Το συγκινητικό μήνυμα από την ακριτική Καστοριά για την 25η Μαρτίου με μπροστάρη τον Σεβ. Καστορίας κ. Σεραφείμ

🔹Του Αριστείδη Ρούνη/

Προπτυχιακού φοιτητή του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας της Θεσσαλονίκης.

​Το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος

έτους επεφύλασσε έναν κίνδυνο στην διεθνή ανθρώπινη ασφάλεια. Και δεν είναι άλλος από την απειλή στην υγεία της διεθνούς κοινότητος, εξαιτίας της πιστοποιημένης ως «πανδημίας» ασθένειας, από τον κορονοϊό.

Υπό αυτή τη συνθήκη και σε μια περίοδο υψίστης σημασίας στο ορθόδοξο χριστιανικό ημερολόγιο και εννοούμε την περίοδο της Ιεράς και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, ο φετινός εορτασμός της διπλής εορτής της 25ης Μαρτίου, είχε αρκετές ιδιαιτερότητες.

​Μια απ’ αυτές ήταν η τέλεση της Ακολουθίας για την εορτή του «Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου», με απαγόρευση παρουσίας πιστών, αλλά μόνο με ραδιοτηλεοπτική μετάδοση.

Υπενθυμίζεται, ότι ελήφθησαν μέτρα για την πρόληψη της μετάδοσης της ασθένειας, σύμφωνα με ανακοίνωση της 16ης Μαρτίου 2020 της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ Ιερωνύμου.

​Ειδικότερα, στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας και της ακριτικής Καστοριάς, η ασφάλεια της υγείας των πολιτών συνεχίζει να δοκιμάζεται, όπως και όλου του ελληνικού λαού. Ο πληθυσμός του πρώην Νομού, νυν Ενότητας Καστοριάς, που εκτιμάται ότι βρίσκεται σε καθοδική τάση, λόγω της μετανάστευσης και του γήρατος αυτού,αυτή τη περίοδο διατρέχει έναν επιπλέον κίνδυνο. Με αφορμή την απειλή από τον νέο ιό, στον μητροπολιτικό Ναό της πόλεως της Καστοριάς, μετά το πέρας της Ιερής Ακολουθίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ, σε ένα ιδιαίτερο φορτισμένο συναισθηματικά κλίμα, απευθύνθηκε προς τους πιστούς που παρακολουθούσαν την εορτη από το ραδιόφωνο.

​Πιο συγκεκριμένα, πριν ακουστεί το «Δι’ ευχών», ανέφερε: «Θα σηκωθείτε όλοι όρθιοι, θα βγείτε ακόμη και στα μπαλκόνια σας αν μπορείτε, να ψάλλουμε όλοι μαζί τον εθνικό ύμνο και συγχρόνως θα χτυπούν και οι καμπάνες». Και αφού συνέχισε και τόνισε χαρακτηριστικά ότι αυτό θα πραγματοποιηθεί: «προς τιμή της Παναγίας και εις αιώνιο μνημόσυνο όλων εκείνων που μας έδωσαν την πολυπόθητη ελευθερία», δεν άντεξε και λύγισε. Και ακολούθησε η ψαλμωδία του Εθνικού Ύμνου.

​Αναφέρεται ακόμα, ότι στις 24 Μαρτίου είχε δημοσιευθεί κείμενο του μητροπολίτη, στον επίσημο διαδικτυακό τόπο της Ιεράς Μητροπόλεως Καστοριάς, το οποίο κατέληγε ως εξής: «Χρόνια πολλά, αδελφοί μου, υγεία και χαρά να έχετε. Υπομονή στις δύσκολες αυτές ώρες. Η Κεχαριτωμένη Θεοτόκος να μας σκεπάσει όλους με την αγία της σκέπη και να μας χαρίσει γλυκεία αναψυχή, χαρά κι ευλογία.»

​Είναι πολύ σπουδαίο να γίνει αντιληπτό ότι στις ημέρες που διανύει η χώρα είναι σημαντική η διαρκής προσευχή, στην οποία μπορεί να προβαίνει ο πιστός σε κάθε στιγμή της ημέρας. Η δέηση προς την Υπεραγία Θεοτόκο, δύναται να διεξάγεται οποτεδήποτε και οπουδήποτε. Ευχές ώστε η χώρα να ξεπεράσει την απειλή από τον νέο ιό.