Μερικές  επισημάνσεις για το ταξίδι του Πρωθυπουργού στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

Μερικές επισημάνσεις για το ταξίδι του Πρωθυπουργού στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

🔺Σχόλιο του Σωτήρη Μ. Τζούμα

Επίσκεψη στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων πραγματοποίησε χθες ο Πρωθυπουργός της χώρας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, στα πλαίσια της επίσημης επίσκεψής του στο Ισραήλ.
Δεν έγινε γνωστό τί ακριβώς συζήτησαν οι δύο άνδρες, αλλά θα ήταν καλό ο κ. Πρωθυπουργός να εφιστούσε την προσοχή στον Μακαριώτατο Πατριάρχη κ. Θεόφιλο, σχετικά με την αποστασιοποίησή του από την Μητέρα Εκκλησία σε μια σειρά σοβαρών θεμάτων, που αν μη τι άλλο ως Έλλην Ιεράρχης και μάλιστα Πατριάρχης του πρεσβυγενούς και παλαίφατου
Πατριαρχείου  Ιεροσολύμων ,υποχρεούτο να στηρίξει τον Οικουμενικό μας Πατριάρχη και όχι την επεκτατική πολιτική των Ρώσων.Ο Πατριάρχης Θεόφιλος έκανε πολλά λάθη, τα περισσότερα προσβλητικά  προς το Φανάρι.
Η συμπεριφορά και η αντιμετώπιση επίσης, προσωπικά του Πατριάρχη Ιεροσολύμων προς το πρόσωπο του προκατόχου του πρ. Ιεροσολύμων κ. Ειρηναίου και μάλιστα όταν κινδύνευε η ζωή του από τα συσσωρευμένα προβλήματα υγείας που έχει, κάθε άλλο παρά χριστιανική ήταν.
Είναι βεβαίως γνώρισμα των ευεργετηθέντων να φέρονται με αγνωμοσύνη  στον ευεργέτη τους.
Απλά περιμέναμε ένας εκκλησιαστικός ανήρ, που υπηρετεί τον τόπο «ου εβάδισαν οι πόδες» του θεού της αγάπης, να έχει μια διαφορετική οπτική.Να έδειχνε αγάπη και φροντίδα προς τον Γέροντα προκάτοχό του τον οποίο φρόντισαν να εκπαραθυρώσουν  οι Αγιοταφίτες Ιεράρχες  για ανύπαρκτα σκάνδαλα. Αντιθέτως αυτά για τα οποία κατηγόρησαν τον Ειρηναίο τότε, έγιναν πολύ αργότερα και μάλιστα επί των ημερών του διαδόχου του.
Ο  πρώην Υφυπεξ.  Αντώνης Διαματάρης κατά την βραχύβια αλλά επωφελή για την πατρίδα μας θητεία του στην ευαίσθητη αυτή θέση είχε επιστήσει ευθέως την προσοχή του Πατριάρχη ώστε να συμμορφωθεί με την γραμμή της χώρας μας και να υπηρετήσει τα εθνικά μας συμφέροντα.
Ελπίζουμε  ο κ. Πρωθυπουργός να επωφελήθηκε της ευκαιρίας και να επεσήμανε στον Πατριάρχη ότι με τον τρόπο που χειρίζεται κάποια ευαίσθητα θέματα βάζει σε κίνδυνο την υπόσταση του ίδιου του Πατριαρχείου στο οποίο προίστανται Έλληνες το γένος ορθόδοξοι Ιεράρχες. Και γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολλοί εχθροί οι οποίοι καιροφυλακτούν και θέλουν να πάρουν στα χέρια τους τον έλεγχο των Παναγίων Προσκυνημάτων.
Με την συμπεριφορά του ο Θεόφιλος και με την πολιτική που εφαρμόζει κινδυνεύει να είναι ο τελευταίος έλληνας πατριάρχης της Σιωνίτιδος Εκκλησίας. Ας μην ζήσουμε στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων αυτά που ζήσαμε στο Πατριαρχείο Αντιοχείας πριν 40 περίπου χρόνια. Ο μη γένοιτο. Χάσαμε απο αμέλεια τότε την διοίκηση του Πατριαρχείου και έκτοτε τίποτε δεν είναι το ίδιο, πλην της πινακίδας που υπήρχε έξω απο το κέντρο του Πατριαρχείου στην Δαμασκό και η οποία έγραφε: Ελληνορθόδοξο Πατραρχείο. Δεν ξέρω αν υπάρχει ακόμη αλλά και αν υπάρχει δεν ισχύει το πρώτο μέρος.
Και οι συνέπειες από την αλλαγή αυτή είναι ολοφάνερες. Τις ζήσαμε κατά την Μεγάλη Σύνοδο της Κρήτης. Τις ζήσαμε και στο Ουκρανικό.
Και μια σημαντική επισήμανση προς τον Πρωθυπουργό κ. Μητσοτακη  και το Υπουργείο Εξωτερικών: Κάποιες πωλήσεις ακινήτων που λαμβάνουν χώρα στα Ιεροσόλυμα τον τελευταίο καιρό χρήζουν περαιτέρω έρευνας και για τον τρόπο με τον οποίο γίνονται και για το πού πηγαίνει το αντίτιμο. Πρέπει να έλθουν στο φως όλα αυτά και αν έγιναν σύννομα να βγει η αλήθεια  στην επιφάνεια ώστε να διαλυθούν οι όποιες υπόνοιες που κυκλοφορούν και κάνουν κακό στα πρόσωπα που προΐστανται αυτή τη στιγμή στο Πατριαρχείο. Αν όμως υπάρχει κάτι το μεμπτό πρέπει να αποδοθούν ευθύνες και οι ένοχοι να πληρώσουν  στο ακέραιο τα επίχειρα των πράξεων τους.