Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: ”Δεν υπάρχει Άγιο Φως 1ης ή 2ης κατηγορίας”

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: ”Δεν υπάρχει Άγιο Φως 1ης ή 2ης κατηγορίας”

Σχόλιο του Σωτήρη Μ.  Τζούμα

Κατά τη συνέντευξη που έδωσε  στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1  ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος μεταξύ άλλων κλήθηκε να απαντήσει και για το επίμαχο θέμα της μεταφοράς του Αγίου Φωτός από τα Ιεροσόλυμα, ξεκινώντας την τοποθέτησή του με το γενικό αφορισμό  ότι “το Άγιο Φως είναι πάντοτε στην Εκκλησία!”

“Παλαιότερα πριν γίνουν αυτά που γίνονται σήμερα για την υποδοχή του Αγίου Φωτός, έπαιρναν το φως από το καντήλι της Αγιας Τραπέζης” – δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος.

Επίσης σε μια στιγμή που ήθελε προφανώς  να υποβαθμίσει το γεγονός της εκ των Ιεροσολύμων μεταφοράς του Αγίου Φωτός τόνισε: “Δεν υπάρχει λοιπόν Άγιο φως 1ης κατηγορίας και 2ης κατηγορίας”.

“Αυτά είναι ήθη που επικράτησαν τελευταία, τα σεβόμαστε και χρησιμοποιώντας τον κόσμο αυτό της οικονομίας θα βρεθεί και σε αυτό λύση” -είπε καταλήγοντας ο κ. Ιερώνυμος.

Καλά και άγια αυτά που είπε. Αρχιεπίσκοπος είναι ότι θέλει λέει. 

Ωστόσο θα θέλαμε να επισημάνουμε την αντίθεσή μας για την άποψη που εξέφρασε για το Άγιο Φως.

 Είπε όπως είδατε  : « “Παλαιότερα πριν γίνουν αυτά που γίνονται σήμερα για την υποδοχή του Αγίου Φωτός, έπαιρναν το φως από το καντήλι της Αγιας Τραπέζης” 

Επίσης σε μια στιγμή που ήθελε προφανώς  να υποβαθμίσει το γεγονός της εκ των Ιεροσολύμων μεταφοράς του Αγίου Φωτός τόνισε: “Δεν υπάρχει λοιπόν Άγιο φως 1ης κατηγορίας και 2ης κατηγορίας”.

Όχι Μακαριώτατε δεν είναι το ίδιο. Αυτά αφήστε να τα λένε οι άσχετοι και οι άγευστοι των παραδόσεων μας! Όχι εσείς! Το Άγιο Φως που έρχεται απο τα Ιεροσόλυμα και βγαίνει απο το  Άγιο Κουβούκλιο είναι το Άγιο Φως έτσι όπως το ξέρουμε και το καθορίζει η παράδοση αιώνων που το ακολουθεί!

 Γιαυτό και το υποδέχεται ο πιστός λαός με τιμές Αρχηγού κράτους. Αλλιώς ας τα καταργήσουμε και ας τα ισοπεδώσουμε όλα. Όταν βγαίνουν απο το στόμα του Αρχιεπισκόπου και Ιεραρχών μας ( όπως έγινε προχθές με τον Σεβ Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμο) τέτοιες απόψεις,  τότε ας μην εκπλησσόμεθα όταν και απλοί άνθρωποι λένε τα ίδια και χειρότερα.Και αν θέλετε πράγματα να ξεκινήσει μία συζήτηση για το Άγιο Φως το  τι ακριβώς είναι και τι πρεσβεύει και αν είναι το ίδιο με το φως που σιγοφέγγει πάνω στην Αγία Τράπεζα κάθε ναού, να ξεκινήσει αυτή η συζήτηση κάποια άλλη στιγμή και όχι τώρα με τον κορονοϊό να βρίσκεται έξω απο τις πόρτες μας! Και να ξεκινήσει ένας Θεολογικός διάλογος επ´αυτού  με πρωτοβουλία του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων το οποίο πρώτο αυτό κατέλυσε αυτό τον μύθο με τα όσα είπαν κάποιοι επίορκοι που παριστάνουν τους Αγιοταφίτες!

Και ας μην διαμαρτυρηθεί αύριο η Εκκλησία  αν βγουν κάποιοι άνθρωποι και πούν:για  ποια θεία ευχαριστία μιλάτε ;  Αν βγουν και αμφισβητήσουν ευθέως το Σώμα και το Αίμα του Κυρίου! Ήδη έχει συμβεί στις αποκαλυπτικές  μέρες που ζούμε με το πρόσχημα της μετάδοσης του κορονοϊού!

Επομένως ας κάνουμε   στην κατ´οίκον Εκκλησία μας  ότι μπορούμε! Ας βάλουμε  στο σπίτι μας  σε λίγο γλυκό κρασάκι, στο νάμα όπως το λέμε , λίγο ζεστό νεράκι, ας βουτήξουμε και ψωμάκι και ορίστε, το αποτέλεσμα- γευστικά-  είναι το ίδιο!Ναί μην γελάτε γιατί σε λίγο θα το ακούσουμε και αυτό χάριν της εκκλησιαστικής οικονομίας που ακούσαμε . Αλλά δεν είναι!

´Άλλο το Αίμα και το Σώμα του Κυρίου και άλλο το κρασάκι με το ψωμάκι, το κατακλαστόν  όπως λέγεται, το οποίο απολαμβάνουν  οι Αρχιερείς μας  μετά την θεία Λειτουργία.

Αλλά κατ´οίκον Εκκλησία δεν θέλατε; Πάρτε την  κατ´οίκον Εκκλησία !!
Αυτό ήθελα να πω με πόνο ψυχής και να εκφράσω την θλίψη μου για την επιχειρούμενη υπεραπλούστευση και ισοπέδωση  των πάντων! Είπαμε να επικρατήσει το κατ´οικονομίαν της Εκκλησίας μας αλλά όχι πάνω σε Άγια θέματα! Ας μην γίνει πράξη με την θέληση μας αυτό που λέγαμε για τους βέβηλους και τους ιερόσυλους της Εκκλησίας: « Μη δώτε το άγιον τοις κυσί, μηδέ βάλητε τους μαργαρίτας υμών  έμπροσθεν των χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αυτούς εν τοις ποσίν αυτών και στραφέντες ρήξωσιν υμάς»( Ματθ.7,6).

Με όλα αυτά που ζούμε σήμερα  θα αργήσουμε πολύ να συνέλθουμε! Και μόνο ένα «όπισθεν ολοταχώς» θα μας προσγειώσει!

Σ.Μ.Τζ.