου.
  Μετά την αναβάθμισή της με ενεργοποίηση του Σταυροπηγιακού προνομίου από τον Οικουμενικό Πατριάρχη μας κ.κ.Βαρθολομαίο, φύσηξε μια νέα πνοή ανέμου στην κατεύθυνση αυτή. Έτσι χαιρόμαστε γιατί η νέα προσπάθειά μας να «αναστήσουμε» το μνημείο βρίσκει απόλυτα σύμφωνους και συνεργούς τους πιο αρμόδιους και κατάλληλους φορείς, αλλά κυρίως πρόσωπα, που τους εκπροσωπούν.
 Ευχαριστώ θερμά τον Οικουμενικό μας Πατριάρχη, που ευλογεί τις προσπάθειές μας και συμπαρίσταται σε κάθε δυσκολία.
 Ευχαριστώ τον πρωθυπουργό κ.Κυριάκο Μητσοτάκη…..
 Την αγαπητή φίλη Υπουργό Πολιτισμού κ.Λίνα Μενδώνη…..
 Τον αγαπητό φίλο Περιφερειάρχη Κρήτης κ.Σταύρο Αρναουτάκη…..
 Τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ.Νίκο Καλογερή και τις Υπηρεσίες της   Αντιπεριφέρειας για την πρόθυμη συμπαράστασή τους.
 Τον Πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης για την προθυμία του να βοηθήσει ενεργά την προσπάθεια αποκατάστασης της Μονής με την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης.
 Την έγκυρη αναπληρώτρια καθηγήτρια της Αρχιτεκτονικής, που αναλαμβάνει επικεφαλής της ομάδας έρευνας για την αποκατάσταση του ιστορικού κτηρίου του Ιεροδιδασκαλείου, των κτηρίων γύρω από τη Μονή και του περιβάλλοντος χώρου.
Την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων κ. Ελένη Παπαδοπούλου, που συνεχίζοντας την παράδοση της τοπικής Υπηρεσίας, αντιμετωπίζει με ταχύτητα τα θέματα της Μονής και τη συντήρηση των εικόνων
Τον επίτιμο έφορο Αρχαιοτήτων κ.Μιχάλη Ανδριανάκη, που για πάνω από 40 χρόνια συμμετέχει ενεργά στη ζωή της Μονής είτε από την υπηρεσιακή του θέση, είτε σήμερα ως άμισθος σύμβουλος.
«Και ων έκαστος»…