Η φωτό της ημέρας

Η φωτό της ημέρας

Τέσσερις δι ´ εκλογής και ένας διά μεταθέσεως…

25 Μαΐου 1994: Ημέρα που η Εκκλησία μας αποφάσισε να αλλάξει   σελίδα σε ένα θλιβερό κεφάλαιο της ιστορίας της, κάνοντας βιαστικές κινήσεις. Έθεσε δια παντός στο περιθώριο τους ταλαιπωρημένους Μητροπολίτες Λαρίσης Θεολόγο και Αττικής Νικόδημο αφού δεν δέχθηκαν να εκλεγούν σε προσωποπαγείς Μητροπόλεις που είχαν αποφασιστεί απο την Ιεραρχία να προωθηθούν  και εξέλεξε στις δύο κενωθείσες Μητροπόλεις Λαρίσης και Αττικής νέους Ιεράχες της απόλυτου εμπιστοσύνης του τότε Αρχιεπισκόπου Αθηνών Σεραφείμ και του περιβάλλοντος του.
Κατά τη διάρκεια της Ιεραρχίας που είχε συγκληθεί εκτάκτως τον Μάιο του 1994,  εξελέγησαν πέντε νέοι Ιεράρχες της Εκκλησίας μας. Τέσσερις δια απ´ευθείας εκλογής και ένας- μετά από πολύ αγώνα της Ιεραρχίας-  δια μεταθέσεως.
Συγκεκριμένα ο Αρχιμ. Κωνσταντίνος Φαραντάτος, εξελέγη από Πρωτοσύγγελλος  σε Μητροπολίτη Ν.Ιωνίας και Φιλαδελφείας, σε διαδοχή του Γέροντά του, μακαριστού Μητροπολίτη Τιμοθέου Ματθαιάκη. Χειροτονήθηκε την Κυριακή 29 Μαΐου 1994. Την ίδια ημέρα εξελέγη  ο από Ζακύνθου Παντελεήμων Μπεζενίτης  σε Μητροπολίτη Αττικής,  σε διαδοχή του Δωροθέου του από Καστορίας. Ο Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ μολονότι ευνόησε το μεταθετό για την Αττική δεν εργάστηκε σθεναρά για την επικράτηση του γιατί προτιμούσε να εκλεγεί Αττικής ο Δωδώνης Χρυσόστομος που ήταν την εποχή εκείνη ο δεξιός βραχίονάς του. Παρά την κόντρα επικράτησε το μεταθετό αφού ψήφισαν γιαυτό ακόμη και Ιεράρχες που διαφωνούσαν με το μεταθετό για λόγους αρχής. Επικράτησε το μεταθετό και εξελέγη και στο δεύτερο εξίσου δύσκολο γύρο ο από Ζακύνθου Παντελεήμων. Και όπως είχε πει τότε ο Μακαριστός Φλωρίνης Αυγουστίνος: «Επικράτησε το μη χείρον βέλτιστον».
Εντελώς αντικανονικά( αφού δεν είχε βγει ακόμη το διάταγμα εκλογής- μετάθεσης  του Ζακύνθου σε Αττικής) εξελέγη ως Μητροπολίτης Ζακύνθου   ο Τιτουλάριος Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος, σε διαδοχή του μετατεθέντος  Παντελεήμονος.
Επίσης την ίδια ημέρα  εξελέγη ο Αρχιμ.Παντελεήμων Καλπακίδης , Πρωτοσύγγελος της Ι. Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης σε Μητροπολίτη  Βεροίας και Ναούσης, δε διαδοχή του προώρως κοιμηθέντος Βεροίας Παύλου. Χειροτονήθηκε στις 29 Μαΐου 1994 στον Άγιο Δημήτριο Θεσσαλονίκης.
Τέλος  ο Αρχιμ. Ιγνάτιος Λάππας, Γραμματέας της ΔΙΣ, εξελέγη σε Μητροπολίτη Λαρίσης, σε διαδοχή του μετατεθέντος Μητροπολίτη Δημητρίου στην τότε προσωποπαγή Μητρόπολη Γουμενίσσης.
Ο αείμνηστος Λαρίσης Ιγνάτιος χειροτονήθηκε σε Επίσκοπο  το Σάββατο 28 Μαΐου 1994.
Για την ιστορία αναφέρουμε ότι η Μητρόπολη  Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας ιδρύθηκε στις 16 Μαΐου 1974 με πρώτο Μητροπολίτη τον από Μαρωνείας Τιμόθεο  Ματθαιάκη που εξελέγη παμψηφεί στις 22 Μαΐου 1974 και ενθρονίστηκε στις 2 Ιουνίου 1974.