Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος στο Φεστιβάλ Χορού της Μητρόπολης Αγ. Φραγκίσκου
H.E. Archbishop Elpidophoros arrived at the Metropolis of San Francisco Folk Dance and Choral Festival (FDF) in Anaheim Marriott Hotel, Anaheim, Calif. H.E. Archbishop Elpidophoros was welcomed by H.E. Metropolitan Gerasimos and Officiated at the Agiasmos Service to Officially Open the 2020 FDF. PHOTOS: © GOA/DIMITRIOS PANAGOS

Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος στο Φεστιβάλ Χορού της Μητρόπολης Αγ. Φραγκίσκου

Του Θεοδώρου Καλμούκου

ΑΝΑΧΑΪΜ-ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ. Με επιτυχία διεξάγεται αυτό το Σαββατοκύριακο το 44ο ετήσιο Φεστιβάλ Ελληνικών Χορών της Μητρόπολης Αγίου Φραγκίσκου, στην πόλη Αναχάιμ της Καλιφόρνιας, με αθρόα προσέλευση παιδιών και γονιών από τις κοινότητες και παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου και του οικείου Μητροπολίτη Αγίου Φραγκίσκου Γερασίμου.

Ο Αρχιεπίσκοπος έγινε δεκτός με ενθουσιασμό από όλους, με πρώτον τον Μητροπολίτη Αγίου Φραγκίσκου Γεράσιμο, τους ιερείς, παιδιά που συμμετέχουν στο Φεστιβάλ χορού, γονείς, εθελοντές και εθελόντριες.

Στην ομιλία του κατά την έναρξη του Φεστιβάλ ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος, ανάμεσα στα άλλα είπε και τα εξής: «Υπάρχει κάτι βασικό στο χορό και στις χορωδιακές παραδόσεις των ανθρώπων μας και δεν ομιλώ μόνο για τους επιχώριους ελληνικούς χορούς. Όταν συνδεόμαστε μέσω του χορού και της μουσικής, δεν έχει σημασία ποία είναι η εθνικότητα και το πολιτιστικό σου υπόβαθρο. Εισέρχεσαι σε μία μορφή κοινωνίας όχι μόνο διά της εμπειρίας αυτής καθαυτής, αλλά με τους συναδέλφους σου που συμμετέχουν, αλλά και με εκείνους οι οποίοι παρακολουθούν και χειροκροτούν».

Ο Αρχιεπίσκοπος είπε ακόμα πως «αυτή η συνεκτικότητα γίνεται καλύτερη φανερή στην αρχαία ιστορία για το πώς  δημιουργήθηκε η γραμμή του ελληνικού χορού, με την ιστορία του Θησέα και την διάσωση των παιδιών από τον Λαβύρινθο», ενώ στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος διηγήθηκε στα παιδιά ολόκληρη την ιστορία του Θησέα.

Είπε ακόμα απευθυνόμενος στα παιδιά πως «η εμπειρία σας εδώ στο Φεστιβάλ Χορού θα εμπλουτίσει τη ζωή σας, ενώ τα ταλέντα και οι προσπάθειες σας θα εμπλουτίσουν όλους εμάς».

Το πρόγραμμα αυτό του Φεστιβάλ Χορού ξεκίνησε επί ημερών του αειμνήστου Μητροπολίτη Αγίου Φραγκίσκου Αντωνίου, δειλά-δειλά στην αρχή και συνεχίζεται μέχρι σήμερα έχοντας αναδειχθεί το μεγαλύτερο φεστιβάλ ελληνικού χορού εκτός Ελλάδος.

Σε τηλεφωνική του συνέντευξη στον «Εθνικό Κήρυκα», ο Μητροπολίτης Αγίου Φραγκίσκου Γεράσιμος, ο οποίος είχε την εποπτεία της διοργάνωσης του Φεστιβάλ είπε, πως είναι  «κάτι το καταπληκτικό και ενθουσιώδες από πάσης απόψεως» και συμπλήρωσε «μιλούμε για χιλιάδες συμμετέχοντες και παρακολουθούντες».

Για τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο είπε πως «όπου εμφανίζεται και φυσικά και εδώ στο Φεστιβάλ κερδίσει με την απλότητα και το χαμόγελο του όλους μικρούς και μεγάλους. Ολοι χαιρόμαστε που βρίσκεται ανάμεσα μας σ’ αυτή τη μεγάλη γιορτή της παράδοσης και κουλτούρας μας».

ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος κατά την έναρξη του Φεστιβάλ Ελληνικού Χορού στην πόλη Αναχάιμ της Καλιφόρνιας, της Μητρόπολης Αγίου Φραγκίσκου. Διακρίνονται ο Μητροπολίτης Αγίου Φραγκίσκου Γεράσιμος και ο Μητροπολίτης Φιλομηλίου Ηλίας της Αλβανικής Ορθόδοξης Επισκοπής Αμερικής.
PHOTO: © GOA/DIMITRIOS PANAGOSΟ Αρχιεπίσκοπος Αμερική Ελπιδοφόρος κρατά στην αγκαλιά του μικρό παιδί της Ομογένειας το οποίο περιεργάζεται το εγκόλπιο του.
PHOTO: © GANP/DIMITRIOS PANAGOSΤο Κρητικό χορευτικό συγκρότημα απέσπασε τον θαυμασμό και τα χειροκροτήματα όλων.
PHOTO: © GOA/DIMITRIOS PANAGOS