You are currently viewing Τι κάθεστε και ξεσκονίζετε τον Θεόφιλο; Εδώ και τώρα να κηρυχθεί έκπτωτος του ιστορικού θρόνου που κατέχει και να πάει σπίτι του!

Τι κάθεστε και ξεσκονίζετε τον Θεόφιλο; Εδώ και τώρα να κηρυχθεί έκπτωτος του ιστορικού θρόνου που κατέχει και να πάει σπίτι του!

Του Σωτήρη Τζούμα

Έχω βαρεθεί να γράφω και να μην εισακούγομαι ότι ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος είναι ακατάλληλος για την θέση που κατέχει.Δεν θέλω να χρησιμοποιήσω χειρότερα επίθετα αλλά η κατάσταση έχει ξεφύγει.
Με την ανευθυνότητα που τον διακρίνει, με την άμετρη φιλοδοξία που τον κατευθύνει και την ανορθόδοξη εκκλησιολογία η οποία κατευθύνει τα βήματά του, κατάφερε να μετατρέψει το παλαίφατο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων σε ένα ευάλωτο και ευτελές παίγνιο στα χέρια των Ρώσων.

Και παραθέτω ένα προς ένα τα ολισθήματα στα οποία υπέπεσε:

1. Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος, εξυπηρετώντας την Μόσχα- τον περασμένο Νοέμβριο συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Πούτιν και τον Πατριάρχη Κύριλλο, προβαίνοντας σε ατυχείς και αντικανονικές ενέργειες μόνο και μόνο για να εξασφαλίσει την εύνοια της Ρωσίας, η οποία του κάνει τα «γλυκά μάτια» γεμίζοντας το κεφάλι του με παραδοξολογίες του τύπου ότι η Εκκλησία των Ιεροσολύμων είναι υπεράνω της Πρωτόθρονης Κωνσταντινούπολης.

2. Μετά την συνάντηση στη Μόσχα και υπστερε από υπόδειξη των Κύριλλου και Πούτιν, προσκάλεσε αντικανονικώς τους Προκαθημένους των άλλων Ορθοδόξων Εκκλησιών σε «αδελφική συγκέντρωση αγάπης» στο Αμμάν της Ιορδανίας για να συζητήσουν, με αφορμή την Αυτοκεφαλία της Ουκρανίας, «διά την διατήρησιν της μεταξύ των Ορθοδόξων Εκκλησιών Ευχαριστιακής Ενότητος».

3. Έστειλε μάλιστα την επιστολή του για πρώτη φορά στα χρονικά ανταλλαγής αλληλογραφίας επισήμων Εκκλησιών στην… αγγλική γλώσσα, προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη και προς τους Προκαθημένους, που είναι Έλληνες.

4. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ορθά πράττων εξέφρασε αμέσως την έκπληξη και δυσφορία του για την αγγλική γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε από το Παλαίφατο Πατριαρχείο στην επιστολή και και κάλεσε τον Θεόφιλο να ανακαλέσει την αντικανονική αυτή πρωτοβουλία, «που υπηρετεί ξένους σκοπούς και υπονομεύει τον Οικουμενικό Θρόνο».

5. Ο φιλόδοξος Θεόφιλος, πιστός στην Μόσχα ή μάλλον φοβούμενος την Μόσχα, απέστειλε, στους Προκαθημένους νέα επιστολή και πάλι στην αγγλική γλώσσα , με την οποία ορίζει ως χρόνο της «αδελφικής συγκέντρωσης αγάπης» το διάστημα από 25 μέχρι 27 Φεβρουαρίου.

6. Οι περισσότεροι Προκαθήμενοι έδωσαν ευθέως αρνητική απάντηση στον προκλητικό Ιεροσολύμων. Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’ τον αγνόησε εντελώς και δεν απάντησε στις επιστολές. Αρκέστηκε στη δήλωση που είχε κάνει την Πρωτοχρονιά, με την οποία αποδοκίμαζε την πρωτοβουλία του Ιεροσολύμων.

Ε) Αγνοώντας όλα αυτά, ο κ. Θεόφιλος για να δείξει προς τα έξω ότι εκείνος προσπαθεί για την ενότητα απέστειλε τριμελή αντιπροσωπεία του στο Φανάρι το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου.

Την αντιπροσωπεία αποτελούσαν οι Μητροπολίτες Καπιτωλιάδος Ησύχιος,Βόστρων Τιμόθεος, Έξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Κύπρο, καθώς και ο Αρχιεπίσκοπος Ανθηδώνος Νεκτάριος, Επίτροπος του Παναγίου Τάφου στην Πόλη.
Η Αντιπροσωπεία του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων έγινε δεκτή από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Στη συνάντηση παρέστησαν τα μέλη της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου , η οποία μόλις είχε ολοκληρώσει τις τακτικές συνεδρίες της για τον μήνα Φεβρουάριο, καθώς και ο Μητροπολίτης Αδριανουπόλεως Αμφιλόχιος, Διευθυντής του εν Αθήναις Γραφείου Εκπροσωπήσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Στο δελτίο αναφέρεται ότι «οι εκπρόσωποι του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων ενημέρωσαν τον Παναγιώτατο και τους Συνοδικούς Ιεράρχες για την πρωτοβουλία του Μακ. Πατριάρχου τους να συγκαλέσει συνάντηση των Ορθοδόξων Προκαθημένων στο Αμμάν, θέμα, επί του οποίου διεξήχθη μακρά συνομιλία. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο επανέλαβε εντόνως την ήδη γνωστή θέση του επί της αναρμοδίου αυτής πρωτοβουλίας της Σιωνίτιδος Εκκλησίας, της οποίας οι εκπρόσωποι μετέφεραν τις απόψεις της και έδωσαν εξηγήσεις».

Διάβασα με προσοχή τα όσα διεξήχθησαν κατά τη συνάντηση της τριμελούς αντιπροσωπείας του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και των Αγιοταφιτών αδελφών στο Οικουμενικό Πατριαρχείο με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και Συνοδικούς Αρχιερείς. Δεν έχουν σημασία αυτά που είπαν κατά τη συνάντηση αυτή οι τρεις απεσταλμένοι Ιεράρχες των Ιεροσολύμων για να αιτιολογήσουν τις αδολεσχίες και τα λάθη του Πατριάρχη τους, αλλά τα όσα τους είπε ο Οικ. Πατριάρχης και οι υπόλοιποι Ιεράρχες του θρόνου που τον πλαισίωναν. Τόσο ο Οικ. Πατριάρχης Βαρθολομαίος, όσο και οι Συνοδικοί Ιεράρχες, τους τα είπαν έξω από τα δόντια για τα καμώματα του Θεοφίλου. Και από τα συμφραζόμενα προκύπτει ότι ο Θεόφιλος έχει χάσει πλέον την έξωθεν καλή μαρτυρία- ακόμη και για τους Ιεράρχες του θρόνου του- οι οποίοι την ανάγκη φιλοτιμίαν ποιούμενοι σιωπούν και περιμένουν.
Μάλιστα τους δόθηκε κάποια διέξοδος για να τη χρησιμοποιήσει ως επιχείρημα και να αναβάλει την παρασυναγωγή στο Αμμάν. Ότι επειδή το κάλεσμά του δεν είχε την πανορθόδοξη ανταπόκριση που περίμενε γιαυτό την αναβάλει . Προφανώς του μεταφέρθηκαν όλα όσα ειπώθηκαν αλλά αυτός επιμένει να γίνει η σύναξη. Φαίνεται πως η δέσμευσή του προς τους Ρώσους είναι μεγάλη και δεν μπορεί να κάνει πίσω. Δηλαδή ο Θεόφιλος μας δειπχνει απροκάλυπτα ότι είναι δέσμιος των Ρώσων. Ο άνθρωπος ξεπέρασε κάθε όριο και δεν μένει παρά μόνο μία λύση: να εκπέσει του θρόνου του!Μας παραμυθιάζει ότι αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την ενότητα των Εκκλησιών
αλλά κάθε άλλο παρά αυτό επιθυμεί!

Ναί,δουλεύει ο Θεόφιλος! Μας λέει ότι ενδιαφέρεται για την ενότητα των Εκκλησιών αλλά κατά βάθος την υποδαυλίζει! Αφού τόσο ενδιαφέρεται γιαυτή την ενότητα, γιατί δεν έχει επιλύσει ακόμη την διαφορά που έχει με το χειμαζόμενο και δοκιμαζόμενο λόγω της κατάστασης που επικρατεί στην Συρία, Πατριαρχείο Αντιοχείας, για την δικαιοδοσία στο Κατάρ ; Δεν κατάφερε να χωρίσει δύο… γαιδάρων άχυρα και φιλοδοξεί και αναλαμβάνει – άκουσον, άκουσον-πανορθόδοξες πρωτοβουλίες!!
Και προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει. να κινηθεί τόσο το Οικουμενικό Πατριαρχείο όσο και η ελληνική κυβέρνηση. Όπως το 2005 πρωτοστάτησε το Φανάρι και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος για να εκπέσει ο Ειρηναίος του θρόνου των Ιεροσολύμων και μάλιστα για ασήμαντη αφορμή- η οποία εκ των υστέρων αποδείχθηκε ψευδής και ανυπόστατη- το αυτό να γίνει και τώρα για να πάει ο Θεόφιλος από εκεί που ήλθε.
Και να μην αρκεστούν στην εκλογή ενός νέου Πατριάρχη αλλά στην πλήρη αναδόμηση του Πατριαρχείου.
Οι γραμμές αυτές γράφοντα με πόνο ψυχής. Αν δεν κάνουμε κάτι τώρα πολύ φοβούμαι ότι θα χάσουμε δια παντός τα Πανάγια Προσκυνήματα των Ιεροσολύμων!
Τα κρατήσαμε με κόπους και θυσίες για αιώνες και θα τα χάσουμε από τα λάθη και τις αθλιότητες ενός αδίστακτου ανθρώπου που όλα τα μετρά με συμφεροντολογικό τρόπο και με βάση το μικρό μπόι του!