You are currently viewing Πού βρέθηκαν τόσοι….«μητραλοίες» Μητροπολίτες;

Πού βρέθηκαν τόσοι….«μητραλοίες» Μητροπολίτες;

 •Αν δεν μπορούν να ευθυγραμμιστούν με την πλειονοψηφία της Ιεραρχίας στην οποία ανήκουν ας παραιτηθούν ή ας τους παραιτήσουν!

 

Του Σωτήρη Τζούμα

Στα ολισθήματα των τελευταίων μηνών να προστεθεί και αυτό:Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος, εκτός από την διαφορετική γνώμη που εξέφρασαν από την πλειονοψηφία της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος – γεγονός που είναι σεβαστό αφού κατοχυρώνεται από τον θεσμό της Συνοδικότητας που διακρίνει την Εκκλησία μας – δεν έμειναν σε αυτό και δεν συμμορφώθηκαν με την γνώμη των πλειόνων, όπως ορίζει το Συνοδικό μας σύστημα, αλλά σήκωσαν κεφάλι και λένε τραγικά πράγματα και υπερβολές και προβαίνουν σε εκδηλώσεις που στερούνται του μέτρου και της λογικής που θάπρεπε να τους διακρίνει!

Κάποιοι εξ αυτών- ευτυχώς οι ολίγοι εκ των δέκα που αντιτάχθηκαν στην απόφαση της Ιεραρχίας – επέλεξαν για τους εαυτούς των τον απαράδεκτο ρόλο του «μητραλοία».

Επέλεξαν να δολοφονούν, κάθε μέρα όλες αυτές τις μέρες, με τη στάση και τα λόγια τους για το Ουκρανικό,την ίδια μας τη Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως, η οποία σταυρώθηκε για εμάς, για το γένος των Ελλήνων.

Αν η Εκκλησία της Ελλάδος σεβόταν τους θεσμούς που διέπουν τη λειτουργία της ως Αυτοκέφαλης Εκκλησίας θα έπρεπε να τους είχε εγκαλέσει και να τους ζητούσε να δώσουν λόγο στα αρμόδια Συνοδικά όργανα για τη συμπεριφορά αυτή. Αλλά στην Εκκλησία της Ελλάδος ο καθένας εκ των 82 Ιεραρχών μας κάνει ό,τι θέλει.

Η βασική απόδειξη εγωιστικής νοοτροπίας ανθρώπων που κατέχουν εξουσία και μάλιστα το Αρχιερατικό αξίωμα, είναι η ταύτισή τους με το θεσμό που εκπροσωπούν και η επίδειξη εγωισμού ότι κατέχουν δήθεν την αυθεντία της γνώσης για ένα θέμα όπως αυτό που ταλανίζει την Εκκλησία.

Και το φαινόμενο αυτό το έχουμε συναντήσει ιστορικά, κυρίως στον πολιτικό χώρο.

 

Για « προσβολή της Μητέρας Πατρίδος» καταδίκαζε ο Μουσολίνι όσους σήκωναν κεφάλι μέσα από την αντίσταση.

Για «προσβολή του κράτους» μιλούσε ο Γεώργιος Παπαδόπουλος για να διακαιολογήσει τις επιθέσεις του στους αγωνιστές που ύψωναν ο ανάστημά τους στη δικτατορία.

Ήλθε, όμως, καθώς φαίνεται η ώρα να το δούμε και να το βιώσουμε και στον εκκλησιαστικό χώρο. Και μάλιστα από την ανάποδη. Αντί ο Πατριάρχης να το παίζει θυμωμένος που κάποιοι Ιεράρχες εκ της Εκκλησίας της Ελλάδος αντιδρούν και τον πολεμούν και τον καταγγέλουν για το θέμα της Ουκρανίας συμβαίνει το αντίθετο: να φωνασκούν οι Ιεράρχες και να λένε τα μύρια όσα κατά του Πατριάρχη, λες και αυτοί έχουν μεγαλύτερο ζήλο από τον Πρώτο της Ορθοδοξίας για την ευταξία και την ηρεμία στην Ορθόδοξη Εκκλησία μας.

Είναι όντως,θλιβερό όταν κληρικοί ταυτίζουν τον εαυτό τους με το θεσμό που εκπροσωπούν. Και μάλιστα όταν δεν πειθαρχούν και θεωρούν τον εαυτό τους υπεράνω όλων.

Θα ήταν λοιπόν πολύ να περιμένουμε απ´αυτούς τους Ιεράρχες που τα έχουν βάλει με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και προτιμούν να ταυτίζονται με τους Ρώσους στο θέμα της Αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία ότι θα συνεχίσουν να κρατούν αυτή τη νοσηρή γραμμή;

Θα συνεχίσουν να ροκανίζουν τον Θρόνο της Πρωτόθρονης Εκκλησίας μας επιφέροντας ύπουλα χτυπήματα στον αιματοβαμμένο χιτώνα κληρικών μας που υπηρέτησαν και υπηρετούν το γένος με κόστος και δεν λογάριασαν ποτέ το όποιο προσωπικό τους όφελος από το μαρτύριο και τις διώξεις;

Πολλοί από τους Ιεράρχες αυτούς που διεκδικούν σήμερα ρόλο ξερόλα το μόνο που τελικά τους μένει ως τίτλος είναι αυτός του…”μητραλοία”.

Έχουν σκεφτεί όλοι αυτοί πώς κατάφερε το Φανάρι να παραμείνει μέχρι σήμερα όρθιο; Γιατί πάνε απέναντι από τον Πατριάρχη και δεν έρχονται κοντά του , όπως έκανε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος και να κάνουν όλοι μαζί το σωστό!

Γιατί θέλουν να στιγματιστούν με τον απεχθή χαρακτηρισμό του «μητραλοία» που όμοιό του δεν κάτάφερε να γεννήσει η ανθρώπινη ιστορία;

Ας ελέγξουν τα φαινόμενα νοσηρού φανατισμού που τους κυκλώνουν και ας άπαλλαγούν απ´αυτά.Και ας σταματήσουν να παριστάνουν τις δογματικές και νομικές αυθεντίες!

Δεν είναι δυνατόν Έλληνες το γένος Ιεράρχες να αντιμάχονται και να πολεμούν τις αποφάσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη και να ταυτίζονται με εκείνες του Πατριαρχείου Μόσχας.

Αν δεν συμφωνούν με την πλειονοψηφία της Ιεραρχία της Εκκλησίας που ανήκουν και αν δεν θέλουν να ταυτιστούν με τις θέσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη στο θέμα της Ουκρανίας ας παραιτηθούν από τις θέσεις των και ας αλλάξουν κλίμα! Ας πάνε να υπαχθούν στην Εκκλησία της Μόσχας. Έχει τόσες Μητροπόλεις εκεί που θα τους δώσουν τις καλύτερες!Και δεν χρειάζεται να μιλούν τη ρωσική γλώσσα! Ας λένε τα ίδια μακροσκελή και ακαταλαβίστικα που λένε και εδώ! Και στο τέλος ας προσθέτουν ένα… ΝΤΑ! Διότι εφεξής μόνο ΝΤΑ θα λένε!

Είναι τόσο απλό όλο αυτό, αλλά και τόσο απαραίτητο αν θέλουμε να βρούμε την ησυχία μας .

 

Το είπαμε στην προμετωπίδα του κειμένου μας και το επαναλαμβάνουμε:

 

•Αν δεν μπορούν να ευθυγραμμιστούν με την πλειονοψηφία της Ιεραρχίας στην οποία ανήκουν ας παρ αιτηθούν ή ας τους παραιτήσουν!