You are currently viewing Μακαριώτατε, Σεβασμιώτατοι: Κηρύξτε επανάσταση  κατά της πνευματικής ραστώνης, τόσο του ιερατείου όσο και των πιστών.Σήμερα, γιατί αύριο  θα είναι αργά!

Μακαριώτατε, Σεβασμιώτατοι: Κηρύξτε επανάσταση κατά της πνευματικής ραστώνης, τόσο του ιερατείου όσο και των πιστών.Σήμερα, γιατί αύριο θα είναι αργά!

Του Σωτήρη Μ. Τζούμα 

Σε πολλά μέρη της πατρίδας μας την Κυριακή που μας πέρασε αρκετοί Μητροπολίτες έδωσαν εντολή στους ιερείς να λειτουργήσουν ανοιγμένων των θυρών. Και πολύ καλά έπραξαν, μη ανεχόμενοι την μεροληψία και την αδικία εις βάρος της Εκκλησίας από τους κυβερνώντες.Αρκατά κράτησε το φιάσκο στο οποίο η Εκκλησία κλήθηκε να πάρει μέρος και να χαρακτηριστεί από το λαό μας ως ενδοτική στις κυβερνητικές προθέσεις.

Έτσι είχα την ευκαιρία κι εγώ, να βρεθώ σ’ έναν μικρό Ι. Ναό, κάπου απόκεντρα και να εκκλησιαστώ μετά από 57 ημέρες καραντίνα. Η συγκίνηση ήταν μεγάλη. Μεσούσης της ακολουθίας του Όρθρου, «εισέβαλαν» στον Ναό τρεις αστυνομικοί της ομάδας Ζ. «Ωχ, σκέφτηκα, από τον Αγιώργη, θα βρεθούμε στο Τμήμα».

Όμως όχι. Πόσο λάθεψα! Οι λεβέντες άναψαν κεράκι, προσκύνησαν ευλαβικά τις εικόνες και αποχώρησαν. Αυτός είναι ο λαός μας! Είναι μέσα στο μεδούλι και στο DNA του η πίστη στον Θεό και η αγάπη του στην Πατρίδα. Ναι, τον Έλληνα, όσο κι αν τον πολεμήσεις δύσκολα μπορείς να τον αποκόψεις από αυτές τις δυο μεγάλες του αγάπες.Και αυτό το ξέρουμε όλοι πολύ καλά.

Και ο λαός αυτός, ο προδομένος απ’ όλους, όσο κι αν παρέκκλινε, είναι η ψυχή της εκκλησίας!

Άγιοι πατέρες,Μακαριώτατε και Σεβασμιώτατοι Συνοδικοί που συνεδριάζουμε σήμερα αλλά  και οι υπόλοιποι που είστε στις έδρες σας, διαισθάνομαι ότι η επιστροφή των πιστών στους Ναούς θα είναι αθρόα.

Το ποίμνιο θα γυρίσει με λαχτάρα, με πόθο και με δίψα πνευματική. Μη κάνετε το λάθος να αφήσετε την ευκαιρία ανεκμετάλλευτη.

Ετοιμαστείτε να υποδεχθείτε τον λαό μας πίσω στις εκκλησιές. Έναν λαό που βομβαρδίζεται καθημερινά με ειδήσεις και πληροφορίες ανησυχητικές, τραγικές, ανθελληνικές, αντιεκκλησιαστικές, αντιχριστιανικές.

Η μετά κορονοϊό εποχή, όπως είπε και ο Αρχιεπίσκοπος σ’ ένα κήρυγμά του, δεν θα είναι η ίδια με πριν.

Ο λαός μας βρίσκεται σε κρίση. Και η Εκκλησία οφείλει να τον στηρίξει, να τον ενθαρρύνει και να του συμπαρασταθεί.

Κηρύξτε επανάσταση Άγιοι πατέρες! Επανάσταση κατά της πνευματικής ραστώνης, τόσο του ιερατείου όσο και των πιστών.

Κηρύξτε ιερή επιστράτευση Άγιοι πατέρες! Πάντες ομοθυμαδόν, οι περιβεβλημένοι το τιμημένο ράσο, ζωστείτε το λέντιο της ιερατικής διακονίας και υπηρετήστε τον λαό μας με ειλικρίνεια, αγάπη και αυταπάρνηση.Οι μέρες που περνάμε είναι κρίσιμες.

Όσοι εκ των Ιεραρχών μας ανεξάρτητου ηλικίας, μπορούν  να αγωνιστούν,  ας ριχτούν στην μάχη του επανευαγγελισμού των ιδίων αλλά  και των χριστιανών μας, αλλά και στην ιεραποστολή και κατήχηση των νέων που ζουν μακράν του Θεού. Αφήσατε μόνο του το ποίμνιο και σήμερα σας χρειάζεται περισσότερο από ποτέ.

Και όσοι από τους Ιεράρχες μας  δεν μπορούν να επιτελέσουν το καθήκον τους  , ας παραδώσουν την σκυτάλη και ας αποτραβηχτούν σε άλλο μετερίζι. Ας εγχειρίσουν την ποιμαντορική ράβδο ή το πετραχήλι μεριμνώντας για την ορθή διάδοχη  κατάσταση και ας υπηρετήσουν την Εκκλησία και τον λαό με την πένα ή το κομποσχοίνι.Η Εκκλησία μας  πολλά τους πρόσφερε μέχρι σήμερα. Ήλθε η ώρα να προσφέρουν κι αυτοί σήμερα στην Εκκλησία. Να επιστρέψουν τα τροφία της αγάπης που έλαβαν!

Οφείλουν οι ποιμένες μας να δείξουν ότι δεν είναι αρχολίπαροι, ότι δεν διψούν αξιώματα, ότι δεν φόρεσαν το ράσο για πλουτισμό, δόξα, εξουσία, αλλά για διακονία και θυσία, που απαιτεί ρώμη, αντοχή, διαύγεια πνευματική.

Κι όσοι  επέλεξαν την αρχιερωσύνη ή την ιερωσύνη για να γίνουν κληρικοί καριέρας, καλύτερα ας το ξανασκεφτούν και ας αλλάξουν ρότα. Πέρασε ανεπιστρεπτί η εποχή που κάποιοι κληρικοί προσέβλεπαν μόνο στον οβολό του πιστού. Τίποτα πια δεν θα είναι το ίδιο. Και η κρίση αυτή ή θα εκτοξεύσει την Εκκλησία στις καρδιές και στις προτιμήσεις  των πιστών ή θα την εξαφανίσει. Μην λαμβάνετε σοβαρά υπόψη  τις δημοσκοπήσεις που γίνονται κατά παραγγελία και θέλουν να εξοστρακίσουν την Εκκλησία από τον χάρτη της κοινωνίας μας.

 Γιαυτό Άγιοι πατέρες, καλέστε σε συναγερμό όλες τις δυνάμεις, αποβάλλοντας διάφορα συμπλέγματα… Εγκολπωθείτε τη ρήση  του Μακαριστού Μεγάλου Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου:

«Κηρύσσω πανστρατιά σύναξης των ικανών, των χαρισματικών και των αξίων εκ του ποιμνίου, προκειμένου να απαρτισθεί ο μεγάλος ειρηνικός στρατός της αγάπης και της δύναμης, που θα αναλάβει με επίγνωση και συνείδηση να υποστασιάσει τις ελπίδες του λαού και τις προσδοκίες του κόσμου»

Και μην αποδιώχνετε τους αφιερωμένους εργάτες του Ευαγγελίου αποκαλώντας τους παραθρησκευτικούς, ή οργανωσιακούς. Η ενότητα όλων των χριστιανικών δυνάμεων υπέρ ποτέ άλλοτε είναι επιβεβλημένη.

Χτυπήστε τις καμπάνες και καλέστε σε εγρήγορση και πνευματική καλλιέργεια του γεωργίου του Θεού, επίλεκτα στελέχη του κλήρου, μέλη μοναστικών αδελφοτήτων, ιεραποστολικών αδελφοτήτων, ευλαβείς ακαδημαϊκούς, ευσεβείς επιστήμονες, και κάθε άνθρωπο, άνδρα ή γυναίκα που μπορεί να συστρατευτεί στην ευγενή στρατιά της Εκκλησίας. Αναζητήστε νέους Κυρίλλους και Μεθοδίους και Κοσμάδες Αιτωλούς που θα εγκαταλείψουν την βολή τους, την κερκίδα και θα κατέλθουν στο στάδιο, θα ριχτούν στην μάχη, σε πόλεμο ιερό!

Οι καιροί που διερχόμαστε είναι δύσκολοι. Η ζωή μας είναι γεμάτη από σκληράδα. Ο λαός μας ανήσυχος και απογοητευμένος, ζαλισμένος και προδομένος αναζητά στηρίγματα. Ζητά αγωνιστές, ομολογητές. Ζητά άνθρωπο να ενθαρρύνει και να γεμίσει τις καρδιές του με ελπίδα και αισιοδοξία.

Ζούμε σε καιρούς αμφισβήτησης των πάντων. Η Εκκλησία πολεμάται ολοένα και περισσότερο. Τα ΜΜΕ βομβαρδίζουν τον λαό με χίλια δυο φληναφήματα, με αντιχριστιανικά και αντιεκκλησιαστικά μηνύματα και κανείς δεν διαμαρτύρεται.

Το να είσαι σήμερα vegan ή vegetarian είναι πολιτισμός. Αν όμως νηστεύεις είσαι φονταμενταλιστής. Καθημερινά με αμετροέπεια και αναισχυντία προβάλλονται η ομοφυλοφιλία, η ανηθικότητα, η πορνεία, η χυδαιότητα, η βωμολοχία. Διακωμωδούνται ιερά και όσια της φυλής μας και βλασφημείται η πίστη μας και κανείς δεν αντιδρά.

Η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, ωστόσο, διαθέτει Ιεράρχες εγνωσμένου ήθους και κύρους. Διαθέτει αναστήματα με άριστη θεολογική κατάρτιση, που διακρίνονται για την βαθιά και ειλικρινή τους πίστη στον Θεό αλλά και στην αποστολή  τους.

Μήπως είναι καιρός να απεγκλωβιστούν, και να προσφέρουν τα σωστά πρότυπα, την υγιή διδασκαλία της πίστεώς μας, να αναλάβουν δράση και πρωτοβουλίες, ώστε η Εκκλησία να ανταποκριθεί -όχι βέβαια με εκκοσμίκευση- στις προκλήσεις της εποχής μας, αλλά και να προσφέρουν στον λαό που προσβλέπει σ’ αυτούς τα ζείδωρα νάματα του Ευαγγελίου;

Η νεολαία μας χάνεται μέσα στην κόλαση των ναρκωτικών, στην δίνη του αλκοόλ και της αισθησιακής ζωής. Οι νέοι ζητούν πρότυπα. Ζητούν παράδειγμα, βίωμα, πράξη. Ποιος θα περιφρουρίσει τους νέους μας από την ηθική εξαχρείωση και τον πνευματικό θάνατο; Ποιoς θα τους χαρίσει αισιοδοξία και απαντοχή και όχι φρούδες ελπίδες; Ποιος θα μπορέσει να εκπέμψει το διαχρονικό μήνυμα του Χριστού, του αιωνίου Νέου, στην συχνότητα της σημερινής νεολαίας;

Άγιοι πατέρες!

Ευπρεπίζετε τους Ναούς και τα εκκλησιαστικά μέγαρα και καλά κάνετε. Ποιος όμως, θα περιποιηθεί τις κατακερματισμένες καρδιές των σημερινών χριστιανών;

Στολίζετε τους Ναούς με βασιλικά ενδύματα, φοράτε κι εσείς χρυσοποίκιλτα άμφια –και τα κάνετε  στο όνομα του Βασιλέως Χριστού. Την χιονοφεγγόφωτο στολή του Βαπτίσματος που λεκιάσαμε δεν θα φροντίσετε να καθαρισθεί;

Κοσμείτε τους Ναούς με χρυσές αγιογραφίες και περίπυστες εικόνες. Δεν ήλθε η ώρα να φιλοτεχνίσετε και στα πρόσωπα των πιστών τον Χριστό;

Ελπίζω, σ’ αυτούς τους Ναούς, που ήταν άδειοι από ψυχές όλη αυτήν την περίοδο της καραντίνας, να κάνατε την αυτοκριτική σας και να αναθεωρήσατε τις προτεραιότητες και τις ανάγκες του ποιμνίου σας. «Ταύτα δε έδει ποιήσαι κακείνα μη αφιέναι».

Υψώστε χείρες ικέτιδες,Άγιοι πατέρες. Και παρακαλέστε με ειλικρίνεια και ζέση «υπέρ των υμετέρων αμαρτημάτων και των του λαού αγνοημάτων».

Χόρτασε ο λαός μας από λόγια. Γρηγορήσατε. Συσπειρωθείτε. Ανταποκριθείτε στις ανάγκες της 4G εποχής μας και ετοιμαστείτε για την 5G που κρούει την θύρα μας. Ο Χριστός δεν λιθοβόλησε κανέναν. Συνέφαγε μετά «αμαρτωλών και τελωνών». Κατεβείτε από την καθέδρα και μπείτε στο πεδίο της μάχης πριν κάποιοι ψευτοκουλτουριάριδες που επιθυμούν την συρρίκνωση της Εκκλησίας κερδίσουν εδάφη και επιβάλλουν τις αποφάσεις τους χωρίς να σας ρωτήσουν. Μην αφήνετε κενά που θα αναπληρώσουν αντίχριστοι με υποκατάστατα. Πυρποληθείτε από το Πνεύμα το Άγιο ώστε να μορφώσετε τον Χριστό στις καρδιές των ανθρώπων. Δώστε Χριστό στον σύγχρονο άνθρωπο. Αν γευθεί κάποιος το μέλι θέλει να το ξαναγευθεί. Και ο Χριστός μας είναι γλυκύτερος “υπέρ μέλι και κηρίου”. Γευθείτε πρώτοι εσείς και καλέστε έπειτα και το ποίμνιό σας να γευθεί και να δει “ότι χρηστός ο Κύριος”. Αλλιώς θα είστε υπόλογοι ενώπιον του ποιμνίου σας αλλά και ενώπιον του Κυρίου.