You are currently viewing Ένας Ιερώνυμος που δεν τον είχαμε ξαναζήσει:«Κουράγιο και υπομονή και θα νικήσουμε και πάλι»

Ένας Ιερώνυμος που δεν τον είχαμε ξαναζήσει:«Κουράγιο και υπομονή και θα νικήσουμε και πάλι»

ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ Μ. ΤΖΟΥΜΑ

Κεκλεισμένων των θυρών και σεμνά και ταπεινά τελέστηκε σήμερα, Παρασκευή 3 Απριλίου 2020 η Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, η οποία θα μείνει ιστορικά χαραγμένη στη μνήμη μας αλλά και στις δέλτους της Ιστορίας μας για δύο λόγους.

Πρώτον, γιατί έγινε κεκλεισμένων των θυρών (κάτι που δεν έχει ξαναγίνει) και δεύτερον γιατί ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αναδείχθηκε αντάξιος των περιστάσεων και με την ανθρώπινη ομιλία του κατόρθωσε να μας συγκινήσει και να μας αποδείξει πως όταν θέλει μπορεί!

Στην Ακολουθία του Ακαθίστου χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, πλαισιούμενος από τους Εφημερίους του Ναού και χωρίς την παρουσία δύο βοηθών Επισκόπων, όπως γίνεται κάθε χρόνο αυτή τη μέρα κατά την ισχύουσα παράδοση.

Τις στάσεις των Χαιρετισμών είπαν:

•Την Α ´ και Γ ´ Στάση ο Αρχιμ. Βαρνάβας Θεοχάρης, σεμνός και διακριτικός Πρωτοσύγκελλος της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
• Την Β ´ Στάση, ο καλλικέλαδος π.Θωμάς Συνοδινός, Ιερατ. Προϊστάμενος της Μητρόπολης και π. Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής, τα έτη του Μακαριστού Χριστοδούλου και

• Την Δ ´ Στάση ο Αρχιεπίσκοπος.

Μετά το πέρας της Ακολουθίας των Χαιρετισμών ο Αρχιεπίσκοπος αιφνιδιάζοντας μας( δεδομένου ότι δεν το συνηθίζει) απευθυνόμενος δια της τηλεοράσεως στο λαό μας που ήταν στα σπίτια του, μίλησε με λόγια καρδιάς.

Εξέφρασε τον προβληματισμό του για τα δυο μεγάλα γεγονότα που έχουν βρεθεί στην επικαιρότητα το τελευταίο διάστημα, αυτό για το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας και αυτό της συναθροίσεως των πιστών στους ναούς.

-«Εμείς εδώ στις άδειες Εκκλησίες και σεις στην κατ´οίκον Εκκλησία» είπε εμφανώς συγκινημένος .

«Περίεργα τα συναισθήματα. Οι δρόμοι έρημοι και οι εκκλησιές κλειστές κι εμείς κλεισμένοι στα σπίτια μας. Κλεισμένοι στα σπίτια μας όχι γιατί φοβόμαστε αλλά γιατί αγαπάμε» – είπε με τρεμάμενη φωνή που μας θύμισε παλιοκαιρινές μεγάλες στιγμές επί Χριστοδούλου

Επίσης ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε:

«Μείναμε σπίτια μας για να μην ζήσουμε τα χειρότερα. Χρειάζεται κατανόηση σε αυτές τις στιγμές που περνάμε,χρειάζεται να καταλάβουμε ότι αυτό είναι πρόσκαιρο και χρειάζεται η οικονομία αυτή για να το ξεπεράσουμε».

Αναφέρθηκε στη Μαρία την Αιγυπτία,που η Εκκλησία εορτάζει τη μνήμη της, ως παράδειγμα που έμεινε τόσα χρόνια χωρίς θεία Κοινωνία. Αλλά και στα νησιά Σύρο και Τήνο που στο παρελθόν είχαν πληγεί από την επιδημία της ευλογιάς και ο τότε Επίσκοπος τους, τους συμβούλευσε να μη νηστεύουν παρόλο που ήταν Μεγάλη Τεσσαρακοστή και Μεγάλη Εβδομάδα.

Ο Αρχιεπίσκοπος με έμμεσο τρόπο αναφέρθηκε – και μπράβο του- στο θέμα της νηστείας για την περίοδο αυτή, γεγονός για το οποίο θα έπρεπε να έχει δώσει κατεύθυνση στο λαό μας το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Αλλά δεν το έπραξε!

Ακόμη ο Αρχιεπίσκοπος εκμεταλλευόμενος την ευκαιρία είπε αυτά που έπρεπε να έχει πει από καιρό. Επεσήμανε το ρόλο της Εκκλησίας που είναι πάντα κοντά στο λαό μας σε κάθε περίσταση ανάγκης και υπογράμμισε πως «η Εκκλησία ήτανε, είναι και θα είναι πάντοτε στο πλευρό αυτού του λαού».

Αναφορικά με τον εορτασμό του Πάσχα είπε: «όλοι θέλουμε να το γιορτάσουμε αλλά πρέπει να υπακούσουμε. Ας φύγει αυτή η λαίλαπα και θα γιορτάσουμε».

«Εύχομαι να είμαστε πειθαρχικοί και να έχουμε κουράγιο. Εμείς οι μεγαλύτεροι που ζήσαμε κακές μέρες, πολέμους,πείνες και κατακτήσεις έρχεται μέσα μας η δύναμη και μας λέει κουράγιο και αυτό θα περάσει».

Απευθυνόμενος μάλιστα τόσο στις γνωστικές όσο και στις συγκινησιακές προσλαμβάνουσες των πιστών είπε:
«Ο Χριστός είπε πως το Σάββατο έγινε για τον άνθρωπο, κι όχι ο άνθρωπος για το Σάββατο».

Κλείνοντας ο Αρχιεπίσκοπος την ομιλία του ευχαρίστησε όλους όσους παλεύουν για την πανδημία και ζήτησε από τους πιστούς που βρίσκονται στα σπίτια τους, να σηκωθούν όρθιοι και να ψάλλουν όλοι μαζί τον Ακάθιστο Ύμνο:

« Να ψάλλουμε όλοι μαζί είπε το τη Υπερμάχω που είναι συνδεδεμένο με την ζωή μας σε δύσκολες στιγμές της ιστορίας μας».

Και πριν την απόλυση εξέφρασε την αισιοδοξία: «θα νικήσουμε γι΄ ακόμη μια φορά».

Μακάρι αυτά που είπε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, να μην αποτελέσουν μια ευχάριστη παρένθεση και από αύριο να μην ξαναμπεί πάλι στο καβούκι του αλλά να υπάρξει συνέχεια!

Ο Αρχιεπίσκοπος όπου και αν βρίσκεται, είτε στην Αρχιεπισκοπή, είτε στη Ζάλτσα για απομόνωση,(στο ταμιείον του όπως είπε και στην ομιλία του)πρέπει να επικοινωνεί αδιάκοπα με το λαό μας, για να τον ενισχύει και να τον ενδυναμώνει στην κρίση που περνάμε!

(Αξίζει νομίζω, όποιος δεν τον παρακολούθησε, ν΄αναζητήσει αυτή την ομιλία του).