You are currently viewing ΛΥΔΙΑΣ  το ανάγνωσμα ( μέρος τέταρτο)

ΛΥΔΙΑΣ το ανάγνωσμα ( μέρος τέταρτο)

✔️Πως αποκτήσατε π. Νικάνωρ  τον τίτλο του πνευματικού προϊσταμένου της Αδελφότητας; Έχετε κάποιο διορισμό; Και από ποιον;

Του Σωτήρη Μ. Τζούμα

Πανοσιολογιώτατε π. Νικάνωρ,

Πριν προχωρήσω στην ουσία του θέματος και ορμώμενος από την φωτογραφία σας, που δημοσίευσα στο προηγούμενο κείμενο , θα ήθελα να σταθώ στο ταξίδι σας στην Σερβία τον περασμένο Φεβρουάριο.

Υπέπεσε στην αντίληψή μου τηλεοπτική εκπομπή που μεταδόθηκε από την 4Ε, στην οποία μεταξύ των άλλων εμφανίζεστε να ενεργείτε και να τιμάσθε ως εκπρόσωπος της ΛΥΔΙΑΣ!

Έχετε κάποια θεσμική ιδιότητα διοίκησης ώστε να μπορείτε να εκπροσωπείτε  την Αδελφότητα;

Είχατε προς τούτο την σχετική εξουσιοδότηση;

Ποιον εκπροσωπήσατε  στην Προεδρία  της Σερβικής Δημοκρατίας;

Τί είστε τελικά; Ηγούμενος της Σταυροπηγιακής και Πατριαρχικής Μονής του Σπαρμού, «πνευματικός προϊστάμενος της Χριστιανικής Αδελφότητος ΛΥΔΙΑ» -όπως αναγράφετε στις τηλεοπτικές παραγωγές- ή εκπρόσωπος του ιστορικού γυναικείου Σωματείου ΛΥΔΙΑ;

Εκτός από τον κατά σάρκα αδελφό σας, ποιές άλλες σας συνόδευαν στο ταξίδι αυτό;

Είχατε κανονική άδεια από τον επίσκοπό σας για το ταξίδι αυτό και αν ναι, γνώριζε για τις θήλεις το γένος συνοδούς σας;

Όπως σας έγραψα,η μισή ώρα του «Αγγέλου της Αποκαλύψεως» ξεκίνησε αντίστροφα για σας π. Νικάνωρ.

Δυστυχώς το εύλογο χρονικό διάστημα εξέπνευσε, χωρίς ωστόσο να πληροφορηθούμε κάποια διάθεση μεταμέλειας ή διορθώσεως ή έστω αλλαγής στη στάση σας.Αντιθέτως συνεχίζετε να συμπεριφέρεστε με την ίδια αλαζονεία και με την σκέψη ότι θα βαρεθώ και θα σταματήσω! Αλλά εγώ θα σταματήσω μόνον όταν η Αδελφότητα επανέλθει στην παλιά πνευματική πορεία της.

Γιαυτό πιστός στην υπόσχεση που έδωσα στους αναγνώστες και συνεπής  στο λόγο ευθύνης που μας διακρίνει σε αυτό το μετερίζι , συνεχίζουμε…

 «Έργα και ημέραι»… π. Νικάνορος.      

Παρακολουθώντας στην 4Ε τα «Οδοιπορικά» σας ανα τον κόσμο –αλήθεια δαπάναις τίνος πραγματοποιούνται αυτά τα οδοιπορικά…;- παρατήρησα όπως προανέφερα ότι στο όνομά σας, στην διάρκεια της εκπομπής, υπάρχει και ο τίτλος «πνευματικός προϊστάμενος Χριστιανικής Αδελφότητος Αγία Λυδία».

Πώς τον αποκτήσατε αυτόν τον τίτλο; Ή απλώς τον οικειοποιηθήκατε; Έχετε κάποιο διορισμό; Και από ποιόν;

Πώς γίνεται ο π. Θεόφιλος να έκανε πρόταση σε άλλον κληρικό να αναλάβει το Μυστήριο της ιεράς Εξομολόγησης των αδελφών και των στενών φίλων της Αδελφότητος κι εσείς να λέτε ότι εσάς όρισε εκείνος «και μάλιστα στο πόδι του, δηλαδή γέροντα»;

Πώς είναι δυνατόν ο Μακαριστός π. Θεόφιλος να σας έχει αναθέσει αυτό το έργο, να το έχει πει μόνο στους δύο βραχίονές σας και να το έχει κρατήσει μυστικό από το σώμα της Αδελφότητος;Ποιο σαλεμένο μυαλό τα λέει όλα αυτά; Και το παράξενο είναι ότι εν τω μεταξύ το «λησμόνησαν», με αποτέλεσμα να κάνουν προτάσεις σε άλλον πνευματικό!

Εν πάσει περιπτώσει, σας πίστεψαν οι αδελφές και σας αποδέχτηκαν. Ωστόσο, σας έδωσαν την συγκατάθεσή τους μόνο για εξομολόγο και όχι για …γενικό δερβέναγα.

Το ψέμα όμως π. Νικάνορα έχει κοντά ποδάρια, λέει ο λαός μας. Και επειδή το ξέρετε κάνετε ότι μπορείτε για να εδραιωθείτε!

Όταν άρχισε να σας χαρακτηρίζει το ευαγγελικό «ο μη εισερχόμενος δια της θύρας εις την αυλήν των προβάτων, αλλά αναβαίνων αλλαχόθεν…», όταν φάνηκε ότι η μικρή ναυς της Αδελφότητος αλλάζει πορεία πλεύσεως, όταν κάνατε και συνεχίζετε να κάνετε  τα αδύνατα δυνατά για να σβήσετε την μνήμη του π. Θεοφίλου, τότε διακριτικά, σεβαστικά, αλλά και άτονα, άρχισαν οι πρώτες αντιδράσεις.

Ωστόσο, ο εκτραχυλισμός σας και οι προκλήσεις σας  δεν είχαν  σταματημό. Κάνατε τους κανόνες κανόνια για να σταματήσετε κάθε υγιή φωνή, χρησιμοποιήσατε εκφοβισμό και μετήλθατε κάθε μέσο για να πετύχετε τους καταχθόνιους σκοπούς σας…Και νομίζετε ότι τα καταφέρατε! Αμ δε… Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα! Και όσο περνά οι μέρες τα πράγματα θα δυσκολέψουν περισσότερο.

«Δυστυχώς, πολλοί ιερωμένοι ξεκινούν με καλή διάθεση, αλλά μετά αρχίζει ο διάβολος την δουλειά του, και βλέπεις να μπαίνει η δόξα, η μανία για αξιώματα και να τα ξεχνούν όλα… Ενώ ξεκίνησαν για τον Χριστό, καταλήγουν στον χρυσό…» έλεγε ο Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης. Αυτήν την κατάληξη -το κατάντημα θα πω εγώ- θα δημοσιοποιήσουμε στο επόμενο άρθρο μας.