You are currently viewing «Να δούμε πως θα φέρετε πίσω τους πιστούς, όταν τελειώσουν όλα», Άγιε Δημητριάδος…

«Να δούμε πως θα φέρετε πίσω τους πιστούς, όταν τελειώσουν όλα», Άγιε Δημητριάδος…

Φωτο αρχείου

 

🔹Σχόλιο του Σωτήρη Μ. Τζούμα

Η Εκκλησία θα καταβάλλει  τη δική της προσπάθεια για να πείσει  τους πιστούς να μην έλθουν στους ναούς αλλά να μείνουν στα σπίτια τους  την Μεγάλη Εβδομάδα, είπε  στον ΣΚΑΪ  σήμερα το πρωί ο Μητροπολίτης  Δημητριάδος  Ιγνάτιος, λίγες ώρες μετά την απαγόρευση της Συνόδου προς όλους τους κληρικούς και μοναχούς να μην βγαίνουν να κάνουν δηλώσεις και να δίνουν συνεντεύξεις. Αλλά προφανώς είχε δεσμευτεί νωρίτερα και δεν ήθελε να κρεμάσει  τους ανθρώπους  και καλά έκανε.

Εξάλλου όλα έχουν αλλάξει στη ζωή μας μόνο η ενημέρωση και μάλιστα η τηλεοπτική  παρέμεινε ίδια: το ίδιο θορυβώδης και καταγγελτική αλλά απαραίτητη!

«Μην νομίζετε ότι είναι εύκολο να τους πείσουμε όλους. Ανάλογα με αυτούς που πάνε στις παραλίες είναι και κάποιοι που έρχονται στις Εκκλησίες» είπε ο κ. Ιγνάτιος, βάζοντας στον ίδιο ψυχολογικό παρανομαστή τον πιστό και θρησκευόμενο άνθρωπο  με τον έχοντα την τάση να απολαμβάνει τον ήλιο και τη θάλασσα στις παραλίες μας.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και στους Δημήτρη Οικονόμου και η Μαρία Αναστασοπούλου ο Σεβ. Δημητριάδος χαρακτήρισε ώριμη την  απόφαση της Ιεράς Συνόδου:

«Με την απόφαση αυτή δίνεται τουλάχιστον η δυνατότητα στους ιερείς να βρίσκονται στο ναό και στους πιστούς να ξέρουν ότι ο ιερέας προσεύχεται για όλους».

Για τον εορτασμό της Ανάστασης στις 26 Μαϊου, είπε πως προβλέπεται από  το τυπικό της Εκκλησίας να εορτάζουμε την απόδοση του Πάσχα.

«Είναι η ίδια ακριβώς ακολουθία όπως το Πάσχα. Να γιορτάσουμε πλέον το Πάσχα όπως κάθε χρόνο», τόνισε ο κ. Ιγνάτιος, και συμπλήρωσε με νόημα :

-«Τον Μάιο θα κοινωνήσουμε όλοι μαζί». 

Σχετικά με το Άγιο Φως εξέφρασε την ελπίδα πως θα φτάσει στην Ελλάδα, αλλά αυτό θα πρέπει να γίνει με απόλυτη ασφάλεια και θα εξεταστεί πως θα μπορούσε να πάει από σπίτι σε σπίτι.

«Έστω και στην Ελλάδα να φτάσει. Είναι ανακουφιστικό να κρατήσουμε μια παράδοση που μας συνδέει με τα Ιεροσόλυμα» επεσήμανε με νόημα  για το Άγιο Φως.

Αυτό που δεν μας είπε πώς θα πείσουμε τον λαό αυτό τον απογοητευμένο και πικραμένο  να ξαναγυρίσει στις Εκκλησίες . Πώς θα πειστούν οι νέοι μας , αφού δεν έχουν τα παιδιά  τις ίδιες προσλαμβάνουσες παραστάσεις πίστεως με τους μεγαλύτερους, γιατί  να εμπιστευτούν την Εκκλησία μας και τους κληρικούς μας.

Από την εποχή που γέμισε τις Εκκλησίες με νέους ο Χριστόδουλος περάσαμε στην καφρίλα της πλήρους αδιαφορίας και εγκατάλειψης του οράματος του: ελάτε όπως είστε! Έτσι άδειασαν οι ναοί μας και έμειναν με τους γέροντες μόνον. 

Η περίοδος αυτή που διανύουμε είναι δύσκολη για όλους. Αλλά και η περίοδος που θα ακολουθήσει θα είναι ακόμη  δυσκολότερη όχι μόνο για τα οικονομικά συντρίμμια που θα αφήσει πίσω της ( ασφαλώς οι έχοντες και κατέχοντες παχυλούς λογαριασμούς και καταθέσεις εδώ και στο εξωτερικό ,ουδόλως πρέπει να  ανησυχούν  και καλά κάνουν, τόσοι  οι ίδιοι, όσο  και οι… κληρονόμοι τους) αλλά για τα ψυχικά ερείπια που θα έλθουν αντιμέτωποι πρέπει να ανησυχούν !

Εκεί να δω την Εκκλησία μας  με ποια μέσα θα μπορέσει να φανεί αντάξια της θείας αποστολής της και θα ξαναμαζέψουν τον κόσμο! 

Όλη αυτή η πένθιμη και τρομακτική κάτασταση που ζούμε σήμερα βρίσκει απάγκιο  και συνοψίζεται στο παρακάτω Τροπάριο:

« Ψυχή μου, ψυχή μου,άνάστα,τί καθεύδεις; τό τέλος έγγίζει και μέλλεις θορυβείσθαι (πρόκειται νά θορυβηθείς)*άνάνηψον ούν, ίνα φείσεταί σου (σύνελθε λοιπόν γιά νά σέ λυπηθεί) Χριστός ό Θεός,ό πανταχού παρών καί τά πάντα πληρών

ΠΗΓΗ: Με στοιχεία απο SkAI.gr