Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος στους εκπαιδευτικούς: Δεν θα κλείνουν, αλλά θα ανοίγουν σχολεία

Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος στους εκπαιδευτικούς: Δεν θα κλείνουν, αλλά θα ανοίγουν σχολεία

ΕΑ ΥΟΡΚΗ. Με τη δέσμευση ότι «στο εξής δεν θα κλείνει κανένα σχολείο, αλλά θα ανοίγουν σχολεία» έκλεισε την ομιλία του ενώπιον των εκπαιδευτικών της Αμέσου Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, στο πλαίσιο του χαιρετισμού του κατά το ετήσιο Επιμορφωτικό Σεμινάριο των Εκπαιδευτικών, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων «Πέτρος Πατρίδης», της κοινότητας Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια.

«Σας συγχαίρω διότι ό,τι πετυχαίνουμε στην Αμερική το οφείλουμε σε εσάς. Δεν είναι εύκολο το έργο σας. Είμαι και εγώ εκπαιδευτικός. Ξέρω τις δυσκολίες και μάλιστα σε μια χώρα η οποία δεν ευνοεί τη διατήρηση της ταυτότητας που έχουμε, όχι επειδή την καταπολεμά, αλλά επειδή είναι τόσο δημοκρατική, τόσο ωραία, τόσο εύπορη που μας κάνει να ξεχνάμε τον πολιτισμό μας, τη γλώσσα μας και την καταγωγή μας. Είναι… σαν την χώρα των λωτοφάγων. Χρειάζεται προσπάθεια, νηφαλιότητα, υπομονή για να διατηρήσουμε την ταυτότητα και τον πολιτισμό μας που δεν είναι μόνο το σουβλάκι και το τζατζίκι, τα αγαπάμε κι αυτά, αλλά αυτός ο πολιτισμός απεικονίζεται στα δυο μνημεία που κοσμούν την αίθουσα αυτήν, που είναι η Ακρόπολη και η Αγια-Σοφιά», ανέφερε ο κ. Ελπιδοφόρος.

Παράλληλα, ο Αρχιεπίσκοπος προανήγγειλε ότι θα δοθεί έμφαση στην αναμόρφωση του ομογενειακού εκπαιδευτικού συστήματος, αναφερόμενος στο συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί το προσεχές Σάββατο, στην ενορία του Αγίου Νικολάου Φλάσινγκ.

«Η Αρχιεπισκοπή βάζει καινούργια θεμέλια στο μέλλον της Παιδείας. Το Σάββατο γίνεται ένα μεγάλο συνέδριο για το μέλλον της Ελληνικής Παιδείας στο σχολείο του Φλάσινγκ και εκεί θα συσκεφθούμε και θα σκεφτούμε και θα σχεδιάσουμε όλοι μαζί πώς θα αναπτύξουμε τα σχολεία μας εδώ στη δημοκρατική και εύπορη χώρα των ΗΠΑ. Στο εξής δεν θα κλείσει κανένα σχολείο. Στο εξής θα ανοίγουν σχολεία», τόνισε ο κ. Ελπιδοφόρος, ο οποίος καταχειροκροτήθηκε μετά από αυτή την αναφορά.

Επιπλέον, ο κ. Ελπιδοφόρος στάθηκε ιδιαίτερα στον ρόλο της γυναίκας δασκάλας, τονίζοντας πως θεωρεί τις γυναίκες «καλύτερες εκπαιδευτικούς από τους άνδρες», ως προς τη σχέση τους με το παιδί, λόγω και του ρόλου και της σημασίας της μητρότητας. Πάντως, τόνισε ότι και η αντρική φιγούρα στην εκπαίδευση είναι απαραίτητη, παρομοιάζοντάς την με τον ρόλο του πατέρα.

Το «παρών» έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο γενικός πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αλέξης Φαίδωνος – Βαντέ, η πρόξενος της Ελλάδας, Λάνα Ζωχιού, ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας Αγίου Δημητρίου Αστόριας, π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος, η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών, Στέλλα Κοκόλη κ.ά.

Κουλαρμάνης: Να δώσουμε βάση στον εκπαιδευτικό

Κατά την έναρξη του σεμιναρίου, απηύθυναν χαιρετισμό η διευθύντρια του Γραφείου Εκπαίδευσης, Αθηνά Φιλίππου – Κατέχη, αλλά και ο νεοδιορισθείς Διευθυντής του Τμήματος Παιδείας της Αρχιεπισκοπής Αμερικής -και απερχόμενος Διευθυντής του Ημερησίου Σχολείου Αγίου Δημητρίου Αστόριας- Δρ Αναστάσιος Κουλαρμάνης.

Μιλώντας στον «Ε.Κ.», ο Δρ Κουλαρμάνης αναφέρθηκε στις προτεραιότητες που έχει θέσει για την επικείμενη θητεία του στη Διεύθυνση Παιδείας, τονίζοντας ότι θα πρέπει, επιτέλους, να δοθεί βάση στον ίδιο τον εκπαιδευτικό, ο ρόλος του οποίου, σύμφωνα με τον ίδιο, επί του πρακτέου έχει υποτιμηθεί.

«Πρέπει να δείξουμε πολύ ενδιαφέρον στους καθηγητές και καθηγήτριες. Νομίζω τους έχουμε αμελήσει. Θα δώσω έμφαση στους καθηγητές, να εκπαιδευτούν, να εφαρμοστούν προγράμματα. Επίσης, θα ήθελα να δω σήμερα περισσότερους ιερείς ή και πρόεδρους κοινότητας. Είναι σχολεία της κοινότητας. Το σχολείο δεν είναι μανάβικο. Είναι σχολείο, έχει παιδιά, έχει όρους. Θα δώσω έμφαση να επιμορφώσουμε και τους ανθρώπους που λειτουργούν τα σχολεία, αλλά και να προστατεύσουμε τους καθηγητές μας. Θέλω να είμαι ο άνθρωπος στον οποίο οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να στηριχτούν», τόνισε ο κ. Κουλαρμάνης.

Σχετικά με το σεμινάριο, ο Δρ Αναστάσιος Κουλαρμάνης είπε πως «είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να συγκεντρωθούν και να έρθουν κοντά οι εκπαιδευτικοί των Ημερησίων, Απογευματινών και Σαββατιανών Σχολείων της Αμέσου Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας».

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης μίλησε και ο συγγραφέας Δρ Νικόλαος Κατσώρης.