You are currently viewing Ο Λαρίσης Ιερώνυμος έκρινε σκόπιμο την ημέρα της εορτής του να «απολογηθεί» για την αποχώρηση του π. Αχιλλίου

Ο Λαρίσης Ιερώνυμος έκρινε σκόπιμο την ημέρα της εορτής του να «απολογηθεί» για την αποχώρηση του π. Αχιλλίου

✔️ “Με τον π. Αχίλλιο ποτέ δεν στενοχωρηθήκαμε μεταξύ μας και η αγάπη μας είναι δεδομένη”

Την Δευτέρα 15η Ιουνίου, ημέρα κατά την οποία η Αγία μας Εκκλησία τιμά την μνήμη του Οσίου και θεοφόρου πατρός ημών, Αγίου Ιερωνύμου, άγει τα ονομαστήρια του ο Σεβ. Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος.

Ο Σεβ.Λαρίσης κ. Ιερώνυμος, φέτος λόγω των συνθηκών δεν εόρτασε επισήμως, παρά ταύτα τελέσθηκαν οι Ακολουθίες του Αγίου στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αχιλλίου ως εξής: Την Κυριακή 14 Ιουνίου και ώρα 7 το απόγευμα τελέσθηκε ο Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός.

Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής, Δευτέρα 15 Ιουνίου, το πρωί τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

Τον Σεβ. Μητροπολίτη Λαρίσης πλαισίωνε πλειάδα κληρικών, μεταξύ αυτών ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος και Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής του Αγίου Βλασίου Στυλίδος, Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Άγγελος Ανθόπουλος, ως απεσταλμένος εκπρόσωπος του Σεβ. Φθιώτιδος Συμεών που λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν μπορούσε να παραστεί.

Στην Θεία Λειτουργία προσήλθαν από νωρίς το πρωί για να συμπροσευχηθούν και να ευχηθούν στον εορτάζοντα Σεβ. Μητροπολίτη οι όμοροι Μητροπολίτες Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, Θεσσαλιώτιδος κ. Τιμόθεος, Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητος, οι πολιτικές και στρατιωτικές αρχές του τόπου, κληρικοί και ο πιστός λαός του Θεού.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο εορτάζων Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος ευχαρίστησε θερμά τους αρχιερείς, τους ιερείς και τους πιστούς για την τιμητική παρουσία τους και ευχήθηκε σε όλο το χριστεπώνυμο πλήρωμα να διακατέχεται από τον πόθο του Αγίου Ιερωνύμου, προτρέποντας τους να μελετάνε τον λόγο του Κυρίου μας και να ξέρουν να διακρίνουν ότι πιο πάνω από κάθε γνώση είναι η θεογνωσία.Μάλιστα διένειμε το αντίδωρο απλόχερα ο Σεβ. Λαρίσης δεχόμενος ευχές απο τον λαό που πήγε να του ευχηθεί. Όχι ο Σεβ. Λαρίσης δεν φορούσε ούτε γάντια, ούτε προστατευτικά πανάκια στα χέρια του για να διανείμει το αντίδωρο. Και μπράβο του.

Αλλά ο Σεβ. Λαρίσης έκανε κάτι άλλο. Έκρινε σκόπιμο την ημέρα της εορτής του να πάρει θέση και να «απολογηθεί» τρόπον τινά, για την μετάθεση του αρχιμανδρίτη Αχίλλιου Τσούτσουρα- μέχρι πρότινος Πρωτοσυγκέλλου της Μητρόπολης Λαρίσης- στη Μητρόπολη Τρίκκης και Σταγών.Σ.Σ. Ειρήσθω εν παρόδω, ο όμορος Σεβ.Τρίκκης και Σταγών Χρυσόστομος δεν παρέστη στην εορτή του Σεβ. Λαρίσης.

“Ήταν προσωπική του επιλογή”, ξεκαθάρισε ο κ. Ιερώνυμος μετά τη θεία λειτουργία που τέλεσε για την εορτή του αγίου Ιερωνύμου και πρόσθεσε πως “στην αρχή είπα όχι στον π. Αχίλλιο που μου το ζήτησε, αλλά επειδή επέμενε και εγώ δεν ήθελα να τον στενοχωρήσω, επέτρεψα την μετακίνησή του στην μητρόπολη Τρίκκης”.

Από τον μητροπολιτικό ναό του αγίου Αχιλλίου, ο μητροπολίτης Λαρίσης, που σήμερα είχε τα ονομαστήριά του, απευθυνόμενος προς τον π. Αχίλλιο ο οποίος κήρυξε και το θείο λόγο, σημείωσε πως “αν στα Τρίκαλα δυσκολευτείς, στενοχωρηθείς και δεν αναπαυθείς, εδώ θα επιστρέψεις” και συμπλήρωσε πως “εδώ είναι ο τόπος σου, εδώ είναι η διακονία σου και εδώ θα σε περιμένουμε πάντα”.

Ο κ. Ιερώνυμος, αναφερόμενος στην αγαστή συνεργασία που είχε όλο αυτό το διάστημα με τον π. Αχίλλιο, υπογράμμισε πως “από την πρώτη στιγμή συνεργαστήκαμε. Ποτέ δεν στενοχωρηθήκαμε μεταξύ μας και προχωρούσαμε” και τόνισε πως “στεναχωριέμαι για την απόφασή του αλλά δεν θέλω να κόψω την πορεία του”.

Κλείνοντας, ο μητροπολίτης Λαρίσης ζήτησε από τον πρώην πρωτοσύγκελο να το ξανασκεφτεί, αφού όπως χαρακτηριστικά ανέφερε “η αγάπη μας είναι δεδομένη”.

Ωραία τα είπατε Άγιε Λαρίσης αλλά αργήσατε. Αφού τον πρώτο τη τάξει Αρχιμανδρίτη της Λάρισας τον στείλατε στη σειρά του και αφού του αφαιρέσατε όσες αρμοδιότητες είχε επι του προκατόχου σας και Γέροντά του Ιγνατίου, έρχεστε τώρα και λέτε πως … “στεναχωριέμαι για την απόφασή του αλλά δεν θέλω να κόψω την πορεία του”.

Μα του την κόψατε την πορεία του μέσα στην Μητρόπολη που πέρασε όλες τις μεγάλες στιγμές της εκκλησιαστικής του διαδρομής , τι άλλο έμενε να κάνετε απο το να του …κουνήσετε το μαντήλι του αποχωρισμού; Και το κάνατε πολύ παραστατικά τη μέρα της εορτής σας! Μπράβο!