Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος υποδέχθηκε τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο  • Τα συγκινητικά και αποκαλυπτικά λόγια του Αρχιεπισκόπου Κύπρου

Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος υποδέχθηκε τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο • Τα συγκινητικά και αποκαλυπτικά λόγια του Αρχιεπισκόπου Κύπρου

Του Θεοδώρου Καλμούκου

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος ταξίδευσε από την Καλιφόρνια, όπου πραγματοποιούσε δεκαήμερη ποιμαντική περιοδεία σε Αριζόνα, Χαβάη και Καλιφόρνια, και μετέβη στο Σάρλοτ της Βόρειας Καρολίνας όπου υποδέχθηκε το βράδυ της Τρίτης 28 Ιανουαρίου τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο.

Ως γνωστόν, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος αφίχθη στις Ηνωμένες Πολιτείες για ιατρικούς λόγους, όπως έγραψε ο «Εθνικός Κήρυκας», και θα εισαχθεί σε ειδικό ιατρικό κέντρο προκειμένου να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στο ήπαρ.

Από το αεροδρόμιο ο Μακαριότατος πορεύθηκε στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος όπου αναπέμφθηκε δέηση και έγινε δεκτός από ομογενείς, ενώ μικρά παιδιά της ενορίας του Καθεδρικού τού πρόσφεραν άνθη, ντυμένα με ελληνικές παραδοσιακές ενδυμασίες και στη συνέχεια παρακάθισε σε δείπνο προς τιμήν του.

Εν τω μεταξύ, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο και του ευχήθηκε ταχεία και πλήρη ανάρρωση.


Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος υποδέχεται τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο, ασπαζόμενος την δεξιά του, σεβασμού και τιμής ένεκα.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ GOAΤο Πατριαρχείο εξέδωσε το ακόλουθο ανακοινωθέν: «Επί τη αφίξει της Α. Μακαριότητος, του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου Β’ εις Αμερικήν προς περαιτέρω περίθαλψιν της κλονισθείσης υγείας Αυτού, η Α. Θ. Παναγιότης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, το απόγευμα της Τετάρτης, 29ης Ιανουαρίου, επεκοινώνησε τηλεφωνικώς προς τον Μακαριώτατον, εκφράσας Αυτώ εγκαρδίους αδελφικάς ευχάς προς ταχείαν και ολοτελή ανάρρωσιν, επ’ αγαθώ της Αγιωτάτης Εκκλησίας Κύπρου και των διορθοδόξων σχέσεων.

Κατόπιν Πατριαρχικής προτροπής, τον Μακαριώτατον υπεδέχθη εν τω Διεθνεί Αερολιμένι ‘Charlotte Douglas’ Ατλάντας ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος».

Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος, ο οποίος συνδέεται με στενή φιλία και γνωριμία με τον Μακαριότατο τον υποδέχθηκε με λόγια φιλόφρονα, αγάπης, σεβασμού και εκτίμησης.

Στην προσφώνησή του ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος είπε ανάμεσα στα άλλα και τα εξής:

«Μακαριώτατε Αρχιεπίσκοπε Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου κ. κ. Χρυσόστομε, Σεβασμιώτατε αδελφέ άγιε Ατλάντας κ. Αλέξιε, αγαπητοί πατέρες, άρχοντες του Οικουμενικού Θρόνου, αδελφοί και αδελφές εν Κυρίω,
Σήμερα είναι μία μεγάλη μέρα για την πόλη μας, διότι την επισκέπτεται ένας σπουδαίος Πρωθιεράρχης της Ορθοδόξου Εκκλησίας, και μάλιστα αρχηγός Αυτοκεφάλου Εκκλησίας, της Εκκλησίας της Κύπρου, της μαρτυρικής αυτής μεγαλονήσου και μαρτυρικής Εκκλησίας τής Κύπρου, όπου ο Ελληνισμός δοκιμάστηκε και εξακολουθεί να δοκιμάζεται τόσο σκληρά μέχρι τις μέρες μας, ένας Πρωθιεράρχης μίας Εκκλησίας που πήρε το αυτοκέφαλό της από Οικουμενική Σύνοδο, από την Γ’ Οικουμενική Σύνοδο».


Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος και ο Μητροπολίτης Ατλάντας Αλέξιος στο αεροδρόμιο αναμένοντας την άφιξη του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου, φρουρούμενοι από ¨ευζωνες” του Καθεδρικού Ναού Σάρλοτ.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ GOAΣε άλλο σημείο είπε πως «μόλις ο Παναγιώτατος Οικουμενικός μας Πατριάρχης πληροφορήθηκε την έλευσή σας σ’ αυτή την πόλη, αμέσως μού τηλεφώνησε προσωπικά και μού έδωσε εντολή να σας υποδεχθούμε όπως σας αξίζει, Μακαριώτατε, όπως αξίζει στην αγαπημένη μας Κύπρο, όπως αξίζει σε ένα Προκαθήμενο μιας τέτοιας Εκκλησίας. Ως ευ παρέστητε Μακαριώτατε».

Στη συνέχεια, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στην αντιφώνηση του ανάμεσα στα άλλα είπε:

«Σεβασμιώτατε Αρχιεπίσκοπε Αμερικής,
Θα ήθελα να ξεκινήσω τις ευχαριστίες μου από τον φίλτατο σε όλους μας, πρώτα σε μένα κι έπειτα σε όλους εσάς, τον Παναγιώτατο. Βέβαια, ξέρω ότι οι αποστάσεις εδώ είναι μεγάλες και μπήκατε σε μεγάλο κόπο για να έλθετε εδώ. Σας υπερευχαριστώ.
Ευχαριστώ και τον Ποιμενάρχη, τον π. Αλέξιο, που έκανε τον κόπο να με υποδεχθεί, τους πατέρες, τα παιδιά, που με πολλή αγάπη ήλθαν και με τις στολές τους και με τα λουλούδια τους να με υποδεχθούν, όπως και τους άρχοντες αλλά και τον λαό, παρόλο που κάτω από τέτοιες συνθήκες δεν θα ήθελα να σας επισκεφθώ».

Τόνισε πως «χρειάζεται η συμπαράστασή σας, αδελφοί μου. Μόνοι μας, άνευ της Μητέρας Πατρίδας, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Το καταλαβαίνω ότι είμεθα μικροί και αδύνατοι. Και δυστυχώς, η βουλιμία τής Τουρκίας, δεν πρόκειται να μας επιτρέψει να κάνουμε μία έντιμη λύση, για να συμβιώσουμε με τους Τουρκοκυπρίους, που πέρασαν μαζί μας επί αιώνες χαρούμενοι και ευτυχισμένοι.
Εγώ που έζησα σε παλιές εποχές μαζί με τους Τουρκοκυπρίους, μπορώ να σας πω ότι νοσταλγώ εκείνες τις μέρες. Ησαν καλοί άνθρωποι οι Τουρκοκύπριοι. Δυστυχώς, μερικοί που ήθελαν να κάνουν τουρκοκυπριακό κράτος στην Κύπρο, ταλαιπώρησαν κι εμάς και τους Τουρκοκυπρίους».


Από την τέλεση της Δοξολογίας στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδςο του Σάρλοτ για την άφιξη του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ GOAΕίπε ακόμα πως «εμείς δεν επιζητούμε δίκαια λύση, διότι δίκαια λύση δεν θα μπορέσουμε να βρούμε, αλλά τουλάχιστον λειτουργική λύση, να δουλεύει. Κι αν η λύση δεν λειτουργεί και καταρρεύσει, θα είναι ό,τι χειρότερο για την Κύπρο και τον κόσμο της».

Ακόμη, ο λαός μας αγαπά το (Οικουμενικό) Πατριαρχείο μας. Κι όταν επισκέπτεται την Κωνσταντινούπολη, πάντοτε είναι συγκινημένος. Η λέξη Κωνσταντινούπολις, η λέξη Οικουμενικό Πατριαρχείο, η λέξη Πατριάρχης, Αγία Σοφία, δεν μπορεί να λεχθεί από ένα Κύπριο χωρίς να δακρύσει. Κι εγώ, κάθε φορά που επισκέπτομαι το Πατριαρχείο, την Αγία Σοφία, δεν μπορώ να συγκρατήσω τα δάκρυά μου.

Κάναμε αρκετά λάθη, τα οποία συρρίκνωσαν το Εθνος μας. Δεν πρέπει να κάνουμε άλλα λάθη. Πρέπει να είμεθα προσεκτικοί. Πρέπει άοκνα να εργαστούμε όλοι, κι ιδιαίτερα εσείς που βρίσκεστε κοντά στον Πατριάρχη».


O Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσοστομος δίνει εικονίτσα σε μικρό κοριτσάκι.

Από το δείπνο που παρέθεσε ο Καθεδρικός Ναός της Αγίας Τριάδος του Σάρλοτ προς τιμήν του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ GOA