Άρχισαν οι εργασίες για την αποπεράτωση του Αγίου Νικολάου – Μιχάλης Ψαρός και Ντένης Μέχιελ αποκλειστικά στον «Ε.Κ.»

Άρχισαν οι εργασίες για την αποπεράτωση του Αγίου Νικολάου – Μιχάλης Ψαρός και Ντένης Μέχιελ αποκλειστικά στον «Ε.Κ.»

Του Θεοδώρου Καλμούκου

ΒΟΣΤΩΝΗ. Οι εργασίες για την ανοικοδόμηση του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου έχουν ήδη ξεκινήσει και πάλι, σύμφωνα με τον Ντένης Μέχιελ (Dennis Mehiel) και τον Μιχάλη Ψαρό (Michael Psaros) πρόεδρο και αντιπρόεδρο του Οργανισμού «Οι Φίλοι του Αγίου Νικολάου», αντίστοιχα, οι οποίοι παραχώρησαν από κοινού αποκλειστική και εκτενή συνέντευξη στον «Εθνικό Κήρυκα». Είπαν επίσης, ότι «το τελικό κόστος που απαιτείται για την αποπεράτωση του Ναού και το οποίο συμπεριλαμβάνει τον εξωτερικό και εσωτερικό διάκοσμο ανέρχεται στα $42 εκατομμύρια», ενώ μίλησαν και για τις προσπάθειες συγκέντρωσης χρημάτων που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Οταν τους ρωτήσαμε εάν έγιναν οικονομικές ατασθαλίες στη διάρκεια της πρώτης φάσης του έργου και εάν ναι από ποιους, οι κύριοι Μέχιελ και Ψαρός απάντησαν πως «τούτη είναι η τελευταία φορά που μιλούμε γι’ αυτό το θέμα. Η απάντηση είναι όχι δεν συνέβησαν οικονομικές ατασθαλίες, απάτη, κλοπή ή παρανομία αναφορικά με τον Αγιο Νικόλαο. Τέρμα».

Ολόκληρη η συνέντευξη έχει ως εξής:

«Εθνικός Κήρυξ»: Σας ευχαριστώ πολύ γι’ αυτή την αποκλειστική συνέντευξη στον «Ε.Κ.».

O Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος τελεί αγιασμό στο εργοτάξιο του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν, στην Νέα Υόρκη, 6 Δεκεμβρίου, 2019. Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Ζαφείρης ΧαϊτίδηςΝτένης Μέχιελ και Μιχάλης Ψαρός: Εμείς σας ευχαριστούμε Θεόδωρε και τον «Εθνικό Κήρυκα» για την υποστήριξή σας για τον Ναό και Εθνικό Προσκύνημα του Αγίου Νικολάου. Οι «Φίλοι του Αγίου Νικολάου» είναι αφοσιωμένοι στην ολοσχερή διαφάνεια με την Ομογένειά μας αναφορικά με τις προσπάθειες ανοικοδόμησης του Εθνικού Προσκυνήματος. Αυτή είναι η πρώτη συνέντευξη από τις πολλές που θα ακολουθήσουν στον «Ε.Κ.». Επίσης, συγχαίρουμε τον κ. Αντώνη Διαματάρη για την πρόσφατη υπηρεσία του στην Ελληνική Δημοκρατία. Υπηρέτησε την Ελλάδα με τιμή και αριστεία και είμαστε ειλικρινά ευγνώμονες για την τεράστια συμβολή του που έκανε στις σχέσεις της Διασποράς με την Ελλάδα μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

«Ε.Κ.»: Σας παρακαλώ εξηγείστε τι είναι οι «Φίλοι του Αγίου Νικολάου»;

Ντ. Μέχιελ – Μ. Ψαρός: Οι «Φίλοι του Αγίου Νικολάου» είναι ένας καινούργιος μη-κερδοσκοπικός Οργανισμός, ο οποίος έχει ως αποκλειστική ευθύνη την ανοικοδόμηση του Ναού του Αγίου Νικολάου. Είναι υπεύθυνος για την εξεύρεση χρημάτων, επίβλεψη και διαχείριση του έργου και τη διεξαγωγή των κατάλληλων οικονομικών ελέγχων. Συγκροτείται από 13 μέλη. Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος είναι επίτιμος πρόεδρος εκ μέρους της Αρχιεπισκοπής. Ο Ντένης Μέχιελ είναι ο πρόεδρος, ο Μιχάλης Ψαρός αντιπρόεδρος και ο Ρίτσαρντ Μπράουν διευθυντής του έργου. Το υπόλοιπο μέρος της επιτροπής απαρτίζεται από μία ομάδα επιφανών και επιτυχημένων επιχειρηματιών από τις Ηνωμένες Πολιτείες συμπεριλαμβανομένων των εξής: Μαρία Allwin, Τζον Κάλαμο, Τζον Κατσιματίδη (αντιπρόεδρο του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου), Χρύσα Δήμου, Τζον Τζόρτζη, Τζορτζ Μιχάλτση, Τζον Παγιάβλα, Ντιν Σπανό και Τζορτζ Σταμπουλίδη. Ο π. Αλέξανδρος Καρλούτσος, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Αρχιεπισκοπής, ο οποίος βρίσκεται στην πρώτη γραμμή γι’ αυτό το θέμα από την 11η Σεπτεμβρίου 2001, θα είναι ο πνευματικός σύμβουλος των «Φίλων του Αγίου Νικολάου».

Τα μέλη του Συμβουλίου είναι αφοσιωμένα στην αποπεράτωση του Εθνικού Προσκυνήματος και βάζουν μπροστά τα ονόματα και τις υπολήψεις τους ως εθελοντές σ’ αυτή την αποστολή. Τα μέλη του Συμβουλίου κατανοούμε το μέγεθος του έργου που έχουμε μπροστά μας και έχουμε αναλάβει αυτή τη διακονία με ταπείνωση και σεβασμό. Προσβλέπουμε στη συνεργασία μας με την Ομογένεια με εμπιστοσύνη και πεποίθηση για να αποπερατώσουμε το Εθνικό Προσκύνημα.

«Ε.Κ.»: Σας παρακαλώ μπορείτε να μας πείτε για τη συνάντηση με τον κυβερνήτη Αντριου Κουόμο;

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος εξηγεί στον κυβερνήτη της Νέας Υόρκης Αντριου Κουόμο κατά την επίσκεψη του στην Αρχιεπισκοπή για τον Ιερό Ναό και Εθνικό Προσκύνημα του Αγίου Νικολάου. Από αριστερά διακρίνονται: Ο πρωτοπρεσβύτερος Αλέξανδρος Καρλούτσος, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Αρχιεπισκοπής, ο Ρικ Κόττον, Εκτελεστικός Διευθυντής της Λιμενικής Αρχής της Νέας Υόρκης και Νέας Ιερσέη, ο κυβερνήτης Νέας Υόρκης Αντριου Κουόμο, ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος, ο Ντένης Μέχιελ, ο Μιχάλης Ψαρός πρόεδρος και αντιπρόεδρος του Οργανισμού οι Φίλοι του Αγίου Νικολάου και ο Τζον Κατσιματίδης, αντιπρόεδρος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου. Φωτογραφία: © GOA/DIMITRIOS PANAGOSΝτ. Μέχιελ – Μ. Ψαρός: Στις 2 Ιανουαρίου 2020, ο κυβερνήτης Κουόμο και ο ΡικΚότον, Εκτελεστικός Διευθυντής της Λιμενικής Αρχής Νέας Υόρκης και Νέας Ιερσέης, πραγματοποίησαν μία ιστορική επίσκεψη στην Αρχιεπισκοπή να συναντήσουν τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο, να ανακοινωθεί η δημιουργία των «Φίλων του Αγίου Νικολάου» και η επανεκκίνηση των εργασιών της ανοικοδόμησης του Αγίου Νικολάου. Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος έδωσε την υπόσχεσή του στον κυβερνήτη Κουόμο πως το Εθνικό Προσκύνημα θα αποπερατωθεί μέχρι την 11η Σεπτεμβρίου 2021. Παρόντες επίσης ήταν ο Τζον Κατσιματίδης, ο Ντένης Μέχιελ, ο Μιχάλης Ψαρός και ο π. Αλέξανδρος Καρλούτσος, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Αρχιεπισκοπής. Ολοι στην αίθουσα συνειδητοποιήσαμε ότι είμαστε μάρτυρες της ιστορίας με δεδομένη τη μεγαλοσύνη της στιγμής και την υψίστης σπουδαιότητας της αποπεράτωσης του Εθνικού Προσκυνήματος. Ο κυβερνήτης Κουόμο και όλοι οι παρευρισκόμενοι μίλησαν με ταπείνωση, ειλικρίνεια και σεβασμό. Ο κυβερνήτης Κουόμο είπε πως «ο Αγιος Νικόλαος δεν είναι απλώς ένα Εθνικό Προσκύνημα, αλλά μάλλον ένα Παγκόσμιο Προσκύνημα. Είναι ένα σύμβολο ειρήνης και ενότητας σε μία χώρα η οποία είναι οδυνηρά διαιρεμένη και σ’ έναν κόσμο ο οποίος βρίσκεται στο χάος». Η προσωπική του πεποίθηση δεν είναι απλώς ξεκάθαρη, αλλά βαθιά συγκινητική και υποσχέθηκε την άνευ όρων υποστήριξη της πολιτείας και της Λιμενικής Αρχής στην προσπάθειά μας. Ευχαριστούμε τον κυβερνήτη Κουόμο και τον ΡικΚότον για τη μεγάλη τους υποστήριξη του Εθνικού μας Προσκυνήματος.

Αυτή η πολύ δημόσια συνεδρίαση θέτει τέλος μια για πάντα σε μερικούς ανόητους παραλογισμούς που έκαναν μερικοί εντός της Ομογένειάς μας πως η πολιτεία και η Λιμενική Αρχή θα έπαιρναν το Εθνικό μας Προσκύνημα. Το Εθνικό Προσκύνημα θα ολοκληρωθεί.

«Ε.Κ.»: Πόσα χρήματα θα απαιτηθούν συνολικά για την αποπεράτωση;

Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Αντριου Κουόμο ασπάζεται με σεβασμό και τιμή την δεξιά του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου κατά την άφιξη του στην Αρχιεπισκοπή, όπου συζητήθηκε και δρομολογήθηκε το έργο της αποπεράτωσης του Ιερού Ναού και Εθνικού Προσκυνήματος του Αγίου Νικολάου στο Εμπορικό Κέντρο του Μανχάταν. Διακρίνεται ο πρωτοπρεσβύτερος Αλέξανδρος Καρλούτσος, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Αρχιεπισκοπής. Φωτογραφία: GOA/DIMITRIOS PANAGOSΝτ. Μέχιελ – Μ. Ψαρός: Ο κ. Ρίτσαρντ Μπράουν συνομιλεί με τον γενικό εργολάβο και τους βασικούς υπεργολάβους για σχεδόν ένα χρόνο τώρα. Το υπολογιζόμενο ποσό για την αποπεράτωση του Εθνικού Προσκυνήματος ανέρχεται στα $45 εκατομμύρια, συμπεριλαμβανομένων και 3 εκατομμυρίων δολαρίων για παν ενδεχόμενο, το οποίο δεν προτιθέμεθα να χρησιμοποιήσουμε. Οπότε το τελικό κόστος για να ολοκληρωθεί ο Ναός εσωτερικά και εξωτερικά είναι $42 εκατομμύρια. Το τελικό κόστος προϋποθέτει ότι η ανοικοδόμηση θα αρχίσει τον Ιανουάριο του 2020, και άρχισε ήδη και συνεχίζεται χωρίς καμία διακοπή. Οποιαδήποτε καθυστέρηση ή διακοπή θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους για την αποπεράτωση. Ο Ρίτσαρντ Μπράουν εργάζεται με τον γενικό εργολάβο αναφορικά για την καλύτερη τιμή, προκειμένου να κλειδώσει το κόστος και να μας παράσχει βεβαιότητα.

Παρακαλούμε σημειώστε πως όλοι οι υπεργολάβοι του έργου έχουν πληρωθεί για τα ποσά που οφείλονταν σε αυτούς κατά τη διακοπή των εργασιών της ανοικοδόμησης τον Δεκέμβριο του 2017. Οι «Φίλοι του Αγίου Νικολάου» ξεκίνησαν την προσπάθειά τους «με καθαρό μητρώο». Ευχαριστούμε την Αρχιεπισκοπή για τις Ηράκλειες προσπάθειές της να βάλει τους Φίλους και το έργο σ’ αυτή τη θέση και για την παροχή δανείου $3 εκατομμυρίων προς τον Αγιο Νικόλαο το οποίο χρησιμοποιήθηκε για να πληρωθούν οι προμηθευτές στους οποίους οφείλονταν χρήματα τον καιρό που η ανοικοδόμηση σταμάτησε. Ως πρώην ταμίας της Αρχιεπισκοπής οφείλω να παρατηρήσω πως αυτό δείχνει το αποτέλεσμα της επιτυχούς οικονομικής αναδιοργάνωσης της Αρχιεπισκοπής.

«Ε.Κ.»: Ποιος είναι Ρίτσαρντ Μπράουν;

Ντ. Μέχιελ – Μ. Ψαρός: Είμαστε πολύ ευγνώμονες που ο Ρίτσαρντ προσφέρθηκε να είναι ο οικονομικός διευθυντής των «Φίλων του Αγίου Νικολάου» και είμαστε βέβαιοι πως το οικοδομικό μέρος της αποπεράτωσης του Εθνικού Προσκυνήματος είναι σε επαγγελματικά, έμπειρα και επιτυχημένα χέρια.

Ο Ρίτσαρντ είναι ένας περήφανος Ελληνας και Διευθύνων Σύμβουλος (Managing Partner) του Sterling Project Development Group, θυγατρικής εταιρείας της Sterling Equities.

Η εταιρεία του ορίζει και λειτουργεί την ομάδα μπέιζμπολ New York Mets. Η εταιρεία του Ρίτσαρντ σήμερα διαθέτει οικοδομικά έργα αξίας 12 δισεκατομμυρίων. Ο Ρίτσαρντ είχε μια επιτυχημένη καριέρα ως εργολάβος και ιδιοκτήτης εμπορικών κτιρίων και σύμβουλος έργων.

«Ε.Κ.»: Πού βρίσκεται το θέμα του Αγίου Νικολάου αυτή τη στιγμή που μιλούμε;

Ντ. Μέχιελ – Μ. Ψαρός: Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι και ενθαρρυμένοι με την πρόοδο που έχουν σημειώσει οι «Φίλοι του Αγίου Νικολάου» από τότε που αρχίσαμε στις 2 Ιανουαρίου. Εργάζονται με τον π. Αλέξανδρο (Καρλούτσο) για τη συγκέντρωση των χρηματικών ποσών που απαιτούνται για την ανοικοδόμηση του Εθνικού Προσκυνήματος. Με χαρά ανακοινώνουμε ότι μέχρι τις 31 Ιανουαρίου είχαμε συγκεντρώσει το ποσό των $10 εκατομμυρίων δολαρίων σε ρευστό και υποσχέσεις μέσα σε ένα μήνα, είναι ένα θαύμα. Ως αποτέλεσμα της πίστης και της φιλανθρωπίας των δωρητών οι «Φίλοι του Αγίου Νικολάου» προέβησαν σε πληρωμές ύψους $5,75 εκατομμυρίων σε προμηθευτές του έργου και έλαβαν επιπλέον σε υποσχέσεις ποσό ύψους 44 εκατομμυρίων. Ευχαριστούμε τους δωρητές που έκαναν κάτι τέτοιο εφικτό. Ωστόσο, οι Φίλοι πρέπει να εξεύρουν επιπλέον $32 εκατομμύρια δολάρια για την ολοκλήρωση του Εθνικού Προσκυνήματος. Αναμένουμε να ανακοινώσουμε εντός του Φεβρουαρίου κάποιες πολύ μεγάλες δωρεές οι οποίες θα ωθήσουν το έργο πολύ πλησίον στον στόχο εξεύρεσης των χρημάτων. Το Εθνικό προσκύνημα θα ολοκληρωθεί.

«Ε.Κ.»: Πως θα αναγνωρισθεί η φιλανθρωπία των δωρητών;

Ντ. Μέχιελ – Μ. Ψαρός: Το Εθνικό Προσκύνημα θα αναγνωρίσει κάθε ένα δωρητή. Αυτή τη στιγμή πιστεύουμε ότι ο Αγιος Νικόλαος θα χρησιμοποιήσει ένα σύστημα παρόμοιο με εκείνο του Ellis Island (Ελις Αϊλαντ). Είναι σπουδαίο η λογία της Ομογένειας να καταγραφεί και να αναγνωρισθεί για πάντα. Με το σύστημα αυτό εκατό χρόνια από τώρα οι πιστοί του μέλλοντος θα γνωρίζουν ποιοι συνέβαλλαν στη δημιουργία του Εθνικού Προσκυνήματος.

«Ε.Κ.»: Πότε θα επαναρχίσει η οικοδόμηση;

Ντ. Μέχιελ – Μ. Ψαρός: Η οικοδόμηση έχει ήδη αρχίσει. Ο βασικός υπεργολάβος ο οποίος είναι υπεύθυνος για το εξωτερικό του Εθνικού Προσκυνήματος εργάζεται σε Κατασκευαστική Μονάδα στη Μεσοδυτική περιοχή των ΗΠΑ, κι αυτό είναι πολύ εκπληκτικό. Προγραμματίζουμε να επισκεφθούμε σύντομα αυτόν τον εργολάβο και θα στείλουμε φωτογραφίες της προόδου του έργου στον «Εθνικό Κήρυκα».

«Ε.Κ.»: Δεν νομίζετε πως είναι ένα υπερβολικά ακριβό έργο για έναν Ναό χωρητικότητας 144 ανθρώπων;

Ντ. Μέχιελ – Μ. Ψαρός: Θεόδωρε, είσθε ένας λαμπρός δημοσιογράφος και καταλαβαίνουμε γιατί κάνετε αυτή την ερώτηση. Γνωρίζετε ότι η πολιτεία της Νέας Υόρκης και η Λιμενική Αρχή υπολογίζουν πως περί τα δέκα εκατομμύρια άνθρωποι τον χρόνο θα επισκέπτονται το Εθνικό Προσκύνημα. Ο Αγιος Νικόλαος θα καταστεί ο Ναός με τις περισσότερες επισκέψεις στη Νέα Υόρκη και πιθανώς στις Ηνωμένες Πολιτείες. Θα είναι μία εικόνα της Ορθοδοξίας για τη χώρα μας και ίσως για ολόκληρο τον Κόσμο. Το Σημείο Μηδέν το επισκέπτονται δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι από ολόκληρο τον Κόσμο κάθε μέρα. Οι επισκέπτες θα περνούν από το Μουσείο προς το Εθνικό Προσκύνημα το οποίο θα διαθέτει επίσης ένα Κέντρο Περισυλλογής που θα είναι ανοικτό στον κόσμο. Καμία άλλη Ορθόδοξη εκκλησία στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα διαθέτει το κύρος και την ορατότητα του Εθνικού Μουσείου.

«Ε.Κ.»: Μπορείτε να πείτε σας παρακαλώ εάν έγιναν στην Ελληνοαμερικανική μας Κοινότητα οικονομικές παρατυπίες στην πρώτη φάση του έργου και εάν ναι, από ποιους;

Ντ. Μέχιελ – Μ. Ψαρός: Αυτή είναι η τελευταία φορά που ασχολούμαστε με αυτό το θέμα. Η απάντηση είναι πως δεν υπήρξαν οικονομικές παρατυπίες, όχι απάτη, κλοπή ή παρανομία αναφορικά με τον Αγιο Νικόλαο. Τέρμα. Το θέμα έχει κλείσει. Η Αρχιεπισκοπή σχημάτισε μία Ειδική Ερευνητική Επιτροπή η οποία προσέλαβε την εταιρία PWC Baker Hostler. Εγιναν δύο έλεγχοι για πάνω από δύο χρόνια και το αποτέλεσμα ήταν καθαρό. Η PWC είπε ότι τα χρηματικά ποσά χρησιμοποιήθηκαν σύμφωνα με τις επιθυμίες των δωρητών. Η Αρχιεπισκοπή έχει εκδώσει αναρίθμητα ανακοινωθέντα για το θέμα και έχει δημοσιοποιήσει τις δύο εκθέσεις στον ιστότοπό της. Στηριζόμαστε στην ακεραιότητα της PWC και σ’ αυτές τις εκθέσεις. Οιοσδήποτε πιστεύει ότι έγινε απάτη αναφορικά με τα οικονομικά του Εθνικού Προσκυνήματος κατά τη χρονική περίοδο πριν από τον τερματισμό της οικοδόμησης οφείλει να διαβάσει τους ελέγχους της PWC.

«Ε.Κ.»: Πώς αισθάνεστε που η ευθύνη για την αποπεράτωση αυτού του ιστορικού έργου είναι στα χέρια σας ως προέδρου και αντιπροέδρου των «Φίλων του Αγίου Νικολάου»;

Ντ. Μέχιελ – Μ. Ψαρός: Είναι τεράστιο το βάρος της ευθύνης στους ώμους μας. Τίποτε δεν μπορεί να συγκριθεί στις σταδιοδρομίες μας και τις δεκαετίες της υπηρεσίας μας στην Εκκλησία, καθώς και άλλα θέματα, με τούτη την ευθύνη αποπεράτωσης του Εθνικού Προσκυνήματος. Τούτη είναι η διακονία μας στην Ορθοδοξία και την Εκκλησία της Αμερικής. Είναι τιμή και ευλογία να εργασθούμε για το Εθνικό Προσκύνημα και μας συγκινούν οι πολλές προσευχές και ενθαρρύνσεις από την Ομογένειά μας για την ολοκλήρωση αυτής της διακονίας.

«Ε.Κ.»: Ποιος είναι ο ρόλος του νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου στο έργο;

Ντ. Μέχιελ – Μ. Ψαρός: Η ενθρόνιση του Σεβασμιώτατου Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου ήταν ο καταλύτης που χρειαζόταν για την ολοκλήρωση του Εθνικού Προσκυνήματος. Εχει αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη της Ομογένειας προς την Αρχιεπισκοπή, προέβη σε πολύ ουσιαστικές αλλαγές στην ηγεσία της και χαράσσει ένα πολύ ξεκάθαρο όραμα για την Ορθόδοξη Εκκλησία στην Αμερική στον 21ο αιώνα. Είναι άνθρωπος των έργων, όχι των λόγων. Είναι ένας αληθινά εμπνευσμένος ηγέτης ο οποίος ενθαρρύνει να σηκώσεις τον σταυρό σου και να ακολουθήσεις τον Κύριο λόγω των έργων του και όχι των λόγων. Η εκλογή του ήταν το «κλειδί» για την ολοκλήρωση του Εθνικού Προσκυνήματος.

«Ε.Κ.»: Σας παρακαλώ πείσετε την Ομογένεια γιατί οφείλει να υποστηρίξει τον Ναό του Αγίου Νικολάου;

Ντ. Μέχιελ – Μ. Ψαρός: Οι «Φίλοι του Αγίου Νικολάου» δεν χρειάζεται να πείσουν την Ομογένεια διότι η Ομογένεια κατάλαβε την ηθική υποχρέωση για την ανοικοδόμηση του Αγίου Νικολάου μόλις ακούσαμε τα τραγικά νέα πως καταστράφηκε εκείνη την τρομερή μέρα πριν από σχεδόν είκοσι χρόνια.

Η πίστη της Ομογένειας φανερώθηκε με τις προσευχές της γι’ αυτή τη διακονία και η αξιοσημείωτη φιλανθρωπία της ομιλούν από μόνα τους. Τα γεγονότα είναι αυτονόητα.

Το Εθνικό Προσκύνημα θα είναι το μόνο θρησκευτικό ίδρυμα στο Σημείο Μηδέν, σύμβολο και φάρος της παγκόσμιας Ορθοδοξίας και η εκκλησία με την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στη Νέα Υόρκη. Επίσης, θα ίσταται ως ένα αιώνιο μνημείο στη μνήμη των 3.000 ανθρώπων που μαρτύρησαν την 11η Σεπτεμβρίου 2001.

Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος έχει δηλώσει με πεποίθηση πως η αποπεράτωση του Αγίου Νικολάου είναι η μοναδική σπουδαία πράξη της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Αμερική από την πορεία του Αρχιεπισκόπου Ιακώβου με τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ στην Αλαμπάμα. Ο Σεβασμιώτατος επίσης πιστεύει ότι το Εθνικό Προσκύνημα θα είναι ένα σύμβολο της αναζωογόνησης της Ελληνικής Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής το οποίο επανασυνδέει τους Πιστούς μας, το Εθνος και τον κόσμο με μία ανανεωμένη ζωτικότητα.

Το Εθνικό Προσκύνημα θα είναι επίσης ένα σύμβολο στον κόσμο του σθένους της Νέας Υόρκης και της Αμερικής, μια ζωντανή εικόνα την αμερικανικών αξιών και μία διακήρυξη της Αμερικής στην αφοσίωση της ελευθερίας.