«Λευκός καπνός» από την ΛΥΔΙΑ;

«Λευκός καπνός» από την ΛΥΔΙΑ;

Του Σωτήρη Μ. Τζούμα 
Μια καλή είδηση μας έρχεται από την Μακεδονία. Ένα θέμα που αναδείξαμε  με υπευθυνότητα, διάκριση και πόνο ψυχής τόσο για να αποφύγουμε τον  σκανδαλισμό των «αδυνάτων τη πίστει» χριστιανών, όσο και για την ταλαιπωρία και εξουθένωση που υφίστανται εις τας  δυσμάς του βίου τους αφιερωμένες στον Θεό και στο έργο της εκκλησίας ψυχές- μέλη της ιστορικής Αδελφότητος ΛΥΔΙΑ.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος,  στην κανονική πνευματική  δικαιοδοσία του οποίου ανήκει η ΛΥΔΙΑ μας εξέπληξε ευχάριστα: πραγματοποίησε σύναξη της Αδελφότητος και μίλησε στις αδελφές με πατρική αγάπη και στοργή, προσπαθώντας να ενώσει τα διεστώτα. Ο λόγος του φωτισμένος και αγιοπνευματικός. Παρηγόρησε τις διωκόμενες αδελφές, στις οποίες έδωσε την ευκαιρία να εκφραστούν ελεύθερα και να περιγράψουν την κατάσταση.
 Ήταν γι’ αυτές ένας άγγελος χαράς που στάλαξε βάλσαμο στις πληγωμένες καρδιές και έδωσε ελπίδα και την προσδοκία ότι θα έλθουν πάλι καλές μέρες για όλη την Αδελφότητα.
Το απρόσμενο και σημαντικό είναι ότι κατέρριψε με αριστοτεχνικό τρόπο και χωρίς αιχμές τον μύθο γύρω από το πρόσωπο του φερομένου «ως διαδόχου του γέροντος Θεοφίλου»του περιβόητου π. Νικάνορος, που μέχρι χθες δεν τον ήξερε κανείς και σήμερα τον γνωρίζουν όλοι.
Διαβεβαίωσε στο σώμα της Αδελφότητος και μάλιστα στεντορεία τη φωνή- διότι υπήρξαν αντιδράσεις από την ομάδα με τις φανατικές ( εκεί έφτασε την Αδελφότητα)  του π. Νικάνορος- ότι ο π. Θεόφιλος δεν άφησε ως πνευματικό της Αδελφότητος τον π. Νικάνορα!
 «Λευκός καπνός» ελπίζουμε να βγεί και από την συνάντηση που ζήτησε να έχει ο Σεβ. Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος με στελέχη της Αδελφότητας και από τις δύο πλευρές, τις σήμερα ..«αντιμαχόμενες» ενώ μέχρι χθες ήταν ενωμένες και αγαπημένες.  Και η συνάντηση αυτή γίνεται για πρώτη φορά μετά τα προβλήματα που ανέκυψαν στο ιστορικό Σωματείο. Και είναι προς τιμήν του Σεβ. Σερρών που το αποφάσισε και το προκάλεσε.
Αποτελεί προσωπική επιτυχία του  και ελπίζουμε ότι θα επιφέρει καρπούς αν η κατ’ εξοχήν αιτία του σκανδάλου- ο κακός δαίμων της κατάστασης- δεν θέσει θέμα αμβισβήτησης του αποτελέσματος των τελευταίων εκλογών.
Πρόκειται για ένα σενάριο που προωθείται από καιρό από την πλευρά του π. Νικάνορος και των θεραπαινίδων του αδελφών Αναστασίας Πεχλιβάνη και Μαρίας Κράλλη, με σκοπό να εξοντώσουν την νομίμως και νομοτύπως εκλεγμένη Πρόεδρο Ελένη Κιμισκίδου, καταξιωμένη τ. συμβολαιογράφο Θεσσαλονίκης και το περί αυτής Διοικητικό Συμβούλιο της Αδελφότητας. Και γιατί να το κάνουν αυτό; Μα είναι δαιμόνιοι άνθρωποι και  μηχανορραφούν με κάθε τρόπο.
Στόχος τους είναι  να ελευθερωθεί το «πεδίο δράσεως» και να εφορμήσουν σαν καρτάλια σε ό,τι δεν κατάφεραν ακόμη να ελέγξουν, λόγω του περίεργου νομικού καθεστώτος με το οποίο διοικείται η Αδελφότητα. Και εν τέλει με αυτά που συμβαίνουν φαίνεται πως εν Σοφία τα εποίησε όλα ο π. Θεόφιλος, για να μην μπορεί η μία πλευρά να καπελώσει την άλλη σε περίπτωση διαφωνίας.
Ωστόσο πρέπει να πούμε πως αν επιμείνουν  να ενεργούν με υστεροβουλία και ιδιοτέλεια προσπαθώντας να προωθήσουν τους ύπουλους και καταχθόνιους σκοπούς τους, το βέβαιο είναι πως η Αδελφότητα θα οδηγηθεί σε διάσπαση. Εξάλλου το κλίμα που έχει δημιουργήσει με τις ενέργειες και την συμπεριφορά του ο π. Νικάνωρ και οι περί αυτόν στους κόλπους της Αδελφότητας είναι τόσο άσχημο που αν παρουσιαστεί στην πραγματική του διάσταση δεν θα ξέρουμε αν πρόκειται  για Αδελφότητα αφιερωμένων ψυχών  ή για συμμορία που έχει άλλους στόχους και σκοπούς.
Το ρήγμα στην Αδελφότητα σήμερα είναι  βαθύ που μόνον ο Σεβ. Μητροπολίτης Σερρών Θεολόγος μπορεί να το θεραπεύσει.
Αλλιώς μια διάσπαση ίσως ήταν λυτρωτική για όλους.Η μονή λύση.  Ίδωμεν.
Ευκαιρία για προσευχή!