Έβαλαν το σκήνωμα του Μακαριστού Θυατείρων Γρηγορίου εντός του ναού να βλέπει προς την… Δύση!

Έβαλαν το σκήνωμα του Μακαριστού Θυατείρων Γρηγορίου εντός του ναού να βλέπει προς την… Δύση!

Ζήσαμε να το δούμε και αυτό.
Το σκήνωμα του αειμνήστου Γέροντος Αρχιεπισκόπου πρώην Θυατείρων
Γρηγορίου εισήλθε στον Καθεδρικό της Αγίας Σοφίας, εκεί που άλλοτε έλαμπε ως Ποιμενάρχης είτε ως λειτουργός, είτε χοροστατών, αλλά δεν πήρε την θέση που ορίζει η παράδοση της Εκκλησίας μας, δηλαδή να βλέπει προς Ανατολή αλλά το έβαλαν να βλέπει προς Δύση.

Θέσαμε το θέμα αρμοδίως στην Αρχιεπισκοπή Θυατείρων – πιο αρμοδίως δεν γίνεται – και μας απάντησαν ως εξής:

«Κατά την παλαιά παράδοση ο ιερωμένος βλέπει προς τον λαό έτσι όταν τους ευλογεί. ( Σ.Σ. δηλαδή προς την Δύση).3Αυτή είναι η σωστή παράδοση. Ευχαριστώ αλλά έχετε λάθος»

Μετά από αυτό πρέπει να εγκαλέσουμε και το Φανάρι που μέχρι τελευταία τους τρεις επιφανείς Ιεράρχες του – Πριγκηποννήσων Ιάκωβο, Πέργης Ευάγγελο και Θεοδωρουπόλεως Γερμανό – τους εκήδευσε με τον γνωστό παραδοσιακό τρόπο να βλέπουν προς Ανατολή.
Και αυτό είναι το σωστό μας είπε σημαντικός Ιεράρχης της Εκκλησίας μας . Το σκήνωμα του νεκρού το βάζουμε να βλέπει προς την Ανατολή ώστε εάν υποτιθέσθω ανασηκωθεί, να βλέπει Ανατολή, καθότι προς το φως πορεύεται αφενός και αφετέρου όλη του ή ζωή αναφέρεται στον Κύριο. Ναί ο νεκρός τοποθετείται με το πρόσωπο προς τα ανατολικά μια και από εκεί έρχεται ο Σωτήρ αλλά και εκεί πορεύεται ο νεκρός δηλαδή προς τον Παράδεισο της Εδέμ.
Έτσι έχουμε μάθει από την Παράδοση της Εκκλησίας μας. Αυτά διδαχθήκαμε και αυτά εφαρμόζουμε!
Τώρα το πώς ο νεκρός θα σηκωθεί να ευλογήσει το λαό αυτό είναι άλλο θέμα που χρειάζεται άλλου επιπέδου ανάλυση!
Πρόκειται προφανώς για καινοφανή παράδοση! Αυτή που τους οδήγησε να στολίσουν και το Χριστουγεννιάτικο δέντρο της Αρχιεπισκοπής πριν προλάβουν να αποχαιρετήσουν στην αιώνια κατοικία του τον σεπτό Γέροντα Γρηγόριο!

 

Αυτή είναι η Τάξη της Εκκλησίας μας! Για του λόγου το ασφαλές παρουσιάζουμε φωτογραφικό ντοκουμέντο από την Κηδεία του Μακαριστού Πατριάρχη Αθηναγόρα. Φαίνεται καθαρά απο την Θέση της Μίτρας που βλέπει ο Νεκρός!