Πού το πάει ο Πατριάρχης με την εκλογή ηγουμένων Πατριαρχικών Σταυροπηγίων σε επισκόπους; •Πάμε και για ανάλογη εκλογή στην Αθήνα;

Του Σωτήρη Τζούμα

Και ξαφνικά τα Πατριαρχικά Σταυροπήγια. ξαναμπήκαν στη ζωή της Εκκλησίας μας.

Πολλοί Ιεράρχες θα ήθελαν όχι μόνον να μην υπάρχει αυτός ο όρος στην Εκκλησία μας αλλά και να μην ξανακουστεί!

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, όμως, τον επανέφερε στο προσκήνιο ως κεραυνό εν αιθρία και μάλιστα με τρόπο που να προμηνύει ότι θα υπάρξει συνέχεια!

Οι δύο εκλογές που έγιναν χθες από τη Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου των ηγουμένων των δύο Πατριαρχικών Σταυροπηγίων στην Κρήτη, σε βοηθούς επισκόπους- οι οποίοι θα αναφέρονται στον Οικουμενικό Πατριάρχη και όχι στον οικείο μητροπολίτη όπως από λάθος ακούστηκε στην αρχή – είναι η απόδειξη πως για τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και την περί Αυτόν Ιερά Σύνοδο το θέμα των Σταυροπηγίων, μόλις άνοιξε και όχι μόνο δεν πρόκειται να κλείσει αλλά θα υπάρξει και συνέχεια και μάλιστα στην … Αθήνα!

Ήδη υπάρχουν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο οι δύο ηγούμενοι των Πατριαρχικών και Σταυροπηγιακών Μονών Βλατάδων και Αγίας Αναστασίας που είναι επίσκοπος ο ένας ( ο οποίος πολύ σύντομα θα προαχθεί σε Μητροπολίτη) και μητροπολίτης ο άλλος .

Σε αυτούς τους δύο προστέθηκαν από χθές οι δυο νέοι επίσκοποι ηγούμενοι στην Κρήτη οι οποίοι θα υπάγονται απευθείας στον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Οι πληροφορίες που έχουμε είναι ότι πολύ σύντομα θα ακούσουμε και εκλογή Επισκόπου με αυτές τις προδιαγραφές κάπου στην Αττική.

Το θέμα των Πατριαρχικών Σταυροπηγίων υπήρξε στο παρελθόν από τα θέματα τριβής Αθηνών – Φαναρίου και σίγουρα η εκλογή του Επισκόπου που θα ακολουθήσει ενώ θα λυτρώσει τα χέρια του Αρχιεπισκόπου Αθηνών για άλλους λόγους θα δημιουργήσει νέους κύκλους αντιπαραθέσεων μεταξύ των Ιεραρχών εκείνων που αντιτίθενται στα Πατραρχικά Σταυροπήγια και στο Φανάρι που αναζωπυρώνει εκ νέου ένα θέμα το οποίο μεγάλη μερίδα Ιεραρχών της Εκκλησίας της Ελλάδος θεωρεί εμπαιγμό και ευτέλεια του αξιώματος!