«Εκπτώσεις» από Μεσογαίας: Λειτουργίες «μόνο» τις Κυριακές ανοιχτές για τους πιστούς

«Εκπτώσεις» από Μεσογαίας: Λειτουργίες «μόνο» τις Κυριακές ανοιχτές για τους πιστούς

Τελικά ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος υπέκυψε στην πίεση των ασχέτων και των υβριστών της Εκκλησίας και πηγαίνοντας κόντρα στις αποφάσεις της Συνοδου, ανακοίνωσε ειδικά μέτρα – σε επίπεδο ο καθένας ας κάνει ο,τι θέλει- για την Μητρόπολη του με στόχο τον “περιορισμό της εξά­πλω­σης του κορωνοϊού στην πατρίδα μας”.

Σε συνέχεια μίας εγκυκλίου που είχε στους ναούς στις 27 Φεβρουαρίου, στην οποία παροτρύνει τους πιστούς να ακολουθούν “ὅλους τοὺς ὅρους ὑγιεινῆς, καθαριότητος καὶ ἀσφαλείας, ποὺ μᾶς ὑποδεικνύονται” και επιπλέον δίνει κατευθύνσεις σχετικά με την τήρηση ή την κατάλυση της νηστείας από τους ασθενείς, σήμερα επανέρχεται με πιο δραστικά μέτρα, που αφορούν στον περιορισμό των ακολουθιών.

Συγκεκριμένα, για όλο τον Μάρτιο, δεν θα τελούνται κατανυκτικοί εσπερινοί των Κυριακών αλλά ούτε και Προηγιασμένες θείες Λειτουργίες( λες και μαζεύεται το μέγα πλήθος σε αυτές τις ακολουθίες αλλά λόγος και ντόρος να γίνεται) .

Επιπλέον, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της μητρόπολης, οι καθημερινές ακολουθίες συνιστάται να περιοριστούν ή και να τελεσθούν κατ’ ιδίαν από τους ιερείς ενώ όσον αφορά στους Χαιρετισμούς προτείνεται “είτε να μην τελούνται ή να τελούνται σε μικρά παρεκκλήσια ή κατά την κρίση των ιερέων”.Δηλαδή ήξεις αφήξεις!

Επί της ουσίας, μόνο οι Κυριακάτικες λειτουργίες θα τελούνται κανονικά όπως επίσης και η λειτουργία της 25ης Μαρτίου, χωρίς όμως – όπως ξεκαθαρίζεται στην ανακοίνωση – όλα αυτά να “υπονοούν κάποιον φόβο για τη θεία κοινωνία, αλλά προστατεύουν από τον κίνδυνο των συναθροίσεων”.