Δωρεά είκοσι εκατομμυρίων δολαρίων από το Ταμείο «Πίστη» για τον Αγιο Νικόλαο.

Δωρεά είκοσι εκατομμυρίων δολαρίων από το Ταμείο «Πίστη» για τον Αγιο Νικόλαο.

Του Θεοδώρου Καλμούκου

ΒΟΣΤΩΝΗ.- Το Ταμείο «Πίστη: Για τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία» (Faith Endowment Fund) θα δώσει το ποσό των $20 -είκοσι – εκατομμυρίων δολαρίων για την αποπεράτωση του Ναού και Εθνικού Προσκυνήματος του Αγίου Νικολάου στο Εμπορικό Κέντρο της Νέας Υόρκης. Η απόφαση αυτή ελήφθη το εσπέρας της Τρίτης 11 Φεβρουαρίου 2020 με συναίνεση και σύμπνοια μεταξύ όλων των πλευρών και η οποία κατέκλεισε τις εργασίες της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου (Board του Faith Endowment) που συνήλθε υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου.

Πληροφορίες του «Εθνικού Κήρυκα» αναφέρουν ότι μετά από πολύωρη και κοπιαστική συνεδρίαση, συμφωνήθηκε να δοθούν από μέρους του Ταμείου «Πίστη» 20 εκατομμύρια για την ολοκλήρωση του Ναού του Αγίου Νικολάου, γεγονός το οποίο επικροτήθηκε από τους παρευρεθέντες. Τονίζεται πως έπειτα από αυτή τη μεγάλη και καθοριστική για την Εκκλησία και τον Ελληνισμό δωρεά, το Ταμείο «Πίστη» θα συνεχίσει την προσφορά του στην Ελληνορθόδοξη Νεολαία παρέχοντας υποτροφίες για ακαδημαϊκή αριστεία, αλλά και για συμμετοχή νέων και νεανίδων στα θερινά προγράμματα του Κατασκηνωτικού Κέντρου του Ιονικού Χωριού της Αρχιεπισκοπής στο Βαρθολομιό της Ηλείας.

Η δωρεά αυτή του Ταμείου «Πίστη» είναι καθοριστικής σημασίας, καθότι εξασφαλίζει την τήρηση της προθεσμίας για την ολοκλήρωση του Ναού την 11η Σεπτεμβρίου 2021, κάτι για το οποίο έχει εξαγγείλει και δεσμευτεί δημόσια ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος κατά την τελευταία συνεδρίαση του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου τον περασμένο Οκτώβριο.

Να σημειωθεί ότι υπέρ της δωρεάς τάχθηκε και ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, ο οποίος μετά από σύσκεψη με τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο τον εφοδίασε με γράμμα του, το οποίο απευθυνόταν προς τα μέλη του Faith και τους υπενθύμιζε τον αρχικό σκοπό του Ταμείου «Πίστη» (Faith) να υπηρετήσει τις ανάγκες της Εκκλησίας. Το γράμμα παρέδωσε στη συνεδρίαση ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος και αναγνώστηκε από τον π. Αλέξανδρο Καρλούτσο, Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο . Μετά την ανάγνωση του γράμματος, ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος φέρεται να είπε πως «καθώς βλέπετε, δεν σας το ζητάει σήμερα ένας Αρχιεπίσκοπος, αλλά δύο».

Τονίζεται ότι η πατρότητα της τελικής πρότασης, η οποία υιοθετήθηκε από όλες τις πλευρές ανήκει στον επιφανή επιχειρηματία Ντιν Μητρόπουλο (Dean Metropoulos).