Αδυνατώ να εννοήσω την εκκλησιολογική συνείδηση ορισμένων

Αδυνατώ να εννοήσω την εκκλησιολογική συνείδηση ορισμένων

•Του Αρχιμ. Ρωμανού Αναστασιάδη,
Κληρικού της Ι. Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου

Θα περίμενα ο Σεβ.Μητροπολίτης Κερκύρας Νεκτάριος να εκφράσει προς τον Ρώσο Ιεράρχη που τον επισκέφθηκε την έντονη διαμαρτυρία του για την διακοπή από μέρους της Ρωσικής Εκκλησίας του μνημοσύνου του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, δηλαδή του Προέδρου της Συνόδου στην οποία ανήκει ο κ. Νεκτάριος, η οποία τον εξέλεξε Μητροπολίτη Κερκύρας και στην οποία οφείλει υπακοή και λογοδοσία.

Αντ’ αυτού, η ανακοίνωση της Μητροπόλεως κάνει μια αδικαιολόγητα χλιαρή και ίσων αποστάσεων αναφορά: “Οι δύο μητροπολίτες είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και προβληματισμούς, μεταξύ άλλων, και για το ουκρανικό ζήτημα, στην γραμμή της καταλλαγής και της αποκατάστασης της ενότητας, για την οποία τόνισαν ότι θα πρέπει όλες οι πλευρές να εργαστούν με αγάπη, εν όψει και των εορτών των Χριστουγέννων”…

Μια τέτοια ανακοίνωση θα δικαιολογούνταν από μια Μητρόπολη άλλης Εκκλησίας, η οποία αφενός δεν έχει ακόμη αναγνωρίσει την Εκκλησία της Ουκρανίας και, κυρίως, της οποίας τον Προκαθήμενο δεν έχουν “τιμωρήσει” οι Μοσχοβίτες με διακοπή μνημοσύνου!

Λυπούμαι, αλλά οι ενέργειες αυτές είναι προκλητικές. Ο Σεβασμιώτατος κ. Νεκτάριος εκπροσωπεί τον εαυτόν του και μόνον. Δεν ενημερωθήκαμε, τουλάχιστον επίσημα, ότι έχει αναλάβει κάποια… αποστολή εκ μέρους της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Αρχιεπισκόπου της για να αναζητήσει την… “γραμμή της καταλλαγής”, τουλάχιστον έτσι όπως την εννοούν οι Μοσχοβίτες, δηλαδή ως υποταγή στις ορέξεις τους και αποδοχή των δικών τους αντικανονικών και αντορθόδοξων θέσεων που αμφισβητούν την τάξη και την παράδοση της Εκκλησίας μας.

Καλό θα ήταν να περιορίσουν ορισμένοι τις προκλήσεις. Εάν θέλουν να στείλουν μηνύματα προς τη Μόσχα ότι παραμένουν πρόθυμοι υποστηρικτές των θέσεών της, ώστε να συνεχίσουν να δέχονται τις ευεργεσίες του ρωσικού “θρησκευτικού τουρισμού”, αρκεί ένα τηλεφώνημα στον Κύριλλο. Ας μην προκαλούν τη νοημοσύνη μας και το κοινό αίσθημα. Τουλάχιστον, όσο παραμένουν εν ενεργεία κανονικοί Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία -και ας το χωνέψουν- έχει αναγνωρίσει την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας και το Μακαριώτατο Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιο.

Αναδημοσιεύουμε τη σχετική είδηση:

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος υποδέχτηκε το μεσημέρι της Δευτέρας 25 Νοεμβρίου 2019 στο Επισκοπείο της Ιεράς Μητροπόλεως τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αικατερίνμπουργκ του Πατριαρχείου Μόσχας κ. Κύριλλο.

Οι δύο μητροπολίτες συνδέονται με φιλία από πολλών ετών και ο κ. Κύριλλος είχε την ευκαιρία να έρθει μία ακόμη φορά ως προσκυνητής στην Κέρκυρα και στον ναό του Αγίου Σπυρίδωνος.

Οι δύο μητροπολίτες είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και προβληματισμούς, μεταξύ άλλων, και για το ουκρανικό ζήτημα, στην γραμμή της καταλλαγής και της αποκατάστασης της ενότητας, για την οποία τόνισαν ότι θα πρέπει όλες οι πλευρές να εργαστούν με αγάπη, εν όψει και των εορτών των Χριστουγέννων.