Όταν ένας Ιεράρχης διαθέτει σοφία, σύνεση και στόφα πολιού Αρχιερέως-Ο διαφορετικός λόγος του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Καναδά κ. Σωτηρίου

Όταν ένας Ιεράρχης διαθέτει σοφία, σύνεση και στόφα πολιού Αρχιερέως-Ο διαφορετικός λόγος του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Καναδά κ. Σωτηρίου

Του Σωτήρη Μ. Τζούμα

Εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού αλλά και των όσων γίνονται μέσα στον Εκκλησίαστικό χώρο μας ασχολούμεθα με όλα τα θέματα και επιδιδόμαστε στην συγγραφή άρθρων και στην ανάλυση των διαφόρων θεμάτων που προκύπτουν.
Ευκαιρία να θυμηθούμε και να ξεσκονίσουμε λίγο τις θεολογικές γνώσεις μας αν και όταν έπρεπε δεν τις χρησιμοποιήσαμε με τον σωστό τρόπο.
Ο επίσκοπος , ως γνωστόν, στην Ορθόδοξη Εκκλησία βρίσκεται στο κέντρο της ζωής των χριστιανών. Ως διάδοχος των Αποστόλων καθίσταται διαχειριστής της Χάριτος του Θεού, ηγείται της Θείας Ευχαριστίας, είναι υπεύθυνος μαζί με τους ιερείς για την πνευματική οικοδομή και κατάρτιση των μελών της Εκκλησίας.Αν και δεν πολυασχολούνται πια με την κατάρτιση του λαού μας γιαυτό είμαστε ο πιο αμόρφωτος εκκλησιαστικά λαός.
Ένας επίσκοπος που αγωνιά αληθινά για το ποίμνιό του και διαποιμαίνει με σύνεση και σωφροσύνη ένα μεγάλο μέρος του Ελληνισμού της διασποράς, ο Αρχιεπίσκοπος Καναδά κ. Σωτήριος, απευθυνόμενος προς τους ιερείς της Αρχιεπισκοπής του, τους διευκρίνισε ότι δεν θα κάνει δημόσια δηλώσεις και δεν θα προβεί σε οποιαδήποτε απόφαση, σχετικά με τον τρόπο μετάδοσης της Θείας Κοινωνίας, αν προηγουμένως δεν έχει «γραπτές οδηγίες από το σεπτό Κέντρο της Ορθοδοξίας, το Οικουµενικό µας Πατριαρχείο και τον Παναγιώτατο Οικουµενικό µας Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολοµαίο».Αυτός είναι ο τρόπος που θα έπρεπε να λειτουργήσουν και να εκφραστούν όλοι οι Ιεράρχες μας που γνωρίζουν από θεσμούς και τους εφαρμόζουν.
Και το τεκμηριώνει αυτό ο Σεβασμιώτατος αναφέροντας ότι «η Εκκλησία είναι Σώμα Χριστού. Είναι Μία και Αγία. Είναι μία οικογένεια. Κανείς δεν πρέπει για τέτοια σοβαρά θέματα να ομιλεί αφ’ εαυτού του» και ότι για «τέτοια σοβαρά θέματα δεν πρέπει να ομιλεί κανείς χωρίς την καθοδήγηση από την Αρχή της Εκκλησίας». Δίνει έτσι μια αποστομωτική απάντηση σε όσους βιάστηκαν να… πρωτοτυπήσουν εφαρμόζοντας διάφορους τρόπους μετάδοσης της Θείας Κοινωνίας, ξένους προς την ορθόδοξη παράδοσή μας ή σε όσους, «καυχόμενοι για τις θεολογικές τους γνώσεις» έσπευσαν να ομιλήσουν ως ειδήμονες στον λαό μας, παρακάμπτοντας την καθ’ ύλην αρμόδια και υπεύθυνη εκκλησιαστική Αρχή.
Αυτές οι φιλόδοξες ενέργειες όμως, βλάπτουν την Εκκλησία, υπονομεύουν την ενότητά της και σκανδαλίζουν τον πιστό λαό. Ο πολιός Αρχιεπίσκοπος Καναδά γνωρίζοντας πολύ καλά το μέγεθος της ζημίας που μπορεί να προκληθεί στο πλήρωμα της Εκκλησίας από τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα επέστησε την προσοχή των κληρικών του και δήλωσε ότι αναμένει την απόφαση της Μητρός Εκκλησίας, του σεπτού Οικουμενικού Πατριαρχείου.