Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος λύει την σιωπή του!

• Διάγγελμα προς τον λαό
• Παρεμβάσεις προς την κυβέρνηση για το θέμα της θ. Λειτουργίας των ναών
Σε διάγγελμα προς τον λαό αναμένεται να προχωρήσει σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.
Ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας θα γνωστοποιήσει στους Ελληνες το αποτέλεσμα των ενεργειών που έγιναν με διακριτικό τρόπο απο την πρώτη στιγμή από πλευράς της Εκκλησίας ώστε να επιτραπεί η τέλεση ακολουθιών και λειτουργιών, έστω κεκλεισμένων των θυρών και να επεκταθεί η άδεια εξόδου και στους πιστούς που θέλουν να μπορούν να πάνε στην Εκκλησία για ατομική προσευχή.

Μάλιστα στην επιστολή του προς την Υπ. Παιδείας κ. Κεραμέως επισημαίνει:

«Τούτο θα διευκολύνη τα μέγιστα την αγιαστικήν αποστολήν της ποιμαινούσης Εκκλησίας η οποία οφείλει να δέεται και να προσεύχεται υπέρ υγείας του λογικού αυτής ποιμνίου, αλλά θα συντελέση καθοριστικά και εις την διατήρησιν της ψυχραιμίας των λαϊκών μελών της Εκκλησίας…».

Μάλιστα κάνει ειδική μνεία και στους ναούς που βρίσκονται στα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας που επίσης παραμένουν κλειστοί και «σιωπηλοί».

Στην ίδια επιστολή ο Αρχιεπίσκοπος , ζητά να επιτραπεί να τελούν τη Θ. Λειτουργία και στα μοναστήρια όπου οι άνθρωποι εκεί ζουν ούτως ή άλως μαζί με κοινοβιακό τρόπο και αυτή την εποχή δεν δέχονται προσκυνητές!

Επίσης σημειώνεται η ανάγκη να επιτραπεί η τέλεση κηδειών και σε ναούς εκτός κοιμητηρίων αφού σε πολλές περιοχές της χώρας τα κοιμητήρια δεν έχουν ναούς.

Μάλιστα γίνεται αναφορά και στις διαδικτυακές μεταδόσεις ιερών ακολουθιών.

Από την άλλη πλευρά ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος απέστειλε ειδική επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα Θρησκευμάτων κ. Καλαντζή με θέμα: «μετάβαση προς τους Ιερούς Ναούς για ατομική προσευχή».

Ο Θεοφ. Αρχιγραμματεύς ζητά από τον κ. Καλαντζή να μεριμνήσει ώστε να επιτραπεί ρητώς και η μετακίνηση των πιστών για λόγους ατομικής προσευχής στους ναούς και να συμπεριληφθεί στους λόγους μετακίνησης του ειδικού εντύπου.

Επίσης ο Επίσκοπος Ωρεών ενημερώνει τον κ. Καλαντζή ότι η Εκκλησία έχει γίνει αποδέκτης πολλών οχλήσεων,

«Δεν είναι δυνατόν να επιτρέπεται η βόλτα κατοικίδιων ζώων η για λόγους σωματικής αθλήσεως, αλλά όχι η μετάβαση χριστιανών για λόγους πνευματικούς, ώστε να προσευχηθούν στον Ιερό Ναό» – τονίζει ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου ενεργών προφανώς κατ´εντολήν του Αρχιεπισκόπου και της ΔΙΣ.