You are currently viewing Φθιώτιδος Συμεών: «Αυτό το Πάσχα, τέτοιο Πάσχα, το πρώτο και τελευταίο»

Φθιώτιδος Συμεών: «Αυτό το Πάσχα, τέτοιο Πάσχα, το πρώτο και τελευταίο»

«Να επιστρέψουμε στην κανονικότητα, που ταιριάζει και οφείλουμε να βρισκόμαστε ως άνθρωποι της προόδου και του Φωτός, ως παιδιά της Αναστάσεως.

Και αυτή η κανονικότητα είναι η ζωή της αγάπης, της συγχώρεσης, της δικαιοσύνης, της ισότητας, της αυτοθυσίας, της προσφοράς, της ελευθερίας και πάνω από όλα της ταπεινότητας».

Με αυτά τα λόγια καρδιάς, ο Επίσκοπος της καρδιάς του πιστού πληρώματος της Φθιώτιδος, Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. κ. Συμεών, προέτρεψε όλα τα πνευματικά παιδιά του ποιμνίου του, να εορτάσουν την Ανάσταση του Κυρίου και το μήνυμα, ότι ο Χριστός Ανέστη να απηχεί και να αντιλαλεί πραγματικά,  κάθε ανθρώπινη καρδιά.

Ο παιάνας της Νίκης: «Χριστός Ανέστη εκ νεκρών, θανάτω θάνατος πατήσας, και τοις εν τοις μνήμασιν ζωήν χαρισάμενος», εψάλη απ’ άκρου εις άκρον της Μητροπολιτικής μας Περιφέρειας και οι χαρμόσυνοι χτύποι των καμπαναριών των Εκκλησιών μας, μετέφεραν σε όλους τους πιστούς το γεγονός, την ελπίδα και την χαρά της Αναστάσεως του Κυρίου.

Όλοι, από τα μπαλκόνια των σπιτιών τους, κρατώντας αναμμένες λαμπάδες, έζησαν αυτό το Πάσχα με πίστη και προσευχή, ευχόμενοι αυτή η πανδημία του κορωνοϊού να περάσει γρήγορα και έτσι να κατακλειστούν και πάλι οι Ναοί μας από τους πιστούς.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Συμεών, ετέλεσε την Ακολουθία της Αναστάσεως στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας και ακολούθως προηξήρχε της πανηγυρικής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας πλαισιούμενος από τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της καθ΄ημάς Ιεράς Μητροπόλεως Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Νεόφυτο Ραφαηλίδη, τον Αρχιερατικό Επίτροπο Λαμίας Αιδεσιμ. Πρωτ. π. Παναγιώτη Σερέτη και τον Ιερολ. Αρχιδιάκονό του π. Ευστάθιο Κατόπη.

Οι Ιερές Ακολουθίες μετεδόθησαν  απευθείας μέσω του Τηλεοπτικού Σταθμού «Star Κεντρικής Ελλάδος», μέσω των Ραδιοφωνικών σταθμών της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος (89,4 Fm), Lamiafm1, Novafm και ΣτυλίδαFm. Από το διαδίκτυο η Ακολουθία μετεδόθη στα πέρατα της γης, μέσω livestreaming από το επίσημο κανάλι της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος στο Youtube και μέσω της Ιστοσελίδος της Ιεράς Μητροπόλεως www..imfth.gr., από την ιστοσελίδα LamiaReport και από πολλά μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Με πολλή πατρική αγάπη, ο Σεβασμιώτατος λίγο πριν την Ακολουθία της Αναστάσεως επικοινώνησε τηκεφωνικώς με τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ και τους ευχαρίστησε εγκαρδίως για τον κόπο τον οποίο κατέβαλλαν, αλλά και για την διάθεση προσφοράς και αγάπης, μιας και με  τις απευθείας μεταδόσεις όλων των Ιερών Ακολουθιών, τόσο την Μ. Τεσσαρακοστή, όσο και την Μ. Εβδομάδα, τις οποίες και φιλοτίμως μετέδιδαν,  οι πιστοί είχαν την ευκαιρία με κάθε μέσο, να  παρακολουθούν και συμμετέχουν προσευχόμενοι από τα σπίτια τους.

Προτού ο Σεβασμιώτατος ψάλλει τον ύμνο της Ζωής: «Χριστός Ανέστη», απηύθυνε με συγκίνηση το πατρικό του μήνυμα προς τον λαό για το Άγιον Πάσχα, το οποίο και έφραψε ιδιοχείρως λίγες ώρες πριν την Ανάσταση.

Στο μήνυμά Του ο Σεβασμιώτατος ανέφερε τα εξής:

«Αγαπητοί μου Πατέρες και αγαπητοί μου αδελφοί.

Λίγη ώρα πριν,  έγραψα με τα χέρια μου ένα σημείωμα, ένα μήνυμα για την σημερινή μεγάλη μέρα, το οποίο θέλω να το διαβάσω και το οποίο θέλω να τυπωθεί στις καρδιές σας, θέλω να τυπωθεί μέσα στην ύπαρξή σας, μέσα στο είναι σας ολόκληρο.

Πολυαγαπημένοι μου αδελφοί και παιδιά μου αγαπημένα

Λίγες πριν ενώσουμε, μέσα από τα σπίτια μας, τις κατ’ οίκον εκκλησίες μας, όλοι μαζί, τους χτύπους των καρδιών μας, για να ψάλλουμε τον ύμνο της νίκης και της ζωής, το Χριστός Ανέστη, σας γράφω με τα χέρια μου τούτο το σύντομο μήνυμα.

Ευελπιστώ άλλωστε και προσδοκώ κατά την αγρυπνία της Αποδόσεως του Πάσχα, στις 26 Μαϊου το βράδυ, να μας αξιώσει το έλεος του Θεού να είμαστε και πάλι στους Ναούς μας και στα προαύλια των εκκλησιών μας, και εκεί, πριν ψάλλουμε, όπως ακριβώς θέλουμε και όπως μας πρέπει το Χριστός Ανέστη, να σας έχω αποστείλει, για να αναγνωσθεί κατά την τάξη της Εκκλησίας μας, η επίσημη Εγκύκλιος μου για το Άγιο Πάσχα.

Σε συνθήκες, που είναι εξαιρετικές και εκτάκτου ανάγκης, όπως οι σημερινές, δεν θα μπορούσα ούτε να γράψω ούτε να αποστείλω κάποιο κείμενο εορταστικής Εγκυκλίου.

Τούτο μονάχα θέλω από καρδιάς να σας καταθέσω:

Θέλω να υποκλιθώ ευλαβικά ενώπιον όλων σας, των ιερέων μας και των μοναχών και μοναζουσών μας, του λαού μας όλου ανεξαιρέτως, ιδιαίτερα των υπηρετούντων  με κάθε τρόπο διακονίες κοινής ωφελείας και να σας ασπαστώ, και να σας ευλογήσω όλους και να σας συγχαρώ για την υπομονή, την κατανόηση, την σύνεση, την καρτερία, το ήθος της αλληλεγγύης, της κοινωνικής ευθύνης και πάνω από όλα της χριστιανικής αγάπης, που είναι αγάπη θυσιαστική και ταπεινή.

Ταπεινωθήκαμε όλοι τούτη την περίοδο αυτής της δοκιμασίας σε βαθμό που δεν το περιμέναμε ποτέ στην ζωή μας.

Ας αναρωτηθούμε, όμως, αδελφοί μου:

Μήπως εφαρμόσθηκε σε μας η πάγια διδασκαλία των Πατέρων της Εκκλησίας μας, η οποία τονίζει ότι όταν οι άνθρωποι αρνούμαστε εκουσίως την ζωή της ταπεινότητας, την αρετή δηλαδή της ταπείνωσης, ακόμη και σε μικροπράγματα της καθημερινότητας μας, τότε η αγάπη του Θεού, επιτρέπει για την σωτηρία μας να έλθουν ακούσιες ταπεινώσεις, όπως αυτές που μας επιβλήθηκαν με την προσωρινή αναστολή ουσιωδών ελευθεριών, προκειμένου να βρούμε τον πραγματικό μας εαυτό και το νόημα το αληθινό της ζωής;

Μήπως ο κορωνοϊός, αυτό το απειροελάχιστο σωματίδιο, δεν ταπείνωσε ολόκληρη την οικουμένη;

Μήπως άραγε είχαμε ξεφύγει και εμείς σε κάθε επίπεδο της ζωής μας;

Μήπως η μετά τον κορωνοϊό κοινωνία θα είναι για όλους μας μία μεγάλη ευκαιρία, όχι για να επιστρέψουμε στην κανονικότητα που υποτίθεται βρισκόμασταν, αλλά στην κανονικότητα, που ταιριάζει και οφείλουμε να βρισκόμαστε ως άνθρωποι της προόδου και του Φωτός, ως παιδιά της Αναστάσεως;

Και αυτή η κανονικότητα είναι η ζωή της αγάπης, της συγχώρεσης, της δικαιοσύνης, της ισότητας, της αυτοθυσίας, της προσφοράς, της ελευθερίας και πάνω από όλα της ταπεινότητας.

Αυτό σας παρακαλώ, αδελφοί μου, και σας προτρέπω:

Να δουλέψουμε μέσα μας τούτην την περίοδο, για όσο ακόμη είμαστε έγκλειστοι, έτι περισσότερο, και να ανοίξουμε χώρο στον Αναστημένο Κύριο μας Ιησού Χριστό, για να αναστήσει μέσα μας την αυθεντική κανονικότητα και όχι μία επίπλαστη και φαύλη κανονικότητα έπαρσης, εγωισμού, ατομοκρατίας, αλαζονείας και υπερηφάνειας, η οποία μας οδήγησε στα αδιέξοδα του σήμερα.

Σας αγκαλιάζω όλους. Σας ασπάζομαι όλους.

Εύχομαι σε όλους σας, σε όλους μας, Ανάσταση εσωτερική, Ανάσταση καρδιακή, Ανάσταση της χαμένης μας ομορφιάς, που είναι η ζωή της Αγάπης.

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ, αδελφοί μου!

Απαντήστε με όλη σας την δύναμη:

 ΑΛΗΘΩΣ ΑΝΕΣΤΗ Ο ΚΥΡΙΟΣ!».

Στο τέλος της Αγρυπνίας ο Σεβασμιώτατος, αφού ευλόγησε τα πασχαλινά αυγά, επισφράγισε την εορτή με την εξής φράση του: «Αυτό το Πάσχα, τέτοιο Πάσχα, το πρώτο και τελευταίο»