You are currently viewing Ο παπά Χριστόφορος Γουρλής στη Χίο, ο γραπτός νόμος και η ιερατική του συνείδηση

Ο παπά Χριστόφορος Γουρλής στη Χίο, ο γραπτός νόμος και η ιερατική του συνείδηση

Με αφορμή το σημερινό συμβάν στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Χίου, – κατά το οποίο αφενός συνελήφθη ο πατήρ Γουρλής και οδηγήθηκε στην Αστυνομία και αφετέρου κάποια κυρία είχε παρεμποδιστεί, ενωρίτερα, από αστυνομικούς να εισέλθει στο ναό, του οποίου την κεντρική είσοδο είχε αφήσει ανοιχτή ο πατήρ Γουρλής, κατά παράβαση τής σχετικής κρατικής οδηγίας αλλά και της αντίστοιχης οδηγίας τής Ιεράς Συνόδου τής Εκκλησίας τής Ελλάδος, –  προβαίνω στη διατύπωση κάποιων σκέψεων:

α) ορθώς και συνετώς ενεργούσα η συντεταγμένη Πολιτεία εξέδωσε τη σχετική απαγόρευση δημόσιων συναθροίσεων, με σκοπό να περιφρουρήσει και διασφαλίσει τη δημόσια υγεία. Συνεπώς μήτε οι ναοί θα μπορούσαν να εξαιρεθούν από τη σχετική διάταξη καθόσον εντός αυτών συναθροίζονται πιστοί.

β) όμως επίσης ορθώς, χριστιανικώς και κατά πλήρη ιερατική συνείδηση ενεργών και ο πατήρ Χριστόφορος Γουρλής άφησε διάπλατα ανοιχτές τις θύρες τού ναού, διότι αυτή είναι η αποστολή του ως λειτουργού τού Υψίστου: να δέχεται τους πιστούς και να μην τους αποδιώχνει, να έχει ανοιχτή την αγκαλιά του για όλους κι όχι για κάποιους, να είναι ο ίδιος το γαλήνιο λιμάνι για όποιον «καραβοτσακισμένο» και «ναυαγό» απαγκιάζει στις «ακτές του»!

γ) ο πατήρ Γουρλής όταν άφηνε ανοιχτές τις θύρες τού ναού, είχε πλήρη συναίσθηση τών νομικών συνεπειών που θα υποστεί: αυτόφωρη σύλληψη και επιβολή χρηματικού προστίμου 5.000 ευρώ! Ωστόσο εν πλήρει συνειδήσει ακολούθησε τις επιταγές τής ψυχής του, άκουσε δηλαδή τη φωνή τής καρδιάς του και όχι του μυαλού του. Η λογική υπαγορεύει πως πρέπει να συμμορφωθώ στον κρατικό νόμο, από την άλλη όμως η φωνή τού ιερατικού μου καθήκοντος με καλεί να «γίνω αναρχικός» και να αφήσω διάπλατα ανοιχτές τις πύλες τού ναού. Ο πατήρ Χριστόφορος λοιπόν ενήργησε κατά συνείδησιν και όχι κατά λογικήν. Ενήργησε όπως η αρχαία Αντιγόνη, που κι εκείνη έδρασε κατά συνείδησιν και όχι κατά λογικήν, όταν βρέθηκε ενώπιον τού κρατικού νόμου τον οποίο ενσάρκωνε ο Κρέων. Και η Αντιγόνη έχει πλήρη συνείδηση τών νομικών κυρώσεων τις οποίες θα εισπράξει, ωστόσο επιχειρεί το «μετέωρο βήμα»: εναντιώνεται στην κρατική εξουσία. Κι αυτή η εναντίωσή της στον κρατικό νόμο είναι την ίδια στιγμή ο ηθικός της θρίαμβος, το ηθικό της μεσουράνημα. Η Αντιγόνη είναι, αιώνες τώρα, το σύμβολο τής κυριαρχίας τού άγραφου ηθικού νόμου και της υπεροχής του έναντι τού γραπτού νόμου. Βέβαια οι Αντιγόνες και οι Γουρλήδες, σε κάθε εποχή, είναι σπάνιο είδος ή και φαντάζουν γραφικοί ή ακόμα και ηλίθιοι, κρινόμενοι με τα κοινά μέτρα. Ωστόσο λίγος σεβασμός δεν βλάπτει! Εμείς οι νάνοι ας κλίνουμε ευλαβικά το γόνυ απέναντι σε όσους εξακολουθούν να κρατούν αμόλυντη την ψυχή τους και να μην απεμπολούν την ηθική τους.

δ) ο πατήρ Γουρλής «δεν θα βάλει μυαλό»: στην αποψινή Ανάσταση τού Μεγάλου Σαββάτου πάλι θα αφήσει ανοιχτές τις πύλες τού ναού. Και το ίδιο θα πράξει και κατά την Ανάσταση τής Κυριακής τού Πάσχα! Επομένως, ας δημιουργηθεί από τώρα ένας τραπεζικός λογαριασμός εκ μέρους μας, στον οποίο να κατατίθεται ο οβολός πάντων ημών, υπέρ της συγκεντρώσεως και καταβολής στο ελληνικό κράτος τών επιβληθησομένων στον πατέρα Χριστόφορο απανωτών χρηματικών προστίμων.

 

Μεγάλο Σάββατο 2020, ώρα 16.40΄

Λεωνίδας Πυργάρης