You are currently viewing Παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για την επιλογή νέου Διευθυντή Θρησκευτικού ΓΕΕΘΑ- Αδικίες και ανατροπές της τελευταίας στιγμής

Παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για την επιλογή νέου Διευθυντή Θρησκευτικού ΓΕΕΘΑ- Αδικίες και ανατροπές της τελευταίας στιγμής

Του Σωτήρη Μ. Τζούμα

Εντονότατες παρασκηνιακές αλλά  και υπόγειες διαβουλεύσεις αναπτύσσονται  τον τελευταίο καιρό στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων και συγκεκριμένα στον ευαίσθητο τομέα  των θρησκευτικών υπηρεσιών του στρατεύματος που κάποτε ήκμαζε και έδωσε στην Εκκλησία μας πολλούς και καλούς Αρχιερείς. 

 
Η κινητικότητα που παρατηρείται είναι αιτιολογημένη διότι εντός των προσεχών ημερών θα έχουμε την επιλογή της νέας θρησκευτικής ηγεσίας η οποία προέρχεται εκ  των στρατιωτικών ιερέων. Ο μέχρι τώρα Διευθυντής Θρησκευτικού ΓΕΕΘΑ Ταξίαρχος π. Νικόλαος Γουρδούπης , αποστρατεύτηκε και ως εκ τούτου θα πρέπει να πληρωθεί η κενωθείσα θέση. 
Σύμφωνα  με όσα ήδη έχουν διαρρεύσει, για τη Διεύθυνση Θρησκευτικού του ΓΕΕΘΑ,θεωρείται ως φαβορί και  ως φυσικός διάδοχος του προηγούμενου Διευθυντή,  ο Πρωτοπρεσβύτερος Αθανάσιος Τσιμενίδης  ο οποίος υπηρετεί στο ΑΤΑ (αρχηγείο τακτικής αεροπορίας). Πρόκειται για πολύ  καλό κληρικό που έχει το βαθμό Συνταγματάρχη και είναι ο αρχαιότερος των συναδέλφων του!
Μέχρι  τώρα θεωρείτο αδιαμφισβήτητος για τη θέση αυτή.Μάλιστα στο χώρο των  στρατιωτικών Ιερέων σε όλα τα Σώματα είναι αποδεκτός στη μεγάλη τους πλειοψηφία και τον προτιμούν έναντι οποιασδήποτε άλλης  υποψηφιότητας. 
Όμως ως εκ θαύματος φαίνεται πως κάποιοι επιτήδειοι κινήθηκαν προς ανατροπή της επιλογής του π. Αθανασίου  για τη θέση του Διευθυντή Θρησκευτικού ΓΕΕΘΑ.
Θέλουν να αλλάξουν τη βούληση  του αρμόδιου συμβουλίου  και να προωθήσουν  άλλον ομόβαθμο Στρατιωτικό Ιερέα.
Ο έτερος των υποψηφίων υπηρετεί στο ΓΕΣ ως Συνταγματάρχης  και είναι υπεύθυνος Θρησκευτικού του ΓΕΣ. Παράλληλα  είναι και ηγούμενος στην Μονή Ιερού Χρυσοστόμου της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών πράγμα ασυμβίβαστο με την δεύτερη ιδιότητα του αξιωματικού του στρατού. Και το θέμα είναι πώς  έχει γίνει αποδεκτό κάτι τέτοιο τόσο από την διοίκηση της Εκκλησίας όσο και απο την ηγεσία του Στρατού. 
Πρόκειται για τον Αρχιμ. Μελέτιο Κουράκλη που υπηρετεί στο ΓΕΣ. Στον  χώρο των συναδέλφων του στρατιωτικών Ιερέων δεν είναι αποδεκτός. Αλλά όπως λένε  τον στηρίζει ο Υφυπ Αμυνας κ. Στεφανής που διετέλεσε Αρχηγός ΓΕΣ , εποχή κατά την οποία καθώς προκύπτει απο τα γεγονότα συνεδέθη ιδιαιτέρως με τον Αρχιμ. Μελέτιο. Γιαυτό και τώρα θέλει να τον επιβάλλει εις βάρος του συναδέλφου του  π. Αθανασιου ο οποίος είναι αποδεκτός στο χώρο των στρατιωτικών ιερέων. 
Επιχείρησα  να επικοινωνήσω με τον Υφυπ. Αμυνας κ. Στεφανής αλλά δεν κατέστη δυνατό. Ανεξαρτήτως αυτού πάντως και για να προκαταλάβω τις διαθέσεις του φαίνεται πως  εν προκειμένω  θέλει να κάνει αυτό που υπέστη ο ιδιος κατά τις κρίσεις του 2018 όταν η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ   στις κρίσεις που έκανε τον καρατόμησε για να βάλει στη θέση του τον «ημέτερο»της  Στρατηγό κ. Καμπά ως Α/ΓΕΣ.
Οι διαβουλεύσεις είναι έντονες και τα κουτσομπολιά πολλά. Ήδη πολλά απο αυτά εχουν γίνει γνωστά και στο Μαξίμου και όπως λένε  οι πληροφορίες μας  έχουν δοθεί  οι ανάλογες εντολές ώστε  να σταματήσει όλος αυτός ο θόρυβος που υποβόσκει τον τελευταίο καιρό στο χώρο των θρησκευτικών υπηρεσιών του Στρατού, γεγονός ανεπίτρεπτο. 
Μάλιστα όπως λέγεται το θέμα  συζητείται  και σχολιάζεται και  σε ”χακί” πηγαδάκια εν ενεργεία και εν αποστρατεία αξιωματικών. 
Και όχι  μόνο γιαυτό. 
Συζητούν μάλιστα και για την μεγάλη ζημιά που έχει υποστεί η κυβέρνηση από τότε που ήταν αξιωματική αντιπολίτευση μέχρι τώρα στο χώρο αυτό ο οποίος παραδοσιακά ανήκει στη ΝΔ. Κάποιοι μάλιστα φοβούνται μήπως είναι ανεπανόρθωτη.

Όλων τα βλέμματα και το ενδιαφέρον  πάντως  είναι στραμμένα στο ποιός θα αναδειχθεί ως ο νεος Διευθυντής Θρησκευτικού ΓΕΕΘΑ, για να πάρει  το… όπλο του -το σταυρό- και να κινήσει  να πολεμήσει για τις ευάλωτες ψυχές των στρατιωτών μας μέσα στα στρατόπεδα και στα φυλάκια σε όλη την Ελλάδα , εκεί όπου οι αγωνίες γιγαντώνονται και η αβεβαιότητα αποκτά άλλο βάρος.

Ας ελπίσουμε ότι η υπηρεσία αυτή θα αναδιοργανωθεί και θα αποκτήσει και πάλι την
παλιά της αίγλη! Όπως τότε  που έκανε σπουδαίο έργο και δεν ήταν μια ακόμη υπηρεσία αργόμισθων χωρίς όραμα!