You are currently viewing Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ  ΑΠΟΦΑΣΗ  της Εκκλησίας και  τα μέτρα για τον κορωνοϊό – Ανοικτοί οι Ναοί για κατ’ ιδίαν προσευχή των πιστών – Λιτή η τέλεση της Θείας Λειτουργίας

Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ της Εκκλησίας και τα μέτρα για τον κορωνοϊό – Ανοικτοί οι Ναοί για κατ’ ιδίαν προσευχή των πιστών – Λιτή η τέλεση της Θείας Λειτουργίας

«Οι Ιεροί Ναοί να παραμείνουν ανοικτοί για κατ’ ιδίαν προσευχή των πιστών», αναφέρει μεταξύ άλλων το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, ύστερα από την μαραθώνια συνεδρίαση της, ενώ παρακαλεί τους πάντες και ιδιαιτέρως τους ηλικιωμένους ανθρώπους και όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού να παραμένουν στις οικίες τους.

Μετά από 5 και πλέον ώρες συνεδρίασης η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος αφού ενημερώθηκε από τον λοιμοξιολόγο κ. Σωτήριο Τσιόδρα και αφού άκουσε τις απόψεις των Ιεραρχών της Αττικής, οι οποίοι προσκλήθηκαν από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ.κ. Ιερώνυμο, αποφάσισε για τα εξής, για την προτροπή της κυβέρνησης να συμβαδίσει η Εκκλησία με τα μέτρα που έχει λάβει η Πολιτεία.

Για την τέλεση της Θείας Λειτουργίας η ανακοίνωση της ΔΙΣ υποδεικνύει «την λιτή τέλεση της Θείας Λειτουργίας από την ερχόμενη Κυριακή (22.3.2020) μέχρι του Σαββάτου του Λαζάρου (11.4.2020), από 7:00 έως 8:00 π.μ., ως και κατά την εορτή του Ευαγγελισμού», ενώ συνιστά ηρεμία, αυτοσυγκράτηση, εμπιστοσύνη στις Υγειονομικές Αρχές και στην Κυβέρνηση και προτρέπει στην αποφυγή δημιουργίας αισθήματος πανικού και ανασφάλειας. Τονίζει δε και πάλι ότι υποχρέωση όλων είναι η συμμόρφωση στους κανόνες υγιεινής και στις εντολές των αρμοδίων υπηρεσιών Δημοσίας Υγείας σύμφωνα και με τις προηγούμενες Εγκυκλίους της Ιεράς Συνόδου.

Σε άλλο σημείο εκτιμά την διακριτικότητα με την οποία η Πολιτεία εκφράζει τον σεβασμό της προς το θρησκευτικό αίσθημα των πιστών της Εκκλησίας μας. Δηλώνει επίσης ότι εάν η εξέλιξη στο επόμενο χρονικό διάστημα οδηγήσει τις αρμόδιες αρχές στην απόφαση για την λήψη επί πλέον εκτάκτων μέτρων, θα επανέλθει προκειμένου να εξετασθεί και πάλι το θέμα.

Τέλος, προτρέπει τους χριστιανούς κάθε βράδυ από τις 10:00 μέχρι τις 10:15 να προσεύχονται μαζί μας στα σπίτια τους υπέρ της καταπαύσεως του πειρασμού και της νόσου και υπέρ της ενισχύσεως του θυσιαστικού έργου των ιατρών, του νοσηλευτικού προσωπικού και των επιστημόνων – ερευνητών, τους οποίους και ευγνωμόνως ευχαριστεί και ευλογεί

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:

Συνήλθε εκτάκτως σήμερα, 16 Μαρτίου 2020 η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (Δ.Ι.Σ.) της Εκκλησίας της Ελλάδος της 163ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου προκειμένου να επανεκτιμήσει τις αποφάσεις Της εξαιτίας της εκθετικής αυξήσεως των κρουσμάτων του κορωνοΐού. Στην Συνεδρία παρέστησαν και οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες των 11 Ιερών Μητροπόλεων της Αττικής.

Η Δ.Ι.Σ. και οι Σεβασμιώτατοι ενημερώθηκαν για τους κινδύνους διασποράς του κορωνοϊού από τον κ. Σωτήριο Τσιόδρα, Καθηγητή Λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας, ο οποίος προσκλήθηκε υπό του Μακαριωτάτου Προέδρου προς τον σκοπό αυτό.

Μετά την ενημέρωση ακολούθησε εκτενής διαλογική συζήτηση. Κατοπιν της συζητήσεως η Δ.Ι.Σ. απεφάσισε:

1. Οι Ιεροί Ναοί να παραμείνουν ανοικτοί για κατ’ ιδίαν προσευχή των πιστών.

2. Παρακαλεί τους πάντες και ιδιαιτέρως τους ηλικιωμένους ανθρώπους και όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού να παραμένουν στις οικίες τους, προκειμένου να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός τους με άλλους συνανθρώπους τους. Ο καθένας πρέπει να αισθάνεται σαν να είναι φορέας του συγκεκριμένου ιού, τον οποίο οφείλει να μην μεταδώσει στον διπλανό του, και ως εκ τούτου πρέπει να προφυλάξει τους συνανθρώπους του και τον εαυτό του. Με αίσθημα ποιμαντικής ευθύνης λοιπόν υποδεικνύει την λιτή τέλεση της Θείας Λειτουργίας από την ερχόμενη Κυριακή (22.3.2020) μέχρι του Σαββάτου του Λαζάρου (11.4.2020), από 7:00 έως 8:00 π.μ., ως και κατά την εορτή του Ευαγγελισμού.

3. Αναβάλλονται προσωρινώς όλες οι καθημερινές Ιερές Ακολουθίες και όλα τα προγραμματισμένα Μυστήρια Βαπτίσεως και Γάμου, εν περιπτώσει δε ανάγκης η τέλεση των ανωτέρω Μυστηρίων θα πραγματοποιείται με την παρουσία αποκλειστικώς και μόνο των γονέων, του αναδόχου και του παρανύμφου.

4. Οι κηδείες θα πραγματοποιούνται εντός του Ιερού Ναού με την παρουσία μόνον του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος του κεκοιμημένου. Καθ’ όμοιο τρόπο θα τελούνται και τα μνημόσυνα μόνον επί του τάφου των κεκοιμημένων.

5. Στις Ιερές Μονές θα τελούνται οι προβλεπόμενες Ιερές Ακολουθίες υπό των Μοναστικών Αδελφότητων άνευ της συμμετοχής προσκυνητών.

6. Υιοθετεί όλα τα μέτρα, που λαμβάνει άμεσα η Ελληνική Πολιτεία για την αντιμετώπιση διασποράς του ιού και το ίδιο θα πράξει σε ο,τιδήποτε άλλο υποδειχθεί σε σχέση προς την πορεία εξέλιξης του ιού κατά το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

7. Συνιστά ηρεμία, αυτοσυγκράτηση, εμπιστοσύνη στις Υγειονομικές Αρχές και στην Κυβέρνηση και προτρέπει στην αποφυγή δημιουργίας αισθήματος πανικού και ανασφάλειας. Τονίζει δε και πάλι ότι υποχρέωση όλων είναι η συμμόρφωση στους κανόνες υγιεινής και στις εντολές των αρμοδίων υπηρεσιών Δημοσίας Υγείας σύμφωνα και με τις προηγούμενες Εγκυκλίους της Ιεράς Συνόδου.

8. Εκτιμά την διακριτικότητα με την οποία η Πολιτεία εκφράζει τον σεβασμό της προς το θρησκευτικό αίσθημα των πιστών της Εκκλησίας μας. Δηλώνει επίσης ότι εάν η εξέλιξη στο επόμενο χρονικό διάστημα οδηγήσει τις αρμόδιες αρχές στην απόφαση για την λήψη επί πλέον εκτάκτων μέτρων, θα επανέλθει προκειμένου να εξετασθεί και πάλι το θέμα.

Οι αποφάσεις αυτές της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου είναι αποτέλεσμα της κενωτικής και αγαπητικής διαθέσεως της Εκκλησίας μας και της βουλήσεώς Της να αγκαλιάσει το σύνολο των ανθρώπων που κατοικούν στην Πατρίδα μας.

Προτρέπει τους χριστιανούς μας κάθε βράδυ από τις 10:00 μέχρι τις 10:15 να προσεύχονται μαζί μας στα σπίτια τους υπέρ της καταπαύσεως του πειρασμού και της νόσου και υπέρ της ενισχύσεως του θυσιαστικού έργου των ιατρών, του νοσηλευτικού προσωπικού και των επιστημόνων – ερευνητών, τους οποίους και ευγνωμόνως ευχαριστεί και ευλογεί.

Ήδη στα Μοναστήριά μας έχει σημάνει συναγερμός αδιάλειπτης προσευχής.

Ευχή όλων μας είναι ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός να παράσχει ανάπαυση στους ήδη κεκοιμημένους αδελφούς μας από τον θανατηφόρο αυτό ιό και την εξ ύψους παρηγορία στους πενθούντες συγγενείς τους, δεόμεθα δε για την θεραπεία και ταχεία ανάρρωση των νοσούντων και πλήρη εξάλειψη της φοβεράς αυτής δοκιμασίας.

Μαραθώνια συνεδρίαση 

Η έκτακτη σύγκλιση αφορούσε θέματα υγείας σχε­τι­ζό­μενα με τις τε­λευ­ταίες ε­ξε­λί­ξεις της ε­πι­δη­μίας του νέου κορωνοϊού (Covid-19) ενώ γύρω στις 17:οο αποχώρησαν από την αίθουσα οι Μητροπολίτες της Αττικής, ενώ αυτή την ώρα συνεδριάζει εκ νέου η ΔΙΣ.

Γύρω στις 5  το απόγευμα ολοκληρώθηκε η διευρυμένη σύσκεψη Ιεραρχών στο Συνοδικό Μέγαρο, σε συνδυασμό με την έκτακτη ΔΙΣ σε συζήτηση που είχαν Ιεράρχες της Αττικής με τους Ιεράρχες της ΔΙΣ.

Την αντίδρασή τους στο κλείσιμο των Ιερών Ναών εξέφρασαν οι Μητροπολίες Πειραιώς, Κηφισίας και Περιστερίου ενώ ο Μητροπολίτης Καισαριανής τόνισε ότι υπήρξαν πολλές και διαφορετικές γνώμες στην διευρυμένη  συζήτηση «25 είμαστε , 25 διαφορερικές θέσεις ακούστηκαν» είπε χαρακτηριστικά.

Συγκεκριμένα  ο Μητροπολίτης Πειραιώς, κατά την έξοδο του, εξέφρασε τη θέση του για το κλείσιμο των Ναών, λέγοντας ότι: «Θα πρέπει να κλείσουν πρώτα τα τζαμιά και οι άλλοι χώροι λατρείας που υπάρχουν και δεν έχει γίνει λόγος γι αυτούς!»

Ο Μητροπολίτης Περιστερίου δήλωσε ότι«Καταθέσαμε τις απόψεις μας και τις εμπειρίες μας και τώρα περιμένουμε τον Μακαριώτατο και τη ΔΙΣ να αποφασίσουν. Υπήρχαν διαφορετικές απόψεις αλλά αυτό σημαίνει υγεία».

Ο Μητροπολίτης Κηφισίας τόνισε ότι «Συνεδριάζει η ΔΙΣ η οποία είναι υπεύθυνη κι έτσι δε μπορώ να πω την άποψή μου όταν συνεδριάζει η ΔΙΣ. Μας κάλεσε ο Μακαριώτατος να πούμε τις γνώμες μας και μόνον αυτό. Το μόνο που μπορώ να πω είναι γιατί μόνο να κλείσει η Ορθόδοξη Εκκλησία αφού  υπάρχουν πολλά δόγματα στην Ελλάδα».

Νωρίτερα

Γύρω στις 4 στο Συνοδικό Μέγαρο έφτασαν οι Συνοδικοί Μητροπολίτες, οι Μητροπολίτες της Αττικής καθώς και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας κ. Σωτήριος Τσιόδρας.

Μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης συνεδρίασης της  ΔΙΣ προσήλθαν στη μεγάλη αίθουσα συνεδριάσεων της Συνόδου και οι Μητροπολίτες της Αττικής για τη διευρυμένη σύσκεψη, ενώ υπέβαλαν ερωτήσεις προς τον κ. Τσιόδρα.

«Εκθέσαμε την κατάσταση όπως είναι και όπως συμβαίνει στον κόσμο και τον κίνδυνο των συναθροίσεων για τους ανθρώπους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και περιμένουμε την απόφαση των Ιεραρχών. Υπήρξε απόλυτη κατανόηση στα περισσότερα από αυτούς» δήλωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας κατά την έξοδο του από την Αίθουσα της Ιεραρχίας, μετά την ολοκλήρωση της διευρυμένης σύσκεψης με τους Ιεράρχες.