Λεπτομέρειες επίθεσης επιδρομέων στο εκκλησιαστικό οίκο στο χωριό Στένκα

Λεπτομέρειες επίθεσης επιδρομέων στο εκκλησιαστικό οίκο στο χωριό Στένκα

Ενορίτες UOC συναντήθηκαν με πρόεδρο ΠΚΔ Τερνόπολης, ζητώντας να υπερασπιστεί τα δικαιώματά τους, αλλά το βράδυ της επόμενης ημέρας έγινε επίθεση στο εκκλησιαστικό οίκο.

Στις 3 Ιανουαρίου του 2020 οι ακτιβιστές της ΟCU προσπάθησαν να καταλάβουν το εκκλησιαστικό οίκο, όπου η θρησκευτική κοινότητα του Ιερού Ναού της Γεννήσεως της Θεοτόκου της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο χωριό Στένκα της Περιφέρειας Τερνόπολης τελούσε τη Θεία Λειτουργία. Ο εφημέριος του καταληφθέντος ναού της κανονικής εκκλησίας Βασίλι Μοϊσιούκ είπε στον ανταποκριτή της ΕΟΔ τις λεπτομέρειες της επίθεσης επιδρομέων στο εκκλησιαστικό οίκο.

«Χθες οι ενορίτες μας πήγαν στην περιφερειακή κρατική διοίκηση Τερνόπολης, συναντήθηκαν με τον πρόεδρο (της περιφερειακής κρατικής διοίκησης Τερνόπολης Ίγκορ Σόπελ – συντ.) και ζήτησαν να τους δοθεί οικόπεδο για την κατασκευή νέας εκκλησίας και να τους δοθεί η δυνατότητα να τελούν Θείες Λειτουργίες. Επειδή οι υποστηρικτές της ΟCU εμποδίζουν την προσευχή. Άλλαξαν ακόμη και τις κλειδαριές στο παρεκκλήσι όπου τελούσαμε μνημόσυνα», – δήλωσε ο πρωτοπρεσβύτερος Βασίλι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι υπάλληλοι της περιφερειακής κρατικής διοίκησης αρνήθηκαν να αφήσουν τους πιστούς να περάσουν στον κ. Σόπελ, φέρνοντας δικαιολογία το γεγονός ότι οι άνθρωποι ήρθαν χωρίς να κλείσουν προηγουμένως ραντεβού. Ωστόσο, αργότερα ο Πρόεδρος της περιφερειακής κρατικής διοίκησης Τερνόπολης δέχτηκε τους ενορίτες της UOC και μάλιστα έκανε παρατήρηση στους υπαλλήλους του επειδή δεν τον άφησαν αμέσως να συναντηθεί με τους επισκέπτες.

Την επόμενη μέρα, 3 Ιανουαρίου 2020, πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων διαφόρων ομολογιών, στην οποία συμμετείχε και ο εκπρόσωπος της μητρόπολης. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης μίλησε επίσης για το γεγονός ότι οι Ορθόδοξοι κάτοικοι του χωριού δεν έχουν δυνατότητα να ομολογούν ελεύθερα την πίστη τους και να προσεύχονται.

«Τώρα τρέχουν δικαστικές αγωγές που καταγγέλλουμε. Οι ακτιβιστές της ΟCU έχουν πλαστογραφήσει τα πρακτικά, ενέγραψαν ανήλικα παιδιά εκεί, ακόμη και οι ενορίτες της UGCC υπέγραψαν», – συνέχισε ο πρωθιερέας Βασίλι.

Υπέθεσε ότι η ιδέα προσπάθειας να αρπάξουν την εκκλησία προήλθε από τους υποστηρικτές της νέας εκκλησιαστικής δομής, αφού δημοσιεύτηκαν στην ιστοσελίδα της περιφερειακής κρατικής διοίκησης Τερνόπολης οι ειδήσεις για τη συνάντηση του περιφερειακού κυβερνήτη με τους ενορίτες της UOC και τη συνάντηση του Συμβουλίου των Εκκλησιών, στην οποία παρευρέθηκε ο εκπρόσωπος της μητρόπολης Τερνόπολης της κανονικής εκκλησίας.

Ο επίσημος λόγος για τη σύγκρουση ήταν η καμπάνα, το οποίο οι ενορίτες της UOC αγόραζαν με δικά τους λεφτά.

«Είχαμε την παράδοση να χτυπάμε την καμπάνα όταν πεθαίνει κάποιος. Αρχικά μας απαγόρευσαν, αλλά μετά μας επέτρεψαν», – είπε ο πρωθιερέας Βασίλι στον ανταποκριτή της ΕΟΔ.

Το βράδυ της 3ης Ιανουαρίου οι υποστηρικτές της ΟCU ήρθαν στην αυλή του εκκλησιαστικού οίκου και άρχισαν να απαιτούν να αποσυναρμολογηθεί η καμπάνα και να δοθεί το σπίτι.

Οι ακτιβιστές αντιμετώπισαν πολύ επιθετικά τον εφημέριο του ναού της UOC, ο οποίος ήρθε στη σκηνή του γεγονότος, άρχισαν να του ρίχνουν χιόνι και να φωνάζουν βρισιές.

Έβγαλαν την πύλη του σπιτιού από τους μεντεσέδες και τη πήγαν μακριά σε άγνωστη κατεύθυνση. Τους ανθρώπους που ήρθαν για να υπερασπιστούν την οικιακή τους εκκλησίας, έριχναν κάτω από τη βεράντα, ξυλοκοπούν στο κεφάλι και στο στομάχι.

Οι αστυνομικοί βρισκόταν επίσης στη σκηνή. Δεν άφησαν τους ακτιβιστές της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας να πλησιάσουν τον πρωτοπρεσβύτερο Βασίλι, αλλά δεν εμπόδισαν και τους υποστηρικτές της νέας εκκλησιαστικής δομής να προσπαθήσουν να καταλάβουν το ναό. Αργότερα, το εκκλησιαστικό σπίτι που αποτέλεσε το αντικείμενο της διαμάχης σφραγίστηκε και η αστυνομία δέχτηκε δήλωση που έγραψαν τα μέλη της θρησκευτικής κοινότητας της UOC.

Ο ανταποκριτής της ΕΟΔ κατάφερε να επικοινωνήσει με τον πρωτοπρεσβύτερο Βασίλι στις 11:20 μ.μ., καθώς οι υποστηρικτές της ΟCU τον εμπόδισαν να τελέσει την κηδεία του αποθανόντος χωρικού και ο κληρικός κατάφερε να τελέσει το μνημόσυνο μόνο μετά τα γεγονότα γύρω από το εκκλησιαστικό οίκο. Την ώρα της συζήτησης με τον ανταποκριτή ο εφημέριος του ναού επέστρεψε στην αυλή του σπιτιού και, παρά την βραδινή ώρα και την κόπωση, σχεδίαζε να πραγματοποιήσει νυχτερινή βάρδια με κάποιους ενορίτες που ήρθαν να τον υποστηρίξουν.

Υπενθυμίζουμε ότι το βράδυ της 3ης Ιανουαρίου 2020, περίπου 120 ακτιβιστές της ΟCU ήρθαν να καταλάβουν το εκκλησιαστικό οίκο της UOC στο χωριό Στένκα της περιφέρειας Τερνόπολης.

ΠΗΓΗ:Ενωση Ορθοδοξων Δημοσιογραφων