You are currently viewing Τί θα γίνει μετά τον κορονοϊό….

Τί θα γίνει μετά τον κορονοϊό….

Του Σωτήρη Τζούμα

Η ανθρωπότητα περνά την πανδημία του κορονοϊού . Ο εχθρός είναι ante portas, προκαλώντας με το πέρασμα του φόβο και ταραχή σε όλους μας.
Η πατρίδα μας η Ελλάδα αντιμετωπίζει με την απαιτούμενη σοβαρότητα την κατάσταση και λαμβάνονται μέτρα που θα σταματήσουν το κακό.

Κάποια στιγμή ο κορονοϊός θα φύγει, θα γίνει παρελθόν! Θα περάσει όπως πέρασαν κινάλλες συμφορές και θεομηνίες που έπληξαν τη χώρα μας.

Ασθένειες όπως ο τύφος, η ελονοσία, η χολέρα, η φυματίωση κ.ά. πέρασαν και άφησαν πίσω τους καταστροφές. Αλλά ο λαός μας τα αντιμετώπισε όλα με απαράμιλλο θάρρος και υπευθυνότητα.
Και τα χρόνια εκείνα ήταν πέτρινα και οι συνθήκες τραγικές.

Ο κορονοϊός έχει προκαλέσει μεγάλη ταραχή και είναι η πρώτη φορά που η πίστη μας και η ελπίδα που είχαμε στο Θεό για πρώτη φορά κλονίζεται και βάλλεται και αμφισβητείται.

Η επίσημα Εκκλησία δια της Ιεράς Συνόδου και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου έχουν συγκρατήσει αυτές τις επιθέσεις που δέχεται η Εκκλησία και κατάφεραν να ελέγξουν τις πιέσεις που ασκούνται τόσο απο την Κυβέρνηση όσο και από τα ποικιλώνυμα clubs των αθέων, των ασχέτων και των μοντέρνων- «ελιτίστικα κέντρα» τα χαρακτήρισε ο Αρχιεπίσκοπος – τα οποία βρήκαν ευκαιρία για να πλήξουν την πίστη και να οδηγήσουν το λαό μας μακριά από την Εκκλησία.

Στον ακήρυχτο αυτό πόλεμο που συντελείται κάποιοι Ιεράρχες μας – άλλοι από φόβο, άλλοι επηρεασμένοι από κοσμικές αντιλήψεις και φλυαρίες και άλλοι από φιλοδοξίες για την επόμενη μέρα – άρχισαν ένας- ένας να διαφοροποιείται από την κεντρική γραμμή της Συνόδου και να χαράσσει την προσωπική του στρατηγική .
Διαβάστε για παράδειγμα τις κατευθύνσεις που έδωσε στο ποίμνιό του ο Σεβ. Μεσσηνίας Χρυσόστομος και δείτε πως αντέδρασε από την πρώτη στιγμή ο Σεβ. Μεσογαίας Νικόλαος και θα καταλάβετε! Δύο κόσμοι διαφορετικοί μεταξύ των αλλά ανήκοντες και οι δύο στην ίδια Εκκλησία.

Η Εκκλησία μέχρι σήμερα έχει κρατήσει σταθερή στάση και αντιστέκεται σθεναρώς στις πιέσεις υποστηρίζοντας αυτά που ευαγγελίζεται για 2020 χρόνια.

Ο Αρχιεπίσκοπος σε μια δήλωση του προς το ΑΠΕ είπε όλη την αλήθεια:

«Η Εκκλησία μας ουδέποτε στάθηκε απέναντι στην Επιστήμη και ουδέποτε επιχείρησε να την υποκαταστήσει. Όμως, ούτε η Επιστήμη επιχείρησε ποτέ να υποκαταστήσει την Εκκλησία στα θέματα Πίστης.

Προκαλεί, πάντως, αφάνταστη λύπη και βαθιά πικρία η απόπειρα ορισμένων, δήθεν ελιτίστικων, κέντρων που αγνοούν και τα στοιχειώδη της Πίστεως και τα δεδομένα της ελληνικής πραγματικότητας, να μετατοπίσουν, δολίως και τεχνηέντως, τη συζήτηση σε καθαρά πνευματικά ζητήματα, διότι προφανώς αυτοσυντηρούνται ή δικαιολογούν την ύπαρξή τους από διχαστικές λογικές, οι οποίες τορπιλίζουν την ίδια την εθνική συναίνεση και ομοψυχία, που η Πατρίδα μας, αυτές τις στιγμές, έχει τόσο ανάγκη».

Και οι σκέψεις αυτές παρουσιάζουν όλη την αλήθεια. Οι πληροφορίες λένε ότι ασκούνται πιέσεις στον Αρχιεπίσκοπο από την Κυβέρνηση για να πάρει απόφαση η Σύνοδος και να «κλείσει» τις Εκκλησίες σε όλη την επικράτεια.

Ο Αρχιεπίσκοπος σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε μέχρι τώρα αντιστέκεται.

Και ενώ ενθάρρυνε τις ανακοινώσεις που άρχισαν εκδίδονται από κάποιες Μητροπόλεις δια των οποίων συνίστατο στο λαό να μένει στο σπίτι του, δεν θάθελε να κάνει η Εκκλησία το απεννενοημένο βήμα και να κλείσει τους ναούς.

Μάλιστα χθες τον επισκέφθηκε ο Υπουργός κ. Γεραπετρίτης εκ μέρους του Πρωθυπουργου και του μετέφερε αυτές τις σκέψεις.

Ο Αρχιεπίσκοπος επιφυλάχθηκε να απαντήσει δεσμευόμενος ωστόσο να συγκαλέσει εκτάκτως τη ΔΙΣ για την Δευτέρα -η οποία μόλις είχε ολοκληρώσει τις εργασίες της για τον μήνα Μάρτιο την Τετάρτη και εξέδωσε σχετικό ανακοινωθέν – ώστε να συζητήσει εκ νέου το θέμα και να αποφανθεί ως ιερό Σώμα.

Δεν ξέρουμε τι θα προκύψει από την ΔΙΣ της Δευτέρας αλλά το βέβαιο είναι ότι η Εκκλησία και οι από αιώνες θεσπισμένη θεία και ιερή διδασκαλία της για πρώτη φορά δοκιμάζονται αφού έχει μπει ευθέως στο στόχαστρο της αμφισβήτησης.

Η κρίση είναι βέβαιο ότι θα περάσει αργά ή γρήγορα. Και όλα αυτά που ζούμε σήμερα θα ξεχαστούν ως κακό όνειρο.

Όμως από την κρίση αυτή θα αντλήσουμε πολλά και χρήσιμα συμπεράσματα.

Θα δούμε και θα καταλάβουμε ποιοί έχουν ελαφρές συνειδήσεις και ως εκ τούτου α ήταν έτοιμοι,από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε το κακό, να ενδώσουν στις πιέσεις και να ξεβρακωθούν για να γίνουν αρεστοί και ευχάριστοι.

Φτάσαμε στο σημείο να συζητάμε τον τρόπο της θείας ευχαριστίας και το αν θα πρέπει να τον αλλάξουμε για να αποφευχθεί η περαιτέρω μόλυνση του λαού μας από τον ιο. Λες και τόσα χρόνια οι ασθένειες που πέρασε η Ελλάδα αν ήταν να κολλήσουν τους πιστούς δεν θα είχε μείνει κανείς όρθιος και το σπουδαιότερο: θα είχε αφανιστεί όρος ο ορθόδοξος κλήρος ο οποίος ως γνωστόν καταλύει στο τέλος της θείας λειτουργίας το ιερό δισκοπότηρο από το οποίο έχουν κοινωνήσει προηγουμένως άνθρωποι που κουβαλούν δεκάδες ασθένειες.

Κι όμως φτάσαμε στο σημείο να αμφισβητήσουμε την θεία και ιαματική επίδραση της θείας κοινωνίας. Μας το φυλάει ο Θεός αυτό. Να είστε βέβαιοι.

Στη μάχη πάντως που δίνεται ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος κράτησε και κρατά σταθερά το τιμόνι . Και αν τη Δευτέρα κληθεί να πάρει με τη Σύνοδο μια απόφαση που θα δυσαρεστήσει κάποιους απο μας και χρειαστεί λόγω των κυβερνητικών εντολών κλείσουν οι ναοί μας, προσωπικά θα είμαι βέβαιος ότι οδηγήθηκε σε αυτή την απόφαση ύστερα από τις εντολές αυτές.

Και είναι βέβαιο ότι η στάση αυτή του Αρχιεπισκόπου έχει σίγουρα εκτιμηθεί από Θεό και ανθρώπους.

Οι άλλοι που βιάστηκαν και οδήγησαν μια ώρα πιο γρήγορα τα πράγματα σε αυτή την απόφαση να είναι βέβαιοι ότι αυτούς – κυρίως αυτούς – θα τους θυμόμαστε μετά την κρίση. Υγεία να έχουμε και εδώ θα είμαστε.