Ελευθέρια Καβάλας, 2020: Μια ελληνική σημαία «αγκάλιασε» τα παλιά δικαστήρια

Ελευθέρια Καβάλας, 2020: Μια ελληνική σημαία «αγκάλιασε» τα παλιά δικαστήρια

Ο Δήμος Καβάλας «έντυσε» με τη γαλανόλευκη το κτίριο από όπου το 1913 ο Πλωτάρχης Κριεζής ανήγγειλε την ενσωμάτωση της πόλης στον εθνικό κορμό

Ξεκίνησαν το πρωί της Παρασκευής 26 Ιουνίου 2020 οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 107ης Επετείου από την Απελευθέρωση της Καβάλας, στις 26 Ιουνίου του 1913, με μία συμβολική τελετή που έλαβε χώρα στο κτίριο των παλιών δικαστηρίων επί της οδού Ομονοίας.

Εκεί, ο Δήμαρχος Καβάλας Θόδωρος Μουριάδης ύψωσε μια υπερμεγέθη ελληνική σημαία η οποία «αγκάλιασε» μεγάλο μέρος του κτιρίου που κάποτε στέγαζε το Διοικητήριο της πόλης και από όπου ο Πλωτάρχης Α. Κριεζής ύψωσε την ελληνική σημαία και ανήγγειλε την ενσωμάτωσης της στον Εθνικό κορμό.

Φωτογραφία: Λάσκαρης Τσούτσας

Το ιστορικό

Στις 26 Ιουνίου 1913 το αντιτορπιλικό “Δόξα” καταπλέει στον όρμο της Καβάλας και με τη συνδρομή φλογερών Καβαλιωτών πολιτών, που βοηθούν στον εντοπισμό των ναρκών στον κόλπο της Καβάλας, καταλαμβάνει την πόλη.

Ο πλωτάρχης Α. Κριεζής μ’ ένα μικρό άγημα ναυτών αποβιβάζεται εκεί που σήμερα βρίσκεται η διασταύρωση των οδών Ερυθρού Σταυρού και Κουντουριώτη και κάτω από τις ζητωκραυγές εκατοντάδων Ελλήνων κατευθύνεται στο Διοικητήριο της πόλης, όπου υψώνει την ελληνική σημαία.

 

ΠΗΓΗ:KAVALA POST