You are currently viewing Νέο παραλήρημα Τσαβούσογλου: «Κανείς δεν θα σταματήσει τα γεωτρύπανά μας»

Νέο παραλήρημα Τσαβούσογλου: «Κανείς δεν θα σταματήσει τα γεωτρύπανά μας»

Το Σάββατο ειπώθηκε από ελληνικής πλευράς ότι η Τουρκία δεν ενδιαφέρεται για τις γεωτρήσεις, αλλά για να θέσει τις βάσεις στο διάλογο με την Ελλάδα. Ωστόσο, το ζήτημα είναι η συνεκμετάλλευση και αυτό διατρανώθηκε για ακόμα μία φορά από επίσημα χείλη στην γειτονική χώρα.  Οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έφεραν και πάλι την αλήθεια στην επιφάνεια… Αυτό που ενδιαφέρει την Τουρκία είναι η οικονομική συνεκμετάλλευση του πλούτου στο Αιγαίο και οι γεωτρήσεις τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Λίγες ώρες μετά το δήθεν άνοιγμα στην Ελλάδα για διάλογο, ο κ. Τσαβούσογλου, με επιθετική ρητορική, στη συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα «Süddeutsche Zeitung» έκανε υποδείξεις τύπου: «Ας ρίξει το βλέμμα στο καθρέφτη ο Έλληνας πρωθυπουργός κι ας αναρωτηθεί πού έκανε ο ίδιος λάθη. Από τότε που ανέλαβε την εξουσία, του πρότεινε ο πρόεδρος Ερντογάν συνεργασία στη Μεσόγειο. Μπορούμε να λύσουμε τα υπάρχοντα προβλήματα με τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο. Ο Ερντογάν ήθελε διάλογο, αλλά η Αθήνα δεν ήταν διατεθειμένη. Τώρα η Ελλάδα κάνει συμφωνίες με μεσογειακές γειτονικές χώρες. Αντί να εργάζεται με τη Γαλλία και την ΕΕ εναντίον μας, θα έπρεπε επιτέλους να μιλήσει με μας. Οι προσπάθειες της Αθήνας να μας αποκλείσει είναι μάταιες. Θα υπερασπιστούμε να συμφέροντά μας κι αυτά της Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (όπως αναφέρουν οι Τούρκοι τα κατεχόμενα)».

Με αφορμή την εξαγγελία της Τουρκίας για έναρξη γεωτρήσεων στην ανατολική Μεσόγειο από Σεπτέμβρη, ο Γερμανός δημοσιογράφος ρώτησε τον Τούρκο ΥΠΕΞ τι θα κάνει η χώρα του εάν το ελληνικό πολεμικό ναυτικό τις εμποδίσει: «Ας προσπαθήσει» τόνισε. «Κανείς δεν θα τολμήσει να σταματήσει τα γεωτρύπανά μας. Πρόκειται για κυριαρχικά δικαιώματά μας που θα υπερασπιστούμε. Εάν θέλουν τη κλιμάκωση, θα πάρουν την απάντηση».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστηρίζει ότι δεν χρειάζεται προσφυγή σε διεθνές δικαστήριο, για να ξεκαθαριστούν τα διαμφισβητούμενα προβλήματα στο Αιγαίο, επειδή υπάρχουν ήδη δικαστικές αποφάσεις και επειδή η Τουρκία έχει ήδη καταθέσει στον ΟΗΕ συντεταγμένες της υφαλοκρηπίδας της. «Ένα παράδειγμα για το ότι η Αθήνα μπορεί να λύσει προβλήματα με διπλωματία και διάλογο, αποτελεί η πρόσφατη συμφωνία για την ΑΟΖ ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ιταλία. Μόνο με την Τουρκία αρνούνται αυτόν τον δρόμο».

Όσον αφορά το  θέμα της αιγιαλίτιδας ζώνης ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας επιχειρεί να καταρρίψει τις ελληνικές θέσεις, μιλώντας για το Καστελόριζο: «Δύο χιλιόμετρα από τις τουρκικές ακτές βρίσκεται το μικρό αυτό νησί. (ΣΣ κατά την ελληνική εκδοχή) διαθέτει χωρικά ύδατα 40.000 τ. χλμ. Αυτό το μικρό νησί βρίσκεται (όμως) σε απόσταση 500 χιλιομέτρων από την ηπειρωτική Ελλάδα. (ΣΣ κατά την ελληνική εκδοχή) τα χωρικά του ύδατα θα πρέπει να είναι 4.000 φορές μεγαλύτερα από το ίδιο το νησί. Ποια χώρα θα μπορούσε να το αποδεχθεί; Είναι η Τουρκική Δημοκρατία μια χώρα, την οποία μπορεί κανείς να μεταχειρίζεται με αυτόν τον τρόπο;»

Ο Γερμανός δημοσιογράφος ρώτησε τον Τσαβούσογλου και για τη δυσαρέσκεια της Γαλλίας και του ΝΑΤΟ απέναντι στην πολιτική της χώρας του σε ότι αφορά τους ρωσικούς S-400 ή το μπλοκάρισμα του αμυντικού σχεδιασμού της Πολωνίας και των χωρών της Βαλτικής. «Είναι ανοησίες, οι Έλληνες διαδίδουν ψεύτικες πληροφορίες. Εμείς υποστηρίζουμε αυτά τα αμυντικά σχέδια. Αλλά αποφασιστικής σημασίας είναι κάτι άλλο: Πρόκειται για άκρως απόρρητες πληροφορίες του ΝΑΤΟ. Ποιος βλάπτει τη συμμαχία, όταν πλαστογραφεί τις πιο μυστικές νατοϊκές πληροφορίες και τις αφήνει να διαρρεύσουν, για να βάλει στόχο την Τουρκία; Αυτό λέγεται προδοσία, Ζητάμε εσωτερική έρευνα».

Σχετικά με τους πρόσφυγες, και με δεδομένο ότι ο αριθμός των προσφύγων αυξάνεται στη λεγόμενη «βαλκανική οδό», ο Τσαβούσογλου υπογραμμίζει πως η δήλωση Ερντογάν ότι τα σύνορα της Τουρκίας με την Ευρώπη είναι ανοιχτά ισχύει μέχρι σήμερα και ότι η χώρα του ούτε απωθεί κάποιον που έρχεται στην Τουρκία, ούτε σταματά όποιον επιχειρεί να πάει σε άλλη χώρα. «Εδώ και δέκα χρόνια η Τουρκία υποφέρει πολύ υπό το βάρος των προσφύγων. Λόγω κορωνοϊού όλα έγιναν δυσκολότερα. Το θέμα δεν είναι η Ευρώπη να πληρώνει και η Τουρκία να σταματά τους πρόσφυγες. Χρειάζεται συνεργασία, πρέπει, επιτέλους να βρούμε λύση».

Βολές κατά της Ελλάδας εκτοξεύει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών και στο θέμα της Αγίας Σοφίας. «Η Αγία Σοφία, η σημαντικότερη κάποτε χριστιανική εκκλησία της Κωνσταντινούπολης, είναι από το 1935 μουσείο, και τώρα θέλετε να την μεταμορφώσετε σε τζαμί. Πώς θα το δικαιολογήσετε ως υπουργός Εξωτερικών στη διεθνή κοινότητα;» τον ρώτησε ο Γερμανός δημοσιογράφος. «Κι αυτό είναι θέμα κυριαρχικών μας δικαιωμάτων» απαντά ο Τσαβούσογλου. «Οι ΄Ελληνες αναμειγνύονται σαν να τους ανήκει η Ιστανμπούλ και η Αγία Σοφία. Η Αθήνα δεν μπορεί να δίνει οδηγίες. Δεν πρόκειται να κάνουμε κάτι, που δεν μπορούμε να δικαιολογήσουμε. Ο Μωάμεθ ο Πορθητής κατέλαβε το 1453 την Κωνσταντινούπολη και μετέτρεψε την Αγία Σοφία σε τζαμί, υπάρχουν ντοκουμέντα που το αποδεικνύουν».

Τι είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Ταυτόχρονα στην Αθήνα, κληθείς να σχολιάσει το προχθεσινό «προσκλητήριο» του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, δήλωσε ότι η Τουρκία χρειάζεται να προχωρήσει σε «έμπρακτη αποκλιμάκωση» των «προκλητικών ενεργειών».

Κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κ. Πέτσας ρωτήθηκε για την πρόσκληση σε συνεργασία και διάλογο με την Ελλάδα που απηύθυνε την Παρασκευή ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Είμαστε πάντα υπέρ των ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας» τόνισε ο κ. Πέτσας, προσθέτοντας: «Στη φάση που βρισκόμαστε σήμερα, χρειάζεται έμπρακτη αποκλιμάκωση από πλευράς Τουρκίας των προκλητικών ενεργειών».

Καταλήγοντας, ο κ. Πέτσας είπε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συζητήσει με την Τουρκία «τη μόνη διαφορά που έχουμε, που είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, με γνώμονα το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας».

Πηγή: dw.com