You are currently viewing «Κωλοτούμπα» απο την Σύνοδο- Η ατομική προσευχή καταργήθηκε -Και καλεί τους πιστούς να συνεχίσουν την κατ´οίκον Εκκλησία – Σχόλιο ΕΞΑΨΑΛΜΟΥ

«Κωλοτούμπα» απο την Σύνοδο- Η ατομική προσευχή καταργήθηκε -Και καλεί τους πιστούς να συνεχίσουν την κατ´οίκον Εκκλησία – Σχόλιο ΕΞΑΨΑΛΜΟΥ

Σχόλιο ΕΞΑΨΑΛΜΟΥ: Θα διαβάσετε παρακάτω το πως δημιουργήθηκε   ο θόρυβος που είδαμε τις δύο τελευταίες ημέρες για το αν θα ανοίξουν οι Εκκλησίες κάποιες ώρες την Μεγάλη Παρασκευή ή όχι. Όλα τα κανάλια και οι ραδιοφωνικοί σταθμοί με αυτό ησχολούντο. Και αφού δόθηκε έστω και λίγο η χαρά της ατομικής προσευχής εντός του ναού και έμπροσθεν του επιταφίου με την ίδια ευκολία την επόμενη μαζεύτηκε αυτό.  
Δηλαδή η Σύνοδος αναίρεσε τα όσα είπε εντός 24 ωρών . Και μάλιστα για να αιτιολογήσει το ατόπημα  προέβη στην απρέπεια να το αιτιολογήσει με ψεύτικο τρόπο . Δηλαδή μας είπε πως όταν έλεγε ότι οι ναοί θα παραμένουν ανοικτοί και μάλιστα σε συγκεκριμένες ώρες εννοούσε για το .. προσωπικό των ναών. Λες και το πολυάριθμο προσωπικό των ναών( ιερέας, ιεροψάλτης και νεωκόρος) αφού θα ήταν ήδη στο ναό για την ακολουθία των Μεγάλων  ωρών θα έπρεπε να ξανανοίξει μετά ο ναός  επισήμως για να ξαναμπούν. 
Θα έλεγα ότι πρόκειται για την πιο γρήγορη κωλοτούμπα που έχει γίνει ποτέ επι δημοσίου ενδιαφέροντος θέματος! Κι ύστερα αναρωτιόμαστε από πού τα μαθαίνουν αυτά οι πολιτικοί! Πάντα υπάρχουν οι πρώτοι διδάξαντες! Αγιοι σιγά- σιγά μην σπρώχνεστε! 
Σ.Μ.Τζ. 
Την Πέμπτη 9 Απριλίου ε.έ. ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, ως εκπρόσωπος τύπου της Εκκλησίας της Ελλάδος για τα θέματα της πανδημίας του κορωνοϊού (covid-19), απάντησε στις ερωτήσεις δημοσιογράφων για πρωϊνές ενημερωτικές εκπομπές του ANT1, του MEGA, του ΣΚΑΙ  κλπ., σχετικά με την Εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου που έστειλε στους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες.

Τα βασικά σημεία των παρεμβάσεων του Σεβασμιωτάτου ήταν:

1. Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος απέστειλε στους Μητροπολίτες την από 7-4-2020 Εγκύκλιό της με την οποία τους διαβίβαζε την νέα Διϋπουργική Απόφαση της 6-4-2020 και τους παρακαλεί για την εφαρμογή όσων προβλέπονταν σε αυτή και του μέτρου για το «κεκλεισμένων των θυρών». Η Εγκύκλιος απευθυνόταν προς τους Μητροπολίτες και όχι προς τον λαό για να τον προσκαλεί σε συγκέντρωση.

2.Η Εγκύκλιος αυτή κοινοποιήθηκε στους τρεις Υπουργούς Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υγείας και Προστασίας του Πολίτη προς ενημέρωσή τους.

3. Άλλωστε, ήδη ισχύει η απαγόρευση μετακίνησης των πολιτών, και επιτρέπεται μόνον κατόπιν σχετικής αδείας.

Επί πλέον και εξ αφορμής διαφόρων σχολίων που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος, ως εκπρόσωπος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και σε συνεννόηση με τον Μακαριώτατο Πρόεδρο Αυτής, διευκρινίζει τα παρακάτω:

Η δυνατότητα ατομικής προσευχής καταργήθηκε με την ΚΥΑ των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Εσωτερικών Δ1α/Γ.Π οικ 20036/ 22-3-2020 (ΦΕΚ B΄ 986), καθώς δεν προβλεπόταν ως αυτοτελής λόγος μετακίνησης και γι᾿ αυτό δεν περιελήφθη στην ΚΥΑ των Υπουργών Παιδείας και Υγείας Αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 23093/6-4-2020 (ΦΕΚ Β΄ 1178).

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος από την αρχή το αντιλήφθηκε αυτό και γι᾿ αυτό ζήτησε με έγγραφό της να προβλεφθεί και η ατομική προσευχή στους λόγους μετακινήσεων των πολιτών, τηρώντας ταυτόχρονα την απόφαση της Πολιτείας, η οποία δεν έκανε δεκτό το αίτημα.

Υπό τις παρούσες συνθήκες, η Ιερά Σύνοδος δεν προτρέπει κανέναν πιστό να έλθει στην Εκκλησία. Οι Εκκλησίες δεν είναι ανοιχτές για τους πιστούς κι αυτό είναι το νόημα της «κεκλεισμένων των θυρών» τελέσεως των Ιερών Ακολουθιών.

Η υπ᾿ αριθ. 3018/7.4.2020 Εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου απευθύνεται προς τους Μητροπολίτες και όχι τους πιστούς και κατά συνέπεια δεν είναι έγγραφο προτρεπτικό για προσέλευση στην Εκκλησία, αφού μάλιστα η Ιερά Σύνοδος δεν δύναται να «νομοθετήσει» αντίθετα προς όσα προβλέπουν οι αποφάσεις της Πολιτείας.

Η Εγκύκλιος αναφέρει ότι οι Ναοί θα είναι ανοικτοί 11.00-13.00 τις Ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδος και 13.00-17.00 την Μεγάλη Παρασκευή, δύο (2) ώρες μετά την απόλυση των Ιερών Ακολουθιών. Αυτό είναι ένα καθαρά περιοριστικό μέτρο που συνδέεται αποκλειστικά με την παράγραφο 6 της Διϋπουργικής αποφάσεως: «Επιτρέπεται η συνέχιση των διοικητικών λειτουργιών των χώρων θρησκευτικής λατρείας» και αφορά μόνο τους Ιερείς και το αναγκαίο προσωπικό των Ιερών Ναών.

Πέρα, όμως, απ’ όσα αναφέρουν οι αποφάσεις της Πολιτείας, η Ιερά Σύνοδος προτρέπει όλους τους πιστούς να κατανοήσουν ότι την φετινή Μεγάλη Εβδομάδα και την Ανάσταση, κατ᾿ άκραν εκκλησιαστική οικονομία και επειδή οφείλουμε όλοι να συνειδητοποιήσουμε την κρισιμότητα των καιρών, οφείλουμε να παραμείνουμε στο σπίτι, προσηλωμένοι στην κατ᾿ οίκον προσευχή».