You are currently viewing Φθιώτιδος Συμεών: «Να ακολουθήσουμε τον δρόμο που μας δείχνει η Θεοτόκος».

Φθιώτιδος Συμεών: «Να ακολουθήσουμε τον δρόμο που μας δείχνει η Θεοτόκος».

«Αν θέλουμε να αλλάξει η ζωή μας, πρέπει να ακολουθήσουμε το δρόμο που μας δείχνει η Θεοτόκος, το δρόμο της παραίτησης από την ιδιοτέλεια που μας κρατά σ’ έναν κόσμο φαντασιακό.

Αν της ανοίξουμε την καρδιά μας στα ουσιώδη που μας βασανίζουν θα δούμε τις πραγματικές αδυναμίες μας. Να της καταθέσουμε το βάθος της ύπαρξής μας και αυτή ξέρει πως να μας παρηγορήσει».

Με αυτά τα καρδιακά και συγκινητικά λόγια, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών, ξεκίνησαν την Παρασκευή 6 Μαρτίου, οι πανέμορφες Ακολουθίες των Χαιρετισμών στην Υπεραγία Θεοτόκο στην Ιερά Μητρόπολή Φθιώτιδος.

Αφετηρία, αυτών των πνευματικών οάσεων, μέσα στην περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, για την πόλη της Λαμίας, ήταν ο ιστορικός και πανηγυρίζων Ναός των Αγίων Θεοδώρων, εις τον οποίο χοροστάτησε και ωμίλησε ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών.

Σύμφωνα με την τάξη της Εκκλησίας μας, του Πανηγυρικού Εσπερινού, ακολούθησαν οι Χαιρετισμοί στην Υπεραγία Θεοτόκο.

Στις Ιερές Ακολουθίες μετείχε με περισσή ευλάβεια, πλήθος πιστών, ανάμεσα στους οποίους ευρέθησαν: ο Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Ιωάννης Σαρακιώτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδος κ. Ηλίας Κυρμανίδης και ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Ευθύμιος Καραΐσκος.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Συμεών αναφερόμενος με λόγους ευλαβείας, προσευχής και τιμής στο Υπερευλογημένο Πρόσωπο της Μητέρας Παναγίας, προς τους εκατοντάδες παρευρισκομένους πιστούς και τους αναρίθμητους ακροατές του Ραδιοφωνικού Σταθμού, οι οποίοι και παρακολουθούσαν τις Ιερές Ακολουθίες απευθείας μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Μητροπόλεως (89,4Fm), χαρακτηριστικά σημείωσε:

«Τις Παρασκευές διαδοχικά αυτό το διάστημα τις αφιερώνουμε στην Παναγία μας, στη ζωή μας, γιατί η Παναγία εκφράζει τη ζωή όλου του κόσμου από την προϊστορία έως τα έσχατα. Και αν παρατηρήσουμε την ακολουθία των Χαιρετισμών, σκιαγραφείται όλο το Μυστήριο της ανθρώπινης ύπαρξης και της Θείας Οικονομίας, του σχεδίου δηλαδή του Θεού για τη σωτηρία του ανθρώπου και η Θεοτόκος το κεντρικό πρόσωπο είναι η νέα Ευα.

Η πρώτη Εύα εκφράζει τον καθένα μας που κάνει λάθος επιλογές, που επιλέγει έναν ατομικό δρόμο που νομίζει ότι θα τον οδηγήσει στην πληρότητα. Δυστυχώς τα παθήματα δεν έχουν γίνει μαθήματα. Δεν μπορούν να έρθουν αλλαγές στη ζωή μας αν δεν έρθει μια νέα Εύα με την απόλυτη παραίτησή της από τον εγωισμό, η οποία με την ταπείνωσή της, κατάφερε έ να σκουπίσει τα δάκρυα της παλαιάς Εύας.

Αν θέλουμε να αλλάξει η ζωή μας πρέπει να ακολουθήσουμε το δρόμο που μας δείχνει η Θεοτόκος, το δρόμο της παραίτησης από την ιδιοτέλεια που μας κρατά σ’ έναν κόσμο φαντασιακό. Αυτό μας φανερώνει αδελφοί μου, η Παναγία αυτές τις ημέρες.

Αν της ανοίξουμε την καρδιά μας στα ουσιώδη που μας βασανίζουν θα δούμε τις πραγματικές αδυναμίες μας. Να της καταθέσουμε το βάθος της ύπαρξής μας και αυτή ξέρει πως να μας παρηγορήσει. Με αυτές τις σκέψεις, εύχομαι οι Άγιοι Θεόδωροι, που είναι όπως όλοι οι Άγιοι παιδιά της Παναγίας, να δωρίσουν στην καρδιά μας αυτή την ανοιχτή, ειλικρινή διάθεση να προσφέρουμε την καρδιά μας στην Θεοτόκο, ώστε να λάβουμε την παρηγοριά και δύναμη που έχουμε ανάγκη στη ζωή μας».

Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος, μετέβη πεζός από το Ναό των Αγίων Θεοδώρων στο ιστορικό και γραφικό Ιερό Παρεκκλήσιο του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Μηνά, της Ενορίας Παναγίας Δεσποίνης Λαμίας, για να τελέσει μέσα στην ησυχία και την κατάνυξη της νύκτας την Ακολουθία των Χαιρετισμών στην Υπεραγία Θεοτόκο.

Με φόντο τις παρυφές του Κάστρου και μοναδική θέα την όμορφη πόλη της Λαμίας, ο Σεβασμιώτατος ετέλεσε την Ακολουθία των Χαιρετισμών, κάνοντας μετόχους και κοινωνούς της κατάνυξης, της προσευχής και της Θεομητορικής Ευλογίας της «Κυράς των Αγγέλων», όλους τους πιστούς, οι οποίοι και άκουσαν το κάλεσμά του και τον ακολούθησαν κατά δεκάδες στο γραφικό Παρεκκλήσιο, με προεξάρχοντα τον Δήμαρχο Λαμιέων κ. Ευθύμιο Καραΐσκο.

Τους Ιερούς ύμνους απέδωσε Βυζαντινός χορός νέων, μαθητών της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως μας, οι οποίοι τελούσαν υπό την εμπνευσμένη καθοδήγηση του Διευθυντού αυτής και Πρωτοψάλτου κ. Ανδρέου Ιωακείμ.

Ο Σεβασμιώτατος, ευλόγησε όλη την πόλη από ψηλά και προσευχήθηκε στην Παναγία Θεοτόκο, να την περιφρουρεί και να την σκέπει, μαζί με όλους τους ευλαβείς κατοίκους της.

Στην σύντομη προσλαλιά του ο Σεβασμιώτατος, με εμφανή την συγκίνηση του, εδόξασε το Όνομα της Παναγίας γι’ αυτή την ευκαιρία της προσευχητικής και δοξολογικής συνάξεως στο όμορφο Παρεκκλήσιο του Αγίου Μηνά.

«Κοιτάζοντας την εικόνα της Παναγίας νιώθουμε ότι αυτή περισσότερο από κάθε άλλον, μας καταλαβαίνει και νιώθουμε τη γλυκύτητά της και μας προκαλεί ασφάλεια και πραότητα. Μπορεί μέσα στις πιο δύσβατες διαδρομές μας, να φωτίσει το είναι μας με την αληθινή χαρά που δεν θα είναι ένας πρόσκαιρος συναισθηματισμός, αλλά μια χαρά πολύ βαθιά που φυτρώνει σε όλη την ύπαρξή μας.

Πόσοι άνθρωποι στον πόνο τους δεν νιώθουν το τρυφερό χέρι της Παναγίας να τους χαϊδεύει και να τους δίνει κουράγιο; Η ζωή μας θα έχει πάντα δοκιμασίες μικρές και μεγάλες. Να ανοίγουμε λοιπόν την καρδιά μας στην Παναγία και θα έρχονται οι λύσεις στα πιο δυσεπίλυτα προβλήματά μας. Δοξάζω το Θεό που ανεβήκαμε σήμερα στο εκκλησάκι του Αγίου Μηνά που είναι συνδεδεμένο με την ιστορία της πόλεως, διότι αυτές οι εκκλησίες γύρω από το Κάστρο, τα μικρά αυτά εκκλησάκια, στις πιο δύσκολες και σκοτεινές περιόδους της

ιστορίας του τόπου μας, υπήρξαν καταφύγια της ελευθερίας και της πίστης. Τα μικρά αλλά πολύ φωτεινά σχολεία πολιτισμού και παράδοσης, τα οποία κράτησαν των Ελλήνων τις κοινότητες. Τι ωραία σε αυτόν τον δρόμο που ονομάζεται “οδός Εκκλησιών” να υπάρχουν οι όμορφοι ενοριακοί Ναοί και οι όμορφες αυτές εκκλησούλες.

Και σήμερα που η κοινωνία μας είναι πολυάριθμη και με γρήγορούς ρυθμούς ζωής, μπορούν οι Ναοί αυτοί να ξεδιψάσουν τις διψασμένες καρδιές μας. Να τρέχουμε αδελφοί μου στα μικρά αυτά εκκλησάκια, να τα αγαπάμε και να ακουμπάμε τον εαυτό μας»

Στο τέλος της Ακολουθίας ο Σεβασμιώτατος μοιράστηκε με τους πιστούς τα συναισθήματά του και υπογράμμισε ότι:

«Νιώθω μέσα σε αυτό το Εκκλησάκι σα να ταξιδεύω στην Καστοριά, της οποίας πολιούχος είναι ο Άγιος Μηνάς και αναπολώ τα βήματα και τα παιχνίδια που έκανα ως παιδί στους μικρούς Ιερούς Ναούς της γενέτειράς μου.

«Όχι μόνο αυτή την περίοδο, αδελφοί μου, αλλά γενικότερα θέλω να αναδείξουμε, να αναστήσουμε ουσιαστικά τα μικρά εκκλησάκια της πόλεως μας. Αυτό έκανα και στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Επισκεπτόμουν τα γραφικά εκκλησάκια της Πλάκας, της όμορφης ιστορικής Αθήνας με σκοπό να τα αναδείξω και να γίνουν έτσι και οι απαραίτητες εργασίες για τη συντήρησή τους.

Έναν τέτοιο μυσταγωγικό περίπατο θέλω να κάνουμε και εδώ και με τη σειρά τις επόμενες Παρασκευές, θα ανοίξουμε και τους άλλους Ναούς του Κάστρου».

Τέλος ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη από καρδίας και ευλόγησε πατρικά όλα τα παιδιά της χορωδίας στα οποία διένειμε γλυκίσματα και άλλες πνευματικές ευλογίες.

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

 

_MG_9101