Ο Αγιος Δημήτριος Αστόριας γιόρτασε 92 χρόνια λειτουργίας και προσφοράς

Ο Αγιος Δημήτριος Αστόριας γιόρτασε 92 χρόνια λειτουργίας και προσφοράς

Του Χριστόδουλου Αθανασάτου

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Την 92η επέτειο από την ίδρυσή της γιόρτασε το βράδυ του Σαββάτου η κοινότητα του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια, πλησιάζοντας πλέον έναν αιώνα προσφοράς στην ελληνική ομογένεια της Βορείου Αμερικής.

Στην εκδήλωση, η οποία είχε ως τιμώμενο πρόσωπο τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο, γιορτάστηκαν ακόμη τα 62 χρόνια από την ίδρυση του σχολείου αλλά και τα 40 χρόνια από την έναρξη λειτουργίας του ελληνικού Λυκείου, το οποίο και είναι το μοναδικό σε ολόκληρη την Αμερική.

Ο επίτιμος πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής, Νίκος Ανδριώτης, ο οποίος ήταν και ο συντονιστής της εκδήλωσης, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η κοινότητα Αγίου Δημητρίου «εκπλήρωσε τα όνειρα πολλών γενεών».

Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» – Κώστας Μπέη.«Βάλαμε την ρίζα για να βρισκόμαστε στο ευχάριστο σημείο να καμαρώνουμε για τα επιτεύγματά μας και να είναι αυτή η κοινότητα, αυτό το σχολείο ο φάρος του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας. Δεν ήταν εύκολο το ταξίδι, είχαμε καλούς, αλλά και δύσκολους καιρούς. Το πιστεύουμε, για αυτό και χτίζουμε», ανέφερε ο κ. Ανδριώτης.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος της κοινότητας, Εμμανουήλ Δρίτσας, εστιάζοντας στο έργο του Ημερησίου Σχολείου, αλλά και τα επιτεύγματα των αποφοίτων του.

«Είμαστε η μοναδική κοινότητα που διαθέτουμε Λύκειο. Σε αυτό το σχολείο ξέρετε πολύ καλά ότι βγαίνουν επιστήμονες και σωστοί άνθρωποι στην αμερικανική κοινωνία. Το σχολείο μας, πάνω απ’ όλα, διδάσκει παιδεία, αγωγή και ήθος», είπε ο κ. Δρίτσας.

Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» – Κώστας Μπέη.Στον δικό του χαιρετισμό, ο γενικός πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αλέξης Φαίδωνος, συνεχάρη τα στελέχη του Αγίου Δημητρίου και δήλωσε αισιόδοξος για την επόμενη μέρα στην ελληνική παιδεία.

«Επαινούμε όσα έχει κάνει η κοινότητα Αγίου Δημητρίου για να διατηρήσει την Ελληνορθόδοξη παράδοση, την ελληνική γλώσσα και την κουλτούρα στη νέα γενιά. Με την καθοδήγηση όλων και κυρίως του Σεβασμιωτάτου, θεωρούμε ότι έρχονται καλύτερες ημέρες για την Παιδεία μας», ανέφερε ο κ. Φαίδωνος, με τον γενικό πρόξενο της Ελλάδας, Κωνσταντίνο Κούτρα, να στέκεται στην διαχρονικότητα της προσφοράς του Αγίου Δημητρίου.

Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» – Κώστας Μπέη.«Κάθε μεγάλη κοινότητα έχει τα χαρακτηριστικά της γνωρίσματα. Εχει αγωνίες, έχει επιτυχίες και έχει και αστοχίες. Αυτές όμως οι οικογένειες που δεν διαλύονται, είναι όσες ξέρουν να αποκομίζουν τις εμπειρίες, να τις κάνουν πείρα και να παρέχουν την φροντίδα στα μέλη τους. Στην 92η επέτειο της κοινότητας, θεωρώ ότι είναι ασφαλές ως συμπέρασμα ότι ο Αγιος Δημήτριος Αστόριας κέρδισε το στοίχημα του χρόνου», τόνισε ο Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας.

Στη συνέχεια, ο ιερατικός προϊστάμενος του Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου, π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος, έπλεξε το εγκώμιο του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου, αναφέροντας πως «είναι ένας Αρχιεπίσκοπος αεικίνητος, ακούραστος, αλλά και πάντα χαμογελαστός», για να του παραδώσει ένα αναμνηστικό δώρο εκ μέρους της κοινότητας.

Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» – Κώστας Μπέη.Από την πλευρά του, ο κ. Ελπιδοφόρος εξέφρασε την εκτίμησή του στο έργο του Αγίου Δημητρίου, ενώ ανακήρυξε τον Νίκο Ανδριώτη επίτιμο πρόεδρο του Αγίου Δημητρίου.

«Χαίρομαι πολύ που είμαι κοντά σας σε μέρα χαράς και μάλιστα σε μια κοινότητα που μόνο χαρά έχει δώσει στην Ομογένεια και την Εκκλησία. Διότι είναι μια κοινότητα – παράδειγμα. Είναι φυτώριο. Προσέφερε σε όλη την Ομογένεια και την Αρχιεπισκοπή, στελέχη, ανθρώπους, ιερείς, επιχειρηματίες, δωρητές, εκπαιδευτικούς», είπε ο κ. Ελπιδοφόρος.
Χαιρετισμό απηύθυνε και ο δημοτικός σύμβουλος, Κώστας Κωνσταντινίδης, που θυμήθηκε τα χρόνια του στην Κοινότητα, ως μαθητής.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε ακόμη παραδοσιακούς χορούς από το μαθητικό σχήμα του Αγίου Δημητρίου, ενώ η ορχήστρα του Νίκου Νικολαϊδη φρόντισε για την διασκέδαση των παρευρισκόμενων, με ζωντανή μουσική.

Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» – Κώστας Μπέη.Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» – Κώστας Μπέη.Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» – Κώστας Μπέη.Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» – Κώστας Μπέη.Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» – Κώστας Μπέη.Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» – Κώστας Μπέη.Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» – Κώστας Μπέη.Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» – Κώστας Μπέη.Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» – Κώστας Μπέη.Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» – Κώστας Μπέη.