«Παραγωγή» Βοηθών Επισκόπων από το Οικ. Πατριαρχείο

«Παραγωγή» Βοηθών Επισκόπων από το Οικ. Πατριαρχείο

Στην εκλογή νέων Βοηθών Επισκόπων προχώρησε σήμερα η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Συγκεκριμένα, εξελέγησαν παμψηφεί Επίσκοπος Πατάρων ο Αρχιμανδρίτης Αλέξανδρος Σαλμάς, Επίσκοπος Ζηνουπόλεως ο Αρχιμανδρίτης Δημήτριος Αντωνόπουλος, και Επίσκοπος Κεράμων ο Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Μοστράτος.

Όλοι τους θα διακονήσουν ως Βοηθοί Επίσκοποι της Αρχιεπισκοπής Καναδά.

Βιογραφικό εψηφισμένου Επισκόπου Πατάρων 

Ο εψηφισμένος Επίσκοπος Πατάρων Αλέξανδρος Σαλμάς, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1974.

Το 1996 χειροτονήθηκε διάκονος στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης και το 1999 πρεσβύτερος, ενώ έλαβε το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτη το 2006 υπό του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ.κ. Ανθίμου. Την ίδια χρονιά διορίζεται προϊστάμενος του Ιερών Ναών Οσίας Ξένης και Αγίου Νεκταρίου περιοχής Χαριλάου.

Το 2004 έλαβε, με βαθμό άριστα, το πτυχίο του τμήματος της Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενώ το 2007 έλαβε τον μεταπτυχιακό τίτλο, επίσης με άριστα, στον τομέα Ιστορίας της Εκκλησίας και Δογματικής Θεολογίας με γνωστικό αντικείμενο Δογματική και Συμβολική. Ο τίτλος του μεταπτυχιακού είναι «Η Συνοδικότης της Εκκλησίας με βάση τα πρακτικά των Οικουμενικών Συνόδων». Στο διάστημα αυτό έλαβε υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών για την ελληνορθόδοξη Σχολή Τιμίου Σταυρού Βοστώνης. Εκεί συμμετείχε στο BTI (Boston Theological Institute) με παράλληλη παρακολούθηση θεολογικών μαθημάτων στο Boston College. Στη σχολή Τιμίου Σταυρού, έλαβε δεύτερη οικονομική υποτροφία ως ο καλύτερος φοιτητής που χειροτονήθηκε κληρικός.

Σήμερα, διατελεί, Γενικός Διευθυντής του Εκπαιδευτικού και Πολιτιστικού Ιδρύματος “ΑΓΙΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ Ο ΠΑΛΑΜΑΣ” της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, Διευθυντής του ξενοδοχείου “ΔΙΑΚΟΝΙΑ” και Διευθυντής Έκδοσης του επίσημου περιοδικού οργάνου της Ιερά Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης “ΑΓΙΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ Ο ΠΑΛΑΜΑΣ”. Είναι υποψήφιος διδάκτορας του τμήματος Κοινωνικής και Ποιμαντικής Θεολογίας του Α.Π.Θ. στον τομέα Ιστορίας της Εκκλησίας και Δογματικής Θεολογίας. Μιλάει αγγλικά και γαλλικά.

 

O Επίσκοπος Ζηνουπόλεως Δημήτριος 
Ο Αρχιμανδρίτης Δημήτριος Αντωνόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 6.3.1977. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή στο τμήμα Γερμανικής Φιλολογίας – Γλωσσολογίας και Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου του Βερολίνου (Freie Universität zu Berlin) αποφοιτήσας με τον τίτλο του Μαγίστρου (Magister Artium) με βαθμό «λίαν καλώς».

Επίσης σπούδασε Θεολογία στη Θεολογική Σχολή του Τίμιου Σταυρού Βοστώνης αποφοιτήσας με τον τίτλο σπουδών Master of Divinity με βαθμό «άριστα». 

Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Θεολογική Σχολή Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, στο τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας στο Διϊδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών: ΕΛΛΑΔΑ: Εκκλησιαστική Ιστορία και Πολιτισμός. Υπέβαλλε μεταπτυχιακή διατριβή και έλαβε βαθμό «άριστα»

Το 2005, ο τότε  Βοηθός επίσκοπος Κνωσού κ. κ Εὐγένιος (νυν Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου ) τον έκειρε μοναχό στην Ιερά Μόνη Κοιμήσεως Θεοτόκου Αγκαράθου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Ηρακλείου.

Το 2006 χειροτονήθηκε Διάκονος και το 2008 Ιερέας πάρα του ιδίου ως άνω Μητροπολίτου. 

Επίσης το 2010 στην Ιερά Μόνη Αγκαράθου λαμβάνει το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου εισηγήση του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ Ειρηναίου από την Α. Θ. Μ Παπά και Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. κ Θεοδώρου.

Χειροθετήθηκε πνευματικός υπό του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. κ Ειρηναίου.

Από το 2010 υπηρετεί με απόσπαση στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Καναδά αρχικά στον άγιο Νικόλαο Τορόντο και εν συνεχεία στο Μόντρεαλ μέχρι και σήμερα στους Ιερούς Ναούς της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μόντρεαλ, Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, τον οποίο ανακαίνισε εκ βάθρων και φρόντισε για την αγιογράφηση του και στον Καθεδρικό του Αγίου Γεωργίου, τον οποίο ανακαινίζει μέχρι και τη σήμερον εργαζόμενος αόκνως. 

Διοργάνωσε εράνους για την χρηματοδότηση και αποπεράτωση ανακαινίσεων και την ενίσχυση άλλων σημαντικών φιλανθρωπικών σκοπών με επιτυχία και διαφάνεια. 

Επιπλέον έχει οργανώσει κατηχήσεις και συνάξεις νέων και ενηλίκων.

Από το 2018 έχει αναλάβει την διακονία της Νεολαίας σε ολόκληρη την Ιερά Αρχιεπισκοπή Καναδά διοργανώνοντας και συντονίζοντας ετήσιες συνελεύσεις νεολαίας σε επίπεδο επαρχιακό και ομοσπονδιακό στο πλαίσιο των κληρικολαϊκών συνελεύσεων κ.α. 

Μέλος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου τα τελευταία χρόνια .

Ομιλεί ελληνικά, αγγλικά, γερμανικά (απταίστως) και γνωρίζει γαλλικά