You are currently viewing Η επόμενη μέρα στην Εκκλησία της Ελλάδος

Η επόμενη μέρα στην Εκκλησία της Ελλάδος

✔️Τα ονόματα των Ιεραρχών  που ακούγονται ότι θα διαδραματίσουν ρόλο για τον Αρχιεπισκοπικό θρόνο. 
 
Του Σωτήρη Μ. Τζούμα 

Η Εκκλησία μας κινείται  σε περίεργους ρυθμούς.

Η πανδημία του κορονοϊού φανέρωσε παλιές παθογένειες και ανέδειξε προβλήματα και αδυναμίες  που είχε κρύψει η καλοπέραση και η έλλειψη σωστής διαποίμανσης στο πέρασμα του χρόνου.
Σήμερα η Εκκλησία θα πρέπει να βάλει τα δυνατά της για να καταφέρει να κερδίσει τον χαμένο χρόνο. Θα πρέπει να κηρύξει μια ειρηνική επανάσταση και να επιστρατεύσει τον ιερό κλήρο για τον επανευαγγελισμό της κοινωνίας μας και την αναδιοργάνωση των ενοριών.
Το «πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τα έθνη» καιρός να ηχήσει και πάλι και να πάρει σάρκα και οστά και να γίνει ένα είδος αναβαπτίσματος και ημών των ιδίων.
Μπροστά σε αυτή την σύγχυση που ζήσαμε και ζούμε    τα σχόλια είναι πολλά αλλά    και  οι  συζητήσεις για την επόμενη μέρα άρχισαν να απασχολούν τον ευρύτερο εκκλησιαστικό  χώρο.
Οι συζητήσεις  για το πώς θα εξελιχθεί η επόμενη μέρα άρχισαν να απασχολούν τον κόσμο που ζει κοντά στην Εκκλησία και ψάχνουν να βρουν το τι θα γίνει μέσα στο ιερό Σώμα των 82  Ιεραρχών όταν κληθεί να επιλέξει τον επόμενο Αρχιεπίσκοπο.
Αλλά και μέσα στην Ιεραρχία δεν λείπουν οι συζητήσεις.
Μάλιστα άρχισαν να διαμορφώνονται οι συμμαχίες που θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην εκλογή νέου Αρχιεπισκόπου οποτεδήποτε φτάσουμε στη μέρα εκείνη!
 Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μπορεί να άγει το 82 έτος της επίγειας πορείας του  αλλά είναι υγιής και ελέγχει την Ιεραρχία. Και σίγουρα  δεν φαίνεται διατεθειμένος να παραδώσει εύκολα την σκυτάλη στον επόμενο.
Όσο και αν κάποιες δυνάμεις το επιδιώκουν το αντίθετο,  ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος θέλει και αντέχει  να  βρίσκεται   στον Πρώτο Θρόνο, ανεξαρτήτως προβλημάτων και παραλείψεων που ενδεχομένως μπορεί να έχουν σημειωθεί.

Ωστόσο δώδεκα χρόνια μετά την
εκλογή του μπορεί να καταλάβει κανείς ότι άρχισαν να σχηματίζονται οι συμμαχίες για την επόμενη μέρα.

Οι ομάδες έχουν πάρει θέσεις. Τα πιόνια ξεσκονίζονται για την μεγάλη παρτίδα  και  όταν δοθεί το σινιάλο  θα πάρουν θέση για την  μάχη.

Η Ιεραρχία είναι σε κατάσταση αναμονής και οι πρώτοι υποψήφιοι έχουν αρχίσει να ακούγονται και   να παρατάσσονται σε παράταξη μάχης .

Το σύστημα της Εκκλησίας μας μπορεί να είναι το  Συνοδικό αλλά κινείται Αρχιεπισκοπικοκεντρικά. Ότι θέλει κάνει ο εκάστοτε Αρχιεπίσκοπος. Μόνον αν συμβεί κάποια παρατιμονιά , τότε τον σταματά η Ιεραρχία γιατί αν δεν το κάνει ,  στην επόμενη λάθος κίνηση  θα βρεθούν   όλοι εκτός του νυμφώνος και θα ψάχνονται.

Τον περασμένο Φεβρουάριο είχαμε γράψει πως τα ονόματα που ακούγονται  από στόμα σε στόμα για την μετά Ιερώνυμο εποχή, οποτεδήποτε γίνουν εκλογές για τον επόμενο Αρχιεπίσκοπο ,είναι δέκα  Ιεραρχών!

Είτε γιατί έχουν εκφράσει οι ίδιοι έστω και με έμμεσο τρόπο  ότι ενδιαφέρονται,είτε γιατί το περιβάλλον τους  προωθεί   αυτό τον ψίθυρο,  ώστε όταν έλθει η ώρα να μην… εκπλαγούμε.

Υπάρχουν και εκείνοι που προτάσσονται από τα ίδια τα γεγονότα. Ενώ  είναι σεμνοί και διακριτικοί δεν διστάζουν στα δύσκολα θέματα να παίρνουν θέση και να προβάλλονται μέσα απ´αυτά.

Κάποιοι μάλιστα  εξ αυτών έχουν μπει στο κάδρο και συγκαταλέγονται στους δελφίνους γιατί οι συνθήκες και τα γεγονότα που ζει σήμερα  η Εκκλησία μας  τους κατέστησαν ως εν δυνάμει ισχυρούς Ιεράρχες, ικανούς στην αντιμετώπιση των καταστάσεων που ζει και βιώνει η Εκκλησία μας, ατρόμητους και ομολογιακούς της πίστεως μας και ως εκ τούτου άξιους  να αναλάβουν το πηδάλιό της  όταν έλθει η ώρα. Όμως όλα εξαρτώνται απο τη χρονική περίοδο που θα γίνει αυτή η εκλογή. Αν γίνει ας πούμε σε ένα χρόνο απο τώρα όλα ισχύουν στο ακέραιο. Αν όμως γίνει σε δέκα χρόνια απο σήμερα πολλά απο αυτά θα έχουν αλλάξει!

🟢🔵Δέκα είχαμε πει ότι  είναι οι Αρχιερείς που έχουν ξεχωρίσει(για διαφόρους λόγους ο καθένας), αν και μέχρι να φτάσουμε στην τελική ευθεία τα ονόματα αυτά- πλην των 4-5 προβεβλημένων-   θα αλλάξουν.

Ας δούμε λοιπόν αυτούς τους δέκα Ιεράρχες και ας αναπτύξουμε στη συνέχεια τις σκέψεις  μας και τα επιχειρήματά μας .

Οι Μητροπολίτες που ακούγονται αυτή τη στιγμή ότι αποτελούν  την ισχυρή δεκάδα των υποψηφίων για την Αρχιεπισκοπική εκλογή  είναι οι:

1.Σύρου Δωρόθεος
2.Μεσσηνίας Χρυσόστομος
3.Νέας Ιωνίας Γαβριήλ
4.Δημητριάδος   Ιγνάτιος
🔷Εκ των συντηρητικών Ιεραρχών  φέρονται ως υποψήφιοι γιατί  το ζητά ο κόσμος  της Εκκλησίας μας οι Μητροπολίτες:
5.Πειραιώς  Σεραφείμ και
6. Μεσογαίας Νικόλαος
🔷Ενώ οι Σεβ. Μητροπολίτες
7. Χαλκίδος Χρυσόστομος και
8. Πατρών Χρυσόστομος
ακούγονται ως οι outsiders υποψήφιοι, δηλαδή αυτοί που θα επιστρατευτούν την κατάλληλη στιγμή και όταν η εκλογή παρουσιάσει αδιέξοδο.
🔷Ειδικά ο Πατρών Χρυσόστομος  δεν έχει διαψεύσει την είδηση που τον φέρει πολλές φορές ως  υποψήφιο για να διακδικήσει όταν έλθει η ώρα τον Πρώτο θρόνο.
 🔷Εκτός απο τους παραπάνω οκτώ Μητροπολίτες  ακούγονται ολοένα και εντονότερα και δύο ακόμη Μητροπολίτες από την Βόρεια Ελλάδα οι οποίοι συμπληρώνουν την δεκάδα. Πρόκειται για τους Σεβ. Μητροπολίτες:
 9.Δράμας Παύλο και
10.Διδυμοτείχου Δαμασκηνό.
🔷 Η κρίση του κορονοϊού πρόσθεσε στην δεκάδα αυτή  και τον
11.Σεβ. Κερκύρας Νεκτάριο.
🔻🔺Επομένως έντεκα Ιεράρχες αποτελούν τον σκληρό πυρήνα των υποψηφίων. Οι εννέα  εξ αυτών είναι Χριστοδουλικοί, ένας εκ της πρεσβυτέρας Ιεραρχίας και ένας εκλεγείς υπό του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου του Β´.
Κρίνουμε σκόπιμο να κάνουμε αυτή την μικρή  παρένθεση και να εξηγήσουμε ορισμένα πράγματα που με την απλή λογική δεν είναι κατανοητά.
Οι τρείς τελευταίοι απο την εντεκάδα (Δράμας, Διδυμοτείχου και Κερκύρας)    Μητροπολίτες  θα μπορούσαν να διαδραματίσουν ρόλο στην μετά Ιερώνυμο εποχή για διαφορετικούς λόγους ο καθένας  αφού διακρίθηκαν και προβλήθηκαν εκ των έργων τους και όχι γιατί αυτοπροβλήθηκαν ως υποψήφιοι.
🔺Ο μεν  Σεβ. Δράμας στην τελευταία κρίση με τον κορονοϊό  με τα λόγια του και τα έργα του ήταν εκ των πρώτων που όρθωσαν το ανάστημα τους και άρθρωσαν λόγο ενισχυτικό της θέσης της Εκκλησίας μέσα σ´αυτό το αρρωστημένο σύστημα που μας περιβάλλει! Κι όταν πήγε η αστυνομία με το 100 να τον συλλάβει μια Κυριακή που λειτουργούσε(πριν επιτρέψουν τις λειτουργίες έστω και χωρίς εκκλησίασμα) στον παλαιό Μητροπολιτικό ναό της Δράμας, που έχει την ευλογία του Αγίου Ιερομάρτυρος Χρυσοστόμου Σμύρνης επί της Αγίας Τραπέζης  του, τους είπε το ανεπανάληπτο: Ελάτε να με συλλάβετε αφού τελειώσω τη λειτουργία.
Και μάλιστα ο Σεβ. Δράμας «χρεώνεται»στους ακραιφνείς Πατριαρχικούς. Αλλά με την στάση του στην κρίση αυτή φέρθηκε με γνήσιο εκκλησιολογικό φρόνημα και έβαλε τα γυαλιά σε πολλούς νενέκους που μας περιβάλλουν! Απέδειξε με έργα  οτι φίλιον μεν  το Πατριαρχείο , φίλτατη όμως η Εκκλησία μας. Ο Σεβ. Δράμας Παύλος δεν ανήκει στους ιεράρχες που κάνουν δημόσιες σχέσεις κι ούτε γυρίζει απο Μητρόπολη σε Μητρόπολη. Εκφράζει τις απόψεις του Συνοδικά και δεν χαρίζεται σε κανέναν. Ναι αποτελεί είδος προς εξαφάνιση μέσα στην Ιεραρχία.
🔺Ο Σεβ. Διδυμότειχου διακρίθηκε κατά τα έτη της Αρχιεπισκοπείας του Μακαριστού Σεραφείμ, όταν ως Αρχιγραμματέας κινούσε τα νήματα και έδινε λύσεις σε όλα τα θέματα.Ήταν ένας από την τετράδα που διοικούσε την Εκκλησία επι Σεραφείμ: Ιωαννίνων Θεόκλητος, Δωδώνης Χρυσόστομος, Θηβών και Λεβαδείας( νυν Αριεπίσκοπος) Ιερώνυμος και Διαυλείας (νυν Διδυμοτείχου) Δαμασκηνός.
Επίσης κατά τα παρόντα χρόνια,στην δύσκολη φάση που έζησε ο Έβρος με τις δόλιες πράξεις των Τούρκων απέναντι στην Ελλάδα ο Σεβ. Διδυμότειχου  έδωσε το παρών από την πρώτη στιγμή. Μάλιστα με δική του πρωτοβουλία και παρότρυνση ανέβηκε ο Αρχιεπίσκοπος στον Έβρο για να εμψυχώσει τους άνδρες μας εκεί  που φυλάττουν τις σύγχρονες Θερμοπύλες.
🔺Ο Σεβ. Κερκύρας Νεκτάριος στην κρίση του κορονοϊού ανέπτυξε με απαράμιλλο ζήλο το αρχιερατικό του ταπεραμέντο του και απέδειξε ότι είναι πράγματι γνήσιο πνευματικό ανάστημα του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου. Δεν δίστασε να πράξει στο ακέραιο το καθήκον του χωρίς να φοβηθεί τους αστυνομικούς εκφοβισμούς και τις δικαστικές περιπέτειες. Αντιθέτως απέδειξε πως είναι έτοιμος για όλα. Και με την επιστολή του προς την Σύνοδο για σύγκληση της Ιεραρχίας απέδειξε το γνήσιο εκκλησιολογικό φρόνημα του.
🔴🔵Συζητήσεις για να ανοίξει ο κατάλογος των υποψηφιοτήτων 
Η κρίση του κορονοϊού έχει αλλάξει τα δεδομένα και σήμερα οι καλώς γνωρίζοντες τα της Εκκλησίας λένε  ότι οταν έλθει η ώρα θα ξεκινήσουν όλα  από μηδενική βάση.
Και την άποψη αυτή υποστηρίζουν κυρίως οι Μητροπολίτες της Εκκλησίας μας οι οποίοι καθώς περνά ο καιρός, ολοένα και περισσότεροι την ενισχύουν.
Και μάλιστα  συμπληρώνουν  γιατί να ακούγονται  μόνον τα ονόματα όσων  ακούγονται; Εν δυνάμει υποψήφιοι είμαστε όλοι μας!
Και  δεν έχουν άδικο.
Αλλά όταν εμείς  ρωτάμε ποιοι άλλοι μπορεί να θελήσουν να διεκδικήσουν τον Αρχιεπισκοπικό θρόνο,   ευθεία  απάντηση δεν παίρνουμε.
Μας συμβουλεύουν ωστόσο ότι πρέπει να εξετάσουμε βαθύτερα τον χάρτη της Ιεραρχίας σε όλα τα επίπεδα ( πρεσβυτέρα Ιεραρχία, Χριστοδουλική πτέρυγα, και Ιερωνυμική πτέρυγα) και να διαμορφώσουμε εξ αρχής  έναν κατάλογο με όλα τα ονόματα  που έχουν ξεχωρίσει από όλες τις πτέρυγες και θα  μπορούν να σταθούν την επόμενη μέρα.
Και απο τον διευρυμένο αυτό κατάλογο να διαμορφώσουμε μία μικρότερη λίστα ( short list)με τους επικρατέστερους:
🔹Εκ της πρεσβυτέρας Ιεραρχίας, εκ των Γερόντων Ιεραρχών έχουμε τους εξής Μητροπολίτες  οι οποίοι παρά τα χρόνια τους μπορούν να σταθούν και να κρατήσουν το τιμόνι της Εκκλησίας μας έστω για ένα μεταβατικό στάδιο:
1. Μονεμβασίας και Σπάρτης Ευστάθιος
2. Μαντινείας Αλέξανδρος
3. Γουμενίσσης Δημήτριος
4.Βεροίας Παντελεήμων
5. Διδυμοτείχου Δαμασκηνός
6. Νικαίας Αλέξιος
7.Ναυπάκτου Ιερόθεος
8.Σάμου Ευσέβιος
9.Καστορίας Σεραφείμ
🔹Εκ των εννέα αυτών Ιεραρχών ο Μητροπολίτης Σπάρτης Ευστάθιος υπήρξε υποψήφιος Αρχιεπίσκοπος και στις εκλογές του 2008. Και παρά την βραχύβια προεκλογική περίοδο είχε καταφέρει στην αρχή να δείξει ότι θα μπορούσε να είναι ο διάδοχος του Χριστοδούλου αλλά με διάφορες αλχημείες και επικοινωνιακά τρικ των αντιπάλων του  κατάφεραν να οδηγήσουν την υποψηφιότητά του στα βράχια.
Παρ´οτι του δόθηκαν πολλές ευκαιρίες και θα μπορούσε  να ηγηθεί της εκκλησιαστικής αντιπολίτευσης και να κάνει δύσκολη τη ζωή του Αρχιεπισκόπου, (όπως έκανε ο Ιερώνυμος δύσκολη τη ζωή του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλού), ο Σεβ. Σπάρτης φέρθηκε με
γνήσιο εκκλησιολογικό φρόνημα και αποσύρθηκε στην Μητρόπολη του και συνέχισε το αξιόλογο πνευματικό  έργο του.
Παρά τα 80 έτη του ο Ευστάθιος εξακολουθεί να είναι ευθυτενής, αξιοπρεπής και δραστήριος και να διοικεί τη Μητρόπολη του κατά τρόπο υποδειγματικό. Θα μπορούσε αν η Ιεραρχία μπλοκάρει στις διαδικασίες για εκλογή ενός εκ των προβεβλημένων   να αποτελέσει η υποψηφιότητά του μια  λύση, επάνω για μια μεταβατική περίοδο, μέχρι να δυναμώσουν οι …αναμονές της Ιεραρχίας.
Άλλωστε πολλοί είναι αυτοί που λένε ότι  του το χρωστά η  Ιεραρχία μετά την εμπειρία που είχε  στην εκλογή  του 2008. Και ίσως μόνο γιαυτό πρέπει να εκλεγεί ο Σπάρτης για να κόψει την όρεξη κάποιων επικίνδυνων που το 2008 είχαν παίξει τον ρόλο του λαγού για να τον εξοστρακίσουν.
Δε νομίζω ότι θα ξαναζήσουμε το φιάσκο της εκλογής  του 2008 που την ώρα της εκλογής έγιναν πράγματα για τα οποία η Ιεραρχία δεν θα πρέπει να αισθάνεται ιδιαιτέρως υπερήφανη. Και εμείς οι εγγύτερα του εκκλησιαστικού γίγνεσθαι το γνωρίζουμε.
 
🔺Από την πρεσβυτέρα Ιεραρχία  ο Σεβ. Ναυπάκτου Ιερόθεος μπορεί να θελήσει να δοκιμάσει τις δυνάμεις του για την επόμενη μέρα. Αλλά ενώ σύσσωμη η Ιεραρχία τον αποδέχεται ως μεγάλο Θεολόγο της Εκκλησίας μας είναι λίγο αβέβαιο αν θα καταφέρει να τους πείσει για να τον ψηφίσουν για Αρχιεπίσκοπο. 
🔹Επίσης οι Σεβ. Μητροπολίτες Γουμενίσης Δημήτριος και Βεροίας  Παντελεήμων είναι δυο Ιεράρχες με μεγάλο πνευματικό έργο που θα μπορούσαν να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους σε περίπτωση που αλλάξουν οι συσχετισμοί στην Ιεραρχία.  Θα μπορούσαν να σταθούν επάξια στη θέση του  Αρχιεπισκόπου.
🔴🔵🟢Εκ των λεγομένων Χριστοδουλικών Ιεραρχών που συνολικά αυτή τη στιγμή είναι  28 Μητροπολίτες της Εκκλησίας μας ξεχωρίζουν ( κατά πρεσβεία χειροτονίας)  οι εξής:
1. Δημητριάδος Ιγνάτιος
2. Καισαριανης Δανιήλ
3.Ύδρας Εφραίμ
4. Πειραιώς Σεραφείμ
5.Σερρών Θεολόγος
6.Σύρου Δωρόθεος
7.Νέας Σμύρνης Συμεών
8. Χαλκίδος Χρυσόστομος
9.Κερκύρας Νεκτάριος
10.Μεσογαίας Νικόλαος
11.Νεαπόλεως Βαρνάβας
12.Πατρών Χρυσόστομος
13.Δράμας Παύλος
14.Κορίνθου Διονύσιος
15.Μεσσηνίας Χρυσόστομος
Δεν είναι οι μόνοι εκλεγέντες από τον Χριστόδουλο αλλά όπως είπαμε είναι  αυτοί που έχουν ξεχωρίσει και θα μπορούσαν αν ήθελαν να διεκδικήσουν ή να υποστηριχτούν από άλλους Ιεράρχες για να διεκδικήσουν τον Αρχιεπισκοπικό θώκο. 
 
🔹Στις εκλογές του 2008 ο Σεβ. Δημητριάδος Ιγνάτιος αν και νεοεκλεγείς Αρχιερεύς τόλμησε να διεκδικήσει την εκλογή του σε Αρχιεπίσκοπο και κατάφερε να σημειώσει σημαντική υποθήκη για το μέλλον . Δυστυχώς ο τρόπος που έχει κεφαλαιοποιήσει αυτή την επιτυχία δεν ήταν ο καλύτερος. Εντούτοις μπορούμε να πούμε πως   12 χρόνια από τότε,  μπορεί   να διεκδικήσει εκ νέου την εκλογή  με μεγαλύτερες ίσως  πιθανότητες. 
Αλλά το σημαντικό είναι η πτέρυγα αυτή των Χριστοδουλικων να μην διασπαστεί σε πολλές υποψηφιότητες. Πρέπει να συνενώσουν τις δυνάμεις τους και να προβάλουν έναν υποψήφιο ο οποίος μπορεί να συγκεντρώσει και από τις άλλες πτέρυγες και από τις μικρότερες ομάδες γιατί οι Χριστοδουκικη πτέρυγα είναι η πιο δυνατή και η πλέον συγκροτημένη ομάδα απλά μέχρι στιγμής δεν έχει οργανωθεί .
 
🔹 Δεν είναι τυχαίο που εκ των 28 Μητροπολιτών της πτέρυγας αυτής οι 15 θεωρούνται εκ των πλέον δυναμικών και προβεβλημένων Ιεραρχών μας ικανών να διεκδικήσουν το Αρχιεπισκοπικό αξίωμα. Μάλιστα οι Δημητριάδος Ιγνάτιος, Σύρου Δωρόθεος και Μεσσηνίας Χρυσόστομος είναι ήδη στην πρώτη γραμμή και θεωρούνται  δελφίνοι. Αλλά  και οι Σεβ. Μητροπολίτες Πειραιώς Σεραφείμ, Χαλκίδος Χρυσόστομος, Μεσογαίας Νικόλαος, Πατρών Χρυσόστομος και Δράμας Παύλος είναι μέσα στην πρώτη δεκάδα που συζητά ο εκκλησιαστικός κόσμος από την προ κορονοϊού εποχή και ανεξαρτήτως  καταστάσεων. 
 
🔺Αυτός πάντως εκ των Χριστοδουλικών Ιεραρχών  που θα μπορούσε να ενώσει τα διεστώτα και να διεκδικήσει τον Αρχιεπισκοπικό θρόνο είναι ο Σεβ. Μητροπολίτης Καισαριανής Δανιήλ αλλά δεν έχει δείξει να ενδιαφέρεται για τον Πρώτο Θρόνο. 
Ευρισκόμενος στο μετερίζι του παρακολουθεί τα γεγονότα και δίνει τις κατευθύνσεις του. Και όταν φτάσουμε  στην τελική ευθεία είναι βέβαιο ότι θα μαζέψει τις περιττές υποψηφιότητες και μπροστά στον κίνδυνο να χαθεί η εκλογή θα κάνει τις σωστές και σοφές κινήσεις για να εξασφαλίσει την εκλογή του υποψήφιου που θα έχει κριθεί από το Σώμα της Ιεραρχίας ο καταλληλότερος Αρχιεπίσκοπος για την επόμενη μέρα. 
🔺🔹Αν γινόταν εκλογή νέου Αρχιεπισκόπου αμέσως μετά την κρίση που πέρασε η Εκκλησία επί Τσίπρα αυτός που είχε το προβάδισμα και θα μπορούσε να εκλεγεί από τον β´ γύρο είναι ο Σεβ. Μεσσηνίας Χρυσόστομος. Δυστυχώς ο περίεργος και ανάποδος  χαρακτήρας του θα σταθεί επιζήμιος στην πορεία του. Σήμερα μπορεί να εξακολουθεί να είναι μέσα σε αυτούς που θεωρούνται υποψήφιοι αλλά δεν έχει πλέον τις ίδιες ελπίδες! Και σήμερα μπορεί να μην  ζει ο Χριστόδουλος για να τον εγκαλέσει για τα πολλά φάουλ του, ζουν όμως 28 Ιεράρχες εκλεγέντες επί Χριστοδούλου που την μοιραία στιγμή δεν θα του χαριστούν. 
 
 
🟢🔴Εκ των νεωτέρων Ιεραρχών των  λεγόμενων Ιερωνυμικών, δηλαδή εκ των 36 Μητροπολιτών που εξελέγησαν επί Ιερωνύμου του Β ´, οι Ιεράρχες που έχουν ξεχωρίσει με το λόγο τους και τις παρεμβάσεις τους εντός Συνόδου αλλά και εκτός αυτής είναι οι Μητροπολίτες:
 
1.Παροναξίας Καλλίνικος
2.Κηφισίας Κύριλλος
3.Λαγκαδά Ιωάννης 
4.Ιλίου Αθηναγόρας 
 5.Νέας Ιωνίας Γαβριήλ
 6. Ιερισσού Θεόκλητος
7. Φιλίππων Στέφανος 
 8. Φθιώτιδος Συμεών 
 9. Λαρίσης Ιερώνυμος 
 
Εκ των εννέα    αυτών Μητροπολιτών οι πληροφορίες που έχουμε μας λένε ότι οι Σεβ. Νέας Ιωνίας Γαβριήλ, Φθιώτιδος Συμεών και Λαρίσης Ιερώνυμος είναι οι Μητροπολίτες που δείχνουν να έχουν ηγετικά χαρίσματα   και θα μπορούσαν αν ήθελαν  να διεκδικήσουν  τον Πρώτο θρόνο της Ελλάδος ανεξαρτήτως αποτελέσματος . 
Ο Νέας Ιωνίας το διάστημα της κρίσης αυτής έχει διακριθεί για πολλούς
λόγους.  Έχει αναδειχθεί ως τον πλέον φιλακόλουθο Ιεράρχη. Οι τηλεοπτικές χοροστασίες και λειτουργίες του τον έκαναν ακόμη πιο συμπαθή απ´ ότι είναι! Και μάλιστα έδειξε ότι δεν πολιτεύεται για να είναι αρεστός αλλά πάνω απ´όλα βάζει το ποίμνιό του. Δηλαδή πολλοί ήταν αυτοί που είπαν ότι δεν θα έπρεπε να μονοπωλήσει τον ΑΝΤ1 και να μοιράσει τις Ακολουθίες σε όλες τις Μητροπόλεις της Αττικής. Αλλά αυτό θα το έκανε αν θα ήθελε να είναι αρεστός. Εκείνος όμως ενδιαφέρθηκε για τον λαό που ποιμαίνει. Ας έκαναν κάτι ανάλογο και οι άλλοι. 
 
🔺Αν υπήρχε βραβείο υπερκινητικότητας και δραστηριότητας στην Ιεραρχία, ο Σεβ. Φθιώτιδος Συμεών θα ήταν διαχρονικά  ο νικητής. Κατάφερε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα αφ´ότου ανέλαβε τα ηνία της νευραλγικής αυτής Μητρόπολης να παρουσιάσει έργο θαυμαστό. Μάλιστα στην κρίση που διέρχεται η πατρίδα μας και η Εκκλησία μας εξαιτίας του κορονοϊού έχει κερδίσει τις εντυπώσεις γιατί ανέλαβε πρωτοβουλίες που έφεραν την Εκκλησία ένα βήμα μπροστά! Οι τηλεοπτικές παρουσίες του ήταν όλες εποικοδομητικές αφού έδιναν με πειστικά επιχειρήματα απαντήσεις σε όλα τα θέματα που αφορούσαν την Εκκλησία. Θα ήταν χρήσιμο να γνωστοποιήσει κάποια στιγμή και αφού περάσει η ένταση που ζούμε ως Εκκλησία εξαιτίας του κορονοϊού να κάνει ευρύτερα γνωστό το σχέδιο που επιμελήθηκε ως Μητρόπολη με τους συνεργάτες του κληρικούς,  για να κοινωνήσει το λαό της επαρχίας του. 
🔹Ο Σεβ. Λαρίσης Ιερώνυμος θέλει να παριστάνει τον συντηρητικό Ιεράρχη. Δηλαδή συγκαταλέγει τον εαυτό του στην συντηρητική πτέρυγα της Ιεραρχίας και ανεξαρτήτως του αν θα παίξει ρόλο την επόμενη μέρα θέλει να ηγηθεί κάποια στιγμή της πτέρυγας αυτής.
 
🟢🟡🔵Συνοψίζοντας τις σκέψεις μας καταλήγουμε σε έναν διευρυμένο κατάλογο υποψηφίων που θα μπορούσαν να διαδραματίσουν ρόλο την επόμενη μέρα. Τον παραθέτουμε όχι κατά πρεσβεία Αρχιερωσύνης όπως είναι το σωστό  αλλά με τον βαθμό έντασης και ενδιαφέροντος από την πλευρά των υποψηφίων: 
 
1. Σύρου Δωρόθεος
2. Μεσσηνίας Χρυσόστομος 
3. Δημητριάδος Ιγνάτιος
4.Μεσογαίας Νικόλαος
5.Πειραιώς Σεραφείμ
6.Πατρών Χρυσόστομος
7.Κερκύρας Νεκτάριος 
8.Χαλκίδος Χρυσόστομος 
9.Δράμας Παύλος 
10.Διδυμοτείχου Δαμασκηνός
11.Βεροίας Παντελεήμων 
12. Γουμενίσης Δημήτριος 
13. Ναυπάκτου Ιερόθεος 
14.Παροναξίας Καλλίνικος
15.Κηφισίας Κύριλλος
16.Λαγκαδά Ιωάννης 
 17.Ιλίου   Αθηναγόρας 
18.Νέας Ιωνίας Γαβριήλ
 19.Ιερισού Θεόκλητος
20.Φιλίππων Στέφανος 
21.Φθιώτιδος Συμεών 
22. Λαρίσης Ιερώνυμος 
 
🟢🔴Τελευταίος αλλά όχι και έσχατος
 ο Σεβ. Μονεμβασίας και Σπάρτης Ευστάθιος, ο οποίος θα μπορούσε να αναδειχθεί ως την ασφαλέστερη λύση σε περίπτωση που η Ιεραρχία μπλοκάρει μέσα στις πολλές και ατελέσφορες υποψηφιότητες. 
 
🔷Δημιουργώντας μια μικρότερη λίστα πραγματικά ενδιαφερομένων Ιεραρχών  για την επόμενη μέρα έχουμε τους εξής: 
 
🔺Σύρου Δωρόθεο
🔻Μεσσηνίας Χρυσόστομο
🔺Κερκύρας Νεκτάριο
🔺Νέας Ιωνίας Γαβριήλ
🔻Δημητριάδος Ιγνάτιο 
🔻Μεσογαίας Νικόλαο
🔺Πειραιώς Σεραφείμ 
🔻Πατρών Χρυσόστομο 
 
Και για να έχουμε και έναν εκ των Νέων Χωρών: 🔺Δράμας Παύλος 
 
Και για να σας βοηθήσω στην κατάρτιση του Τριπροσώπου επιλέξτε μόνοι σας  τους τρεις περισσότερο  αποδεκτούς και αγαπητούς μέσα στην Ιεραρχία και όχι στη γνώμη  που έχει ο έξω κόσμος γιαυτούς, ούτε για τις δημόσιες σχέσεις που έχουν αναπτύξει  με τους πολιτικούς.
 Η εποχή που εξέλεγαν οι κυβερνήσεις Αρχιεπισκόπους πέρασε – δόξα τω Θεώ- ανεπιστρεπτί. 
Φωτό Χρήστος Μπόνης