You are currently viewing Ανάστατη η Ηλεία απο την απαράδεκτη απόφαση του μητροπολίτη Γερμανού να κλείσει τους ναούς και να  απαγορεύσει κάθε τελετουργία.

Ανάστατη η Ηλεία απο την απαράδεκτη απόφαση του μητροπολίτη Γερμανού να κλείσει τους ναούς και να απαγορεύσει κάθε τελετουργία.

✔️Δεν επιτρέπει στους  Ιερείς να τελέσουν Ακολουθίες και Λειτουργίες την Μ.Εβδομάδα!

🔹Σχόλιο του Σωτήρη Τζούμα

Από τη μια ο Σεβ. Κερκύρας Νεκτάριος οδηγείται ´στον Εισαγγελέα επειδή έκανε το ιερό του καθήκον ως Ορθόδοξος Ιεράρχης και στην αντίπερα όχθη ο γέροντας Σεβ. Ηλείας Γερμανός να απαγορεύει στους ιερείς του να τελέσουν οποιαδήποτε ακολουθία και λειτουργία την Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα.Αφησε ολόκληρο το νόμο Ηλείας χωρίς ακολουθίες και λειτουργίες,ούτε καν κεκλεισμένων θυρών.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο που έστειλε ο Σεβ. Ηλείας  προς όλες τις Εκκλησίες καλεί τους ιερείς να παραμείνουν στα σπίτια τους λόγω της πανδημίας του κορονοϊού  και να προσευχηθούν από εκεί όλη τη Μ. Εβδομάδα και το Πάσχα

Σε άλλο σημείο της εγκυκλίου αναφέρεται ότι κατά τις εορτές μετά το Πάσχα όπως την Τρίτη της Λαμπρής, του Αγίου Γεωργίου, της Ζωοδόχου Πηγής, θα λειτουργήσουν κεκλεισμένων των θυρών μόνο οι Ιεροί Ναοί που εορτάζουν.

Δυστυχώς ο Σεβ. Ηλείας κρίνων εξ ιδίων( δεδομένου ότι  ανήκει στις ευπαθείς ομάδες ως γέρων 88 ετών) αποφάσισε να ρίξει λειτουργική συσκότιση σε όλη τη Μητρόπολη.Και αφού δεν θα γίνουν ακολουθίες δεν θα χτυπούν και  οι καμπάνες και έτσι δεν θα συμμετέχουν οι πιστοί ούτε και απο το σπίτι τους!  Μόνο τηλεοπτικά ! Ψυχρά και απόμακρα! Λες και παρακολουθούν σίριαλ! Εκεί καταντήσαμε την θεία Λειτουργία και την ιερή Παράδοση της Μεγάλης Εβδομάδος με τον μοναδικό πλούτο των ακολουθιών που έχουμε οι οποίες ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια μας το θείο δράμα.
Δεν μπορούσε να πάει ο Σεβ. Ηλείας να χοροστατήσει ή να λειτουργήσει; Σεβαστό! Ας έστελνε  τον  βοηθό Επίσκοπο τον οποίο απέκτησε για κάτι τέτοιες περιπτώσεις . Και ας άφηνε και  τους ιερείς να

Δεν θα τον παρεξηγούσε κανείς αν δεν πήγαινε. Οι Έλληνες σέβονται τους Γέροντες πολλώ μάλλον τους Γέροντες Αρχιερείς! Αρκεί κι εκείνοι να σέβονται τους άλλους.
Είναι ανάστατος, πάντως, ολοκληρος ο νομός και κυρίως οι κληρικοί της Μητροπόλεως αφού τους στερεί την ευλογία της συμμετοχής για φέτος  στα Πάθη τα σεπτά του Κυρίου και στην Αγία Ανάσταση που με τόση θέρμη περιμεπνουμε όλοι μας .
Τα μηνύματα που μας ήλθαν  απο τον Πύργο πολλά και απο πολλές άλλες περιοχές του νομού. Όλα εκφράζουν θλίψη και απογοήτευση  για την απόφαση του Μητροπολίτη.
 – Οι καμπάνες μας δεν θα χτυπήσουν! Είναι απαράδεκτα πράγματα. Δεν υπάρχει Σύνοδος να τον βάλει στη θέση του; Ντροπή! Τί είμαστε εμείς εδώ καταραμένοι; Γιατί τι κάνει αυτό, για  να του πει μπράβο η Κυβέρνηση;

Αυτά  με μια φωνή οι πιστοί που δεν θα έχουν την χαρά ούτε τις καμπάνες να ακούσουν!

Αλλά το πιο σοβαρό μας το έγραψε ένας κληρικός που έχουν δει πολλά τα μάτια του,όπως μας έγραψε:
 – Ξέχασε ο Σεβασμιώτατος δυστυχώς ότι ο προστάτης μας Αγιος Χαράλαμπος, είχε σώσει την πόλη σας από την πανδημία της πανώλης! Γιατί δεν λειτουργεί να τον ικετεύσει και  για την πανδημία; Μπορεί να τον ακούσει! Με τί μούτρα θα τον αντικρύσει ξανά; Αλλά τί να του πεις… Ντρέπομαι γιαυτό το άδοξο τέλος .. Τα στερνά τιμούν τα πρώτα…

Δημοσιεύουμε και πάλι   την εγκύκλιο με τις απαγορεύσεις του Σεβ. Ηλείας για να την θυμηθούμε και να την… θαυμάσουμε