You are currently viewing Ούτε ο κορονοϊός δεν έχει συνετίσει τον φιλόδοξο ηγούμενο και τις υποτακτικές του που συνεχίζουν να καταπιέζουν τις αδελφές της ΛΥΔΙΑΣ  στο «Χωράφι» του Γέροντα  Θεοφίλου

Ούτε ο κορονοϊός δεν έχει συνετίσει τον φιλόδοξο ηγούμενο και τις υποτακτικές του που συνεχίζουν να καταπιέζουν τις αδελφές της ΛΥΔΙΑΣ στο «Χωράφι» του Γέροντα Θεοφίλου

Του Σωτήρη Μ. Τζούμα

«Τοῖς ἀγαπῶσι τὸν Θεὸν πάντα συνεργεῖ εἰς ἀγαθὸν» διακηρύσσει ο Απόστολος Παύλος στην προς Ρωμαίους επιστολή του.

Πεποίθησή μας είναι ότι καμία θλίψη δεν παραχωρεί ο Ουράνιος Πατέρας μας χωρίς κάποια αιτία, αλλά όλα τα δυσάρεστα που μας συμβαίνουν συνεργούν στην σωτηρία μας. Αρκεί φυσικά να εκμεταλλευόμαστε τις ευκαιρίες αυτές, να προβαίνουμε σ’ έναν αυτοέλεγχο, να μετανοούμε για τις αμαρτίες μας, να αναγνωρίζουμε τα λάθη μας και να κάνουμε έναν επαναπροσδιορισμό των στόχων μας, ένα νέο ξεκίνημα, μια καινούργια αρχή, αποφεύγοντας, όσο είναι ανθρωπίνως δυνατόν,  να επαναλάβουμε τα σφάλματα του παρελθόντος.

Ωστόσο, υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι ενίοτε -ό,τι κι αν συμβεί- δεν αντιλαμβάνονται τα μηνύματα του Ουρανού και εμμένουν στην αδιαλλαξία τους και στην πραγματοποίηση των κακών και ανερμάτιστων στόχων τους. Και τούτο διότι πάνω απ´όλα έχουν το αρρωστημένο εγώ τους.

Ο νούς μας ταξιδεύει στις κορφές του Ολύμπου, όπου ο ηγούμενος της ανδρώας …οικογενειακής μονής (που είναι και Σταυροπηγιακή)  και ο οποίος τυγχάνει και πνευματικός μερικών αδελφών της γυναικείας αδελφότητας ΛΥΔΙΑ ( ήξερε πού απευθυνόταν και γιατί) εμμένει στο καλογερικό του πείσμα και αρνείται να παραδεχθεί τις ανθρώπινες ελλείψεις  και κακότητες  που έχει, όπως όλοι οι άνθρωποι αλλά το πολεμάμε!
Το γιατί επιμένει να φέρεται έτσι είναι κάτι που μας απασχολεί και μας προβληματίζει!
Θαμπώθηκε  άραγε από την τηλεοπτική λάμψη; Μέθυσε από την δόξα που του δίνει η προβολή που έχει απο την τηλεόραση ; Νιώθει ωσαν …. καναλάρχης;
Κύριος οίδε!
Εμείς εκ του αποτελέσματος και της συμπεριφοράς του  λαλούμε.
Ο τηλεοπτικός σταθμός 4Ε ιδρύθηκε ως γνωστόν από τον αείμνηστο Μεγάλο και διορατικό Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Παντελεήμονα Χρυσοφάκη και στελεχώθηκε, επεκτάθηκε, εξαπλώθηκε και εμπλουτίστηκε από τον πρωτοπόρο και ακάματο εργάτη του Ευαγγελίου, τον μακαριστό π. Θεόφιλο Ζησόπουλο.
Ο π. Θεόφιλος διέθεσε τα πάντα για την εξάπλωση της Βασιλείας του Θεού,για τον λόγο του Ευαγγελίου και την Ιεραποστολή, μη φειδόμενος κόπου καί χρημάτων.
Είχε ακραιφνές εκκλησιαστικό φρόνημα ο π. Θεόφιλος και μια ευρύτητα πνεύματος και –όσο ζούσε- ο σταθμός πράγματι υπηρετούσε τον Χριστό και την Ελλάδα και δεν υπηρετούσε –άπαγε της βλασφημίας- την αυτοπροβολή του, δεν εξυπηρετούσε προσωπικά παιχνίδια και δεν ήταν εργαλείο προσωπικών επιδιώξεων  και σκοπιμοτήτων.
Ο σταθμός 4Ε τα χρόνια του Γέροντος Θεοφίλου, ήταν ανοιχτός σε όλους. Παραχωρούσε το τηλεοπτικό βήμα σε όλους, χωρίς κόμπλεξ, χωρίς φράξιες.
Κληρικοί, πανεπιστημιακοί,  δάσκαλοι, εκπαιδευτικοί, εκπρόσωποι  φορέων και σωματείων της Μακεδονίας μας εύρισκαν στο 4Ε φιλόξενο βήμα για να εκφράσουν τις θέσεις τους…
Έτσι έγινε γνωστό το 4Ε, έτσι εξελίχθηκε σε σημείο αναφοράς. Έτσι έγινε το καμάρι της Μακεδονίας μας και όλης της Ελλάδας αφού ήταν και παραμένει το μοναδικό εκκλησιαστικό κανάλι! Ότι δεν κατάφερε ολόκληρη Εκκλησία τα κατάφερε μόνος του ο  αείμνηστος και ακαταπόνητος π.Θεόφιλος και του οφείλουμε ως λαός αλλά κυρίως ως Χριστεπώνυμο πλήρωμα μεγάλη ευγνωμοσύνη!
Μοναδικό κριτήριο επιλογής του π. Θεοφίλου ήταν πάντα  η ωφέλεια του πληρώματος του Χριστού και τα εθνικά θέματα της πατρίδας μας.
Όσο ήταν στο πηδάλιο της ΛΥΔΙΑΣ  ο π. Θεόφιλος απολαμβάναμε Ιερές ακολουθίες από διάφορες Ιερές Μονές της Πατρίδας μας και όχι αποκλειστικά  και μόνο από την οικογενειακή Μονή Σπαρμού, όπως γίνεται τώρα και μάλιστα κατά τρόπο σκανδαλώδη, λες και δεν υπάρχουν άλλες Μονές και προσκυνήματα.
Ο σταθμός απευθυνόταν σε όλη την οικογένεια, σε όλο τον θρησκευόμενο κόσμο  και όχι μόνο στους φιλομόναχους Σπαρμίτες, λες και είναι το κέντρο του κόσμου.
Το πρόγραμμά του εμπλουτιζόταν συνεχώς, με νέες παραγωγές, εσωτερικές και μη, σε μια εμφανή προσπάθεια να καλύψει όλες τις ηλικίες και τα ενδιαφέροντα. Σήμερα κυριαρχεί στην οθόνη ο φιλόδοξος κληρικός, ο οποίος χρησιμοποιεί τον σταθμό για προσωπική του προβολή και ανέλιξη.
Αλήθεια ο Σεβ. Ελασσώνος κ. Χαρίτων,σοβαρός και ευπρεπής Ιεράρχης, δεν ενοχλείται από την σπουδή και την συμπεριφορά  του φιλόδοξου ηγουμένου ο οποίος υπάγεται στην Μητρόπολή του;  Το ίδιο ισχύει και για τον επιστήθιο φίλο και αδελφό μου Σεβ. Σερρών κ. Θεολόγο, ο οποίος όπως εχω μάθει ενώ έχει κάνει τις παρατηρήσεις και  παρεμβάσεις του δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Πρέπει να σκληρύνει μάλλον τη στάση του!

Εν τούτοις, ο λόγος του Κυρίου είναι ξεκάθαρος: «Ἀμὴν ἀμὴν λέγω ὑμῖν, ὁ μὴ εἰσερχόμενος διὰ τῆς θύρας εἰς τὴν αὐλὴν τῶν προβάτων, ἀλλὰ ἀναβαίνων ἀλλαχόθεν, ἐκεῖνος κλέπτης ἐστὶ καὶ λῃστής…».
Κι ο ψεύτης κι ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται, λέει ο λαός μας. Μακροθυμεί ο Θεός! Για όλους μας.
Ο εν λόγω κληρικός φέρθηκε και συνεχίζει να φέρεται  με αλαζονεία, κακότητα και περιφρόνηση τόσο προς το έργο του αειμνήστου Γέροντος Θεοφίλου και την υπ’ αυτού ιδρυθείσα ιεραποστολική Αδελφότητα, όσο και προς το τελευταίο έργο του, το «Χωράφι», το πρόβλημα του οποίου αναδείξαμε από αυτό το βήμα.
Συνεχίζει την αδιαλλαξία του και αυτός και οι λίγες Σταλινικών αντιλήψεων αδελφές που τον ακολουθούν και κόβουν τα ρεύματα και φέρονται απάνθρωπα. Δεν βλέπει πως, υπέρ ποτε άλλοτε αυτό το έργο είναι ζωτικής σημασίας.
Χάρη στην προορατικότητα του μακαριστού Γέροντος Θεοφίλου  πολλοί συνάνθρωποί μας δεν  στερούνται και δεν θα στερηθούν βασικά αγαθά. Μακάρι να αλλάξει ρότα και να επαναπροσδιορίσει την άποψή του για το «Χωράφι» και τα προϊόντα του, ώστε να μην τα στερηθούν πρωτίστως εκείνες για τις οποίες πρωτοδημιουργήθηκε.
Ο Θεός είναι φιλεύσπλαχνος και μας ανέχεται. Και όσο πιο πολύ μας ανέχεται τόσο πιο δύσκολη έρχεται η  εξ ουρανού απάντησή Του