Εδώ και τώρα να παραιτηθεί ο Ιεροσολύμων Θεόφιλος

Εδώ και τώρα να παραιτηθεί ο Ιεροσολύμων Θεόφιλος

Του Σωτήρη Τζούμα

Η κατάσταση στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων έχει ξεφύγει εδώ και πολύ καιρό.

Τα νέα που μας έρχονται κάθε μέρα από το καθημαγμένο και ταλαιπωρημένο παλαίφατο Πατριαρχείο είναι πέρα από κάθε αμφιβολία τραγικά.

Αυτά για τα οποία κατηγόρησαν προ 15 περίπου ετών τον Πατριάρχη Ειρηναίο με σκοπό να τον εκθρονίσουν, τα διαπράττουν τώρα οι ίδιοι και ακόμη χειρότερα! Δεν έχουν αφήσει πέτρα απούλητη στην Αγία Πόλη και ο πακτωλός χρημάτων που μαζεύουν από τις πωλήσεις, οι δημοσιογραφικές πληροφορίες μας λένε ότι κατατίθενται σε προσωπικούς λογαριασμούς του εξωτερικού.

Τι γίνεται πια με τον Ιεροσολύμων; Ποιός θα τον μαζέψει;;

Συλλειτούργησε χθες με τον Ρωσίας, χωρίς μνημόνευση του Οικουμενικού και των υπολοίπων και σήμερα-όλως τυχαίως- έκανε πρόταση για πανορθόδοξη συνάντηση (έχει άραγε το δικαίωμα;) και φυσικά, η Ρωσία συμφώνησε και μάλιστα με το με το υποκριτικό μήνυμα: « Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, η Μητέρα όλων των Εκκλησίων, λίκνο του Χριστιανισμού»! Δηλαδή τί; Έγινε Δούρειος Ίππος ο Ιεροσολύμων εναντίον του Οικουμενικού Θρόνου; Ποιό το τεταρτόθρονο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων παίζει αυτό το βρώμικο παιχνίδι εις βάρος του Οικουμενικού;

Τι εξοργιστική στάση είναι αυτή; Ποιός θα τους επαναφέρει στην τάξη; Και ποιος τα κάνει αυτά; Ο Θεόφιλος που χωρίς τον Βαρθολομαίο δεν θα ήταν ούτε Επίσκοπος!

 

Στα πολλά ολισθήματα του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και των Ιεραρχών του να προσθέσουμε μερικά ακόμη, έτσι για να δείξουμε την κατάντια στην οποία έχει περιέλθει.

• Για παράδειγμα μπορούμε να ξεχάσουμε τα όσα εγράφησαν για έναν Ιεράρχη του Πατριαρχείου και την αμαρτωλή και ανεπίτρεπτη σχέση του με άτομο… ειδικών ερωτικών προδιαγραφών.

Και ο Ιεράρχης αυτός όχι μόνο δεν καθαιρέθηκε, δεν πήγε, έστω, στην άκρη για να μην προκαλεί με την παρουσία του, αλλά εξακολουθεί να αποτελεί σημαίνον στέλεχος του Πατριαρχείου και να δοκιμάζει τις αντοχές μας .

 

Όσο για τις αποδείξεις δια των οποίων επιβεβαιώνεται το ολίσθημα στο οποίο υπέπεσε, επικαλέστηκαν προσωπικά δεδομένα για να τις αποκρύψουν και φίμωσαν τους δημοσιογράφους που αναφέρονταν στο θέμα υπό την απειλή αγωγών και μηνύσεων.

 

• Η αποκαλυπτική πλην όμως ανίερη συνέντευξη των …Αγιοταφιτών Πατέρων (θού Κύριε φυλακή τω στόματί μου) δια των οποίων αποδομήθηκε η τελετή του Αγίου Φωτός στο Ναό της Αναστάσεως, έκανε πολλούς από μας να πιστέψουμε πλήρως ότι ο Θεός τους έχει εγκαταλείψει εκεί στον ιερό τόπο της Θυσίας και του μαρτυρίου Του.

 

Βγήκαν οι ανεγκέφαλοι και λίγο πολύ κατέλυσαν μία Παράδοση αιώνων την οποία έχουν σεβαστεί και υποκλιθεί ενώπιόν της μεγάλοι Πατριάρχες και Αγιασμένοι Πατέρες, αφοσιωμένοι εκ κοιλίας μητρός στην υπηρεσία των Παναγίων Προσκυνημάτων.

Και τί έπαθαν αυτοί οι επίορκοι; Κάθισαν, μήπως, σε κανένα Συνοδικό Δικαστήριο, όπως περιμέναμε οι απανταχού του κόσμου ορθόδοξοι, για να λογοδοτήσουν για τις αθλιότητες που ξεστόμισαν;;

Τίποτα δεν έπαθαν! Ούτε το αυτί τους δεν ίδρωσε! Ζούν και βασιλεύουν. Και εξακολουθούν να μας κοροϊδεύουν.

Είναι θλιβερό το κατάντημα του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.

Περιμέναμε ότι ο Πατριάρχης Θεόφιλος, έστω και την υστάτη ώρα δεν θα δεχόταν να καλύπτει νοσηρές καταστάσεις που συμβαίνουν στο Πατριαρχείο, πίσω από τη μεγάλη και ένδοξη ιστορία του Πατριαρχείου και κάτω από τον χιτώνα κληρικών που υπηρέτησαν σε δύσκολα χρόνια

στα Ιεροσόλυμα με προσωπικό κόστος και δεν λογάριασαν ποτέ κανέναν από το να διαφυλάξουν την ενότητα της αδελφότητας και να προστατεύσουν τα συμφέροντα των Παναγίων προσκυνημάτων. .

Και όλα αυτά με πολλές στερήσεις και χωρίς κανένα προσωπικό όφελος παρά μόνο μαρτύρια, συκοφαντίες και πολλές φορές και διώξεις.

Και έρχεται τώρα ο Θεόφιλος ο οποίος αντί να διαφυλάξει το κύρος του Πατριαρχείου τα ισοπεδώνει όλα με την αδιαφορία του και την αχάριστη συμπεριφορά του προς τους ευεργέτες του.

• Δεν μπορώ να μην επισημάνω τον τρόπο που συμπεριφέρθηκαν στον Πατριάρχη Ειρηναίο ακόμη και τη στιγμή της μεγάλης δοκιμασίας του. Αφού τον είχαν φυλακισμένο μέσα στο κελάκι του για 15 ολόκληρα χρόνια, όταν ασθένησε έκαναν ότι μπορούσαν για να συντομέψουν την επίγεια βιοτή του.

Όχι μόνο αδιαφόρησαν αλλά του δυσχέραιναν τη ζωή και παρεμπόδιζαν την παροχή κάθε βοήθειας και εξυπηρέτησης.

Και όταν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, ο μόνος εξ όλων των Προκαθημένων- προς τιμήν του- ενδιαφέρθηκε να τον συνδράμει και να τον φέρει στην Αθήνα για να τον σώσει- κυριολεκτικά- από βέβαιο θάνατο, αυτοί εξακολουθούσαν να του βάζουν τρικλοποδιές.

Και μάλιστα ο …αθεόφοβος απέστειλε επιστολή στον Αρχιεπίσκοπο που τον εγκαλούσε για την πρωτοβουλία του και του συνέστηνε να τον …ρωτά όταν λαμβάνει τέτοιες πρωτοβουλίες.

Το άκρον άωτον της αθλιότητας, της υποκρισίας και της ευτέλειας.

Αυτοί που άφησαν τον Πατριάρχη να αργοπεθαίνει εγκαλούν τον Αρχιεπίσκοπο που έδειξε ανθρωπιά και συμπόνια .

Αιδώς Αργείοι και μάλιστα εκ Καλαμών!

 

Και οι πέτρες γνωρίζουν ότι ο Πατριάρχης Ειρηναίος έδωσε την Αρχιερωσύνη στον Θεόφιλο για να καταστεί στη συνέχεια αφού αναδείχθηκε με ύποπτο τρόπο διάδοχος Πατριάρχης Ιεροσολύμων και αιμοσταγής δήμιός του.

 

Θα έχει ενδιαφέρον να ανοίξει το στόμα του κάποτε ο μεγάλος αμερικανός διπλωμάτης- ισχυρό πρόσωπο των Μυστικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ- Πατρίκιος Θέρος, τον τρόπο που εξελέγη Πατριάρχης και γιατί.

 

Ο Μακαριστός Πατριάρχης Ιεροσολύμων Διόδωρος, ο σοφός και μεγαλόκαρδος Πατριάρχης ούτε να τον ακούσει δεν ήθελε, όχι και να τον κάνει και Επίσκοπο!!!Και βρέθηκε ο Ειρηναίος να του δώσει την Αρχιερωσύνη και αυτός του το πλήρωσε με τον πιο αχάριστο τρόπο!

 

•Και ερχόμαστε στο τελευταίο ολίσθημα. Πήγε στη Μόσχα να παραλάβει το βραβείο του Πατριαρχείου( συνοδεύεται και από …χρηματικό έπαθλο;) και δέχθηκε στη λειτουργία στην οποία συμμετείχε ως συλλειτουργός να μη μνημονευθεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης- που αν δεν ήταν ο Βαρθολομαίος να Προεδρεύσει της Μείζονος και Υπερτελούς Συνόδου που πρωτοστάτησε στην έκπτωση του Ειρηναίου, αυτός δεν θα ήταν Ιεροσολύμων- αλλά και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο – που αν δεν ήταν η Αθήνα, η Εκκλησία της Ελλάδος γενικά και η Αποστολική Διακονία, το Πατριαρχείο θα είχε πολλές ελλείψεις και πολλά προβλήματα!

Και αφού η ατμόσφαιρα είναι ηλεκτρισμένη γιατί έπρεπε να πάει στη Μόσχα και να παραλάβει το βραβείο; Δεν μπορούσε να προφασιστεί κάποια ασθένεια – από αυτές που τον πιάνουν συχνά- και να στείλει κάποιο εκπρόσωπό του;

Αλλά φαίνεται πως ήταν γλυκός ο ήχος της .. «καμπάνας» που τον κάλεσε!

Δεν είναι δύσκολο να περάσεις από το κονιάκ που πίνεις όλη μέρα στη βότκα!

Και ήλθε η ώρα να πούμε στο σημείο αυτό ότι ο Θεός κατά έναν περίεργο τρόπο άρχισε να αποδίδει δικαιοσύνη για τον Ειρηναίο.

 

Οι μάσκες άρχισαν να πέφτουν και θα καταλάβουμε πολλά.

Δυστυχώς μερίδιο ευθύνης βαραίνει για το θέμα αυτό και τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο ο οποίος σε αυτή τη δοκιμασία που διέρχεται η Πρωτόθρονη Εκκλησία μετρά το μπόι των άσπονδων φίλων του.

Τελικά τίποτα δεν μένει αναπάντητο από το Θεό.

Γιαυτό το καλύτερο που έχει να κάνει ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων είναι να παραιτηθεί και να φύγει μαζί με όλη την Ιεραρχία του.

Και να πάνε να αναλάβουν τα ηνία στο παλαίφατο Πατριαρχείο μας άφθαρτοι και ενάρετοι Αγιορείτες Πατέρες και άλλοι αψεγάδιαστοι κληρικοί από την Εκκλησία της Ελλάδος. Μόνον έτσι θα σωθεί το Πατριαρχείο από τον όλεθρο και την καταστροφή.

Αν δεν αρχίσει να εξυγιαίνεται η κατάσταση πολύ σύντομα θα κλάψουμε πικρά γιατί θα έχουμε απολέσε ι τα Πανάγια Προσκυνήματα ! Και τότε αλλοίμονό μας!