You are currently viewing Ο Σεβ. Φθιώτιδος  και πολλοί πιστοί από την επαρχία του  στην Αίγινα για την Εορτή του Αγίου Νεκταρίου

Ο Σεβ. Φθιώτιδος και πολλοί πιστοί από την επαρχία του στην Αίγινα για την Εορτή του Αγίου Νεκταρίου

Στην όμορφη νήσο Αίγινα, μετέβη το διήμερο 8 & 9 Νοεμβρίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Συμεών, συνοδευόμενος από τον Αρχιδιάκονο της Ιεράς Μητροπόλεως μας π. Ευστάθιο Κατόπη, αποδεχόμενος την ευγενή πρόσκληση του οικείου Ποιμενάρχου Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ, ώστε να συμμετάσχει στους Λαμπρούς Εορτασμούς προς τιμήν του εν αγίοις Πατρός ημών Νεκταρίου, Επισκόπου Πενταπόλεως του Θαυματουργού.

Αφ’ εσπέρας της Εορτής, στο Καθολικό της Μονής Αγίας Τριάδος και Αγίου Νεκταρίου, τελέσθηκε ο Μέγας Πολυαρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιεροθέου, τη συμμετοχή των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνου, Φθιώτιδος κ. Συμεών, Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερωνύμου και του κυριάρχου Μητροπολίτου Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ, συμμετεχόντων μεγάλου πλήθους Ιερέων από την Μητρόπολη Ύδρας και από άλλες Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος και χιλιάδων πιστών απ’ όλα τα μήκη και πλάτη της γης, πολλοί εκ των οποίων και από την Φθιώτιδα, οι οποίοι έσπευσαν να τιμήσουν τον μεγάλο Οικουμενικό άγιο της Εκκλησίας μας, Νεκτάριο τον Θαυματουργό.

Την διακονία του Θείου Λόγου, ανέλαβε κατόπιν προτροπής του Σεβασμιωτάτου Ύδρας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης κ. Ιερώνυμος, ο οποίος και εξεφώνησε Λόγο για τον άγιο, μεστό Θεολογικών και πνευματικών νοημάτων.

Ο Σεπτός Ποιμενάρχης μας κατά την διάρκεια της Μοναστηριακής Τραπέζης, προσεφώνησε τους αγίους Αρχιερείς και την αγία Καθηγουμένη της Μονής Γερόντισσα Τιμοθέη και την περί αυτήν Ιερά Αδελφότητα και εκ μέρους των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ύδρας κ. Εφραίμ για την ευγενική και τιμητική πρόσκλησή του, καθώς και την αγία Καθηγουμένη για την Αρχοντική και γεμάτη αγάπη φιλοξενία της στην Ιερά Μονή.

Ο Σεβασμιώτατος ωμίλησε για τον πολύπαθο άγιο του αιώνος μας, Νεκτάριο τον Θαυματουργό, η προσωπικότητα του οποίου αγίασε στο πέρασμά της την Αθήνα, εις την οποία διηκόνησε ως Διευθυντής της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής και την Ηρωική Φθιώτιδα, εις την οποία υπηρέτησε ως Ιεροκύρηξ αυτής, αφήνοντας ανάμνηση αγαθή και αγία εις τους ευσεβείς πιστούς, κατοίκους της Φθιώτιδας, τους οποίους και εδίδαξε με τους Ιερούς του λόγους.

Ο Ποιμενάρχης μας υπογράμμισε ως άξιο μιμήσεως, το μεγάλο χάρισμα από τα πολλά που κατείχε ο άγιος, αυτό της ταπεινώσεως, δεχόμενος σε όλη σχεδόν την ζωή του τα πυρά της βλασφημίας και της συκοφαντίας, για τα οποία και αδίκως κατηγορήθηκε από πολλούς και η ζωή του συνεχώς ήταν κυνηγημένη και κατατρεγμένη από τους ανθρώπους, μια ζωή όμως, την οποία εδόξασε στην αιωνιότητα ο Θεός.

Ο Σεβασμιώτατος στην κατακλείδα της ομιλίας του έθεσε σε όλους τους παρισταμένους το εξής διδακτικό ερώτημα:

« Εμείς αδελφοί μου, αν ζούσαμε στα χρόνια του αγίου Νεκταρίου, με ποια ομάδα ανθρώπων θα ήμασταν, με τους συκοφάντες και πολεμίους του ή με τους υποστηρικτές του;».

Τέλος ευχήθηκε εγκαρδίως ο άγιος Νεκτάριος να στηρίζει με τις προσευχές του και τα θαύματά του όλο τον κόσμο, ιδιαιτέρως τους πιστούς της Αίγινας και της Μητροπόλεως Ύδρας, αλλά και της Φθιώτιδος οι οποίοι τιμούν πολλή και εσέβοντο τον άγιο. Ιδιαίτερα ευχήθηκε εις τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ύδρας κ. Εφραίμ,

ο Θεός δια πρεσβειών του αγίου, να του χαρίζει έτη πολλά, υγιή και πανευφρόσυνα, για να συνεχίσει την καλλίκαρπο και διδακτική Αρχιερατεία του, στην δε αγία Καθηγουμένη να έχει πάντοτε πνευματικό οδηγό και συμπαραστάτη της τον άγιο Νεκτάριο, να είναι στερεωμένη και ευλογημένη η Ιερά αδελφότητα και να προσφέρει καθημερινά διακονία αγάπης και προσευχής σε όλους τους χιλιάδες προσκυνητές που καταφθάνουν απ’ όλο τον κόσμο στην Μονή, για να προσκυνήσουν και να παρακαλέσουν για το κάθε πρόβλημά τους τον μεγάλο άγιο. Τέλος ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε σε όλους Χρόνια πολλά και ευλογημένα με αδιάλειπτο την μεσιτεία του αγίου.

Ανήμερα της Εορτής, Σάββατο 9 Νοεμβρίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Συμεών χοροστάτησε στον Όρθρο και κατόπιν συμμετείχε στο Πολυαρχιερατικό συλλείτουργο, το οποίο τελέσθηκε προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνου.

Τον Θείο Λόγο εκήρυξε διδακτικότατα ο προεξάρχων Μητροπολίτης Νέας Κρήνης κ. Ιουστίνος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Ιερές Ακολουθίες του Εσπερινού, του Όρθρου, της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας και της Δοξολογίας, μετεδόθησαν απευθείας μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ακολούθως τελέσθηκε η Επίσημος Δοξολογία προεξάρχοντος του Οικείου Ποιμενάρχου κ. Εφραίμ και εν συνεχεία η πάνδημος Ιερά Λιτανεία της Λάρνακος με τα Ιερά Λείψανα του αγίου και της Ιεράς Εικόνος του στους δρόμους της Νήσου, τη συμμετοχή φιλαρμονικής, στρατιωτικού αγήματος, ιεροπαίδων, μαθητών, των Αρχιερέων και των Ιερέων, των Αρχόντων του Νησιού, καθώς και χιλιάδων προσκυνητών, οι οποίοι και κατέκλυσαν την Αίγινα για να τιμήσουν προσευχόμενοι τον μεγάλο άγιο Νεκτάριο τον Θαυματουργό.