You are currently viewing O Μητροπολίτης Λήμνου στον εορτάζοντα Ναό του Αγίου Δημητρίου στο Μραχάμι

O Μητροπολίτης Λήμνου στον εορτάζοντα Ναό του Αγίου Δημητρίου στο Μραχάμι

Με ιεροπρέπεια, λαμπρότητα και με τη συμμετοχή χιλιάδων πιστών, που κατέκλυσαν τον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, δήμου Αγίου Δημητρίου Αττικής, τελέστηκε σήμερα, 26 Οκτωβρίου επί τη μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλύτου, Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην οποία ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιερόθεος Γ’, από του συνεφημερίους του Ιερού Ναού και άλλους κληρικούς.

Στην Πανηγυρική Θεία Λειτουργία παρέστησαν, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, η Δήμαρχος κ. Μαρία Ανδρούτσου, ο π. Δήμαρχος κ. Παντελής Ειρηνάκης, Πρόεδροι των πολιτικών παρατάξεων και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο π. Ματθαίος Χάλαρης ευχαρίστησε τον Σεβ. Μητροπολίτη Λήμνου κ. Ιερόθεο Γ’ που λάμπρυνε με την παρουσία του την σημερινή εορτή και εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του δώρισε έναν δίσκο με εγγεγραμμένο μέσα τον Ιερό Ναό.

Από την πλευρά του ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον π. Ματθαίο για τα εγκάρδια λόγια του, αναφέρθηκε στην σχεδόν τεσσαρακονταετή φιλία που τους συνδέει και προσέφερε στον Ιερό Ναό ως αντίδωρο ένα δισκάριο.

Ο Σεβασμιώτατος ανέφερε μεταξύ άλλων «Νιώθω βαθιά συγκίνηση γιατί βρίσκομαι σε έναν χώρο στον οποίο απεικονίζεται, όχι μόνο με τα ορατά στοιχεία αλλά με εσάς όλους, η Βασιλεία του θεού στον κόσμο. Η Θεία Λειτουργία δεν είναι τίποτα άλλο παρά η απεικόνιση της Βασιλείας του Θεού».

Σε άλλο σημείο ο Σεβασμιώτατος πρόσθεσε: «Χωρίς ανθρώπους ο Θεός, που είμαστε τα χέρια του, δεν μπορεί να κάνει τίποτα υπέρ ημών. Δεν ήρθα εδώ να μιλήσω για την ενορία σας, γιατί εσείς την ζείτε. Κάθε φορά μέσα από τα επιτελούμενα μυστήρια μαρτυρεί την παρουσία του Θεού και την συνείδηση των εν αυτώ εργαζομένων. Αγαπητοί μου αδελφοί και ως ιερεύς περιήλθα πολλές ενορίες στις Μητροπόλεις που υπηρέτησα. Αυτό τον παλμό και την συνείδηση που γνωρίζει κανείς κοντά σας πιστέψτε με, δεν είναι λόγοι χειλέων, αλλά αίσθηση και συνείδηση καρδιάς, είναι το μείζον».

ο Σεβασμιώτατος χαρακτηριστικά τόνισε.»Ο Χριστός θέλει κάτι να του δώσουμε για να μας δώσει και εκείνο που θέλει δεν είναι υλικό, ο Χριστός θέλει την καρδιά μας. Όταν δίνουμε την καρδιά μας δεν μπορεί να μην δώσει ο Χριστός εκείνο που ζητούμε όλοι, εκείνο που ξέρει η καρδιά και ο πόνος του καθενός,»

«Σπάνια σε ενορία συμβαίνει αυτό που συμβαίνει σε εσάς. Έβλεπα πόσους νέους, με τι στάση, με τι έκφραση, με τι συνείδηση περάσατε να κοινωνήσετε. Μείζον τούτου ουδέν. Εσείς έχετε αυτή την μεγάλη ευλογία να έχετε αυτούς τους πατέρες οι οποίοι είναι αγωνιστές της πίστεως και ομοληγητές του ονόματος του Χριστού. Αυτά που ακούτε παρακαλώ να πιστέψτε ότι δεν λόγια ανθρώπινης και κοινωνικής συνήθους κολακείας, αλλά είναι καρπός της συνείδησης που δημιουργείτε μόνοι σας σε όποιον έρχεται εδώ μέσα. Μείνετε ενωμένοι, μείνετε πιστεύοντες, μείνετε ελπίζοντες και αυτό το πνεύμα του Θεού θα εγκαινιάζει την ζωή όλων μας πάντοτε» πρόσθεσε ο Σεβασμιώτατος.

Ολοκληρώνοντας ο Μητροπολίτης Λήμνου κ. Ιερόθεος Γ’ υπογράμμισε: «Η δύναμη δεν κρύβεται ούτε στα όπλα, για τα οποία όλα τα κράτη αγωνίζονται με εκατομμύρια εκατομμυρίων, που θα μπορούσαν να πάνε στις ανθρώπινες ανάγκες. Απέδειξε ο Άγιος Δημήτριος ότι η δύναμη δεν είναι στην εξουσία, ούτε στους άρχοντες, ούτε στην δύναμη την σωματική. Η προβολή της προσωπικότητάς του σήμερα γίνεται για να μας χαρίσει την ελπίδα ότι η αληθινή δύναμη βρίσκεται μέσα στις καρδιές μας. Κανένας δεν μπορεί να μας την αφαιρέσει, καμία κυβέρνηση στον κόσμο δεν μπορεί να αλλάξει την ψυχή μας και την πίστη μας στο Θεό. Ο Άγιος Δημήτριος κατάφερε εκείνο που ζητάμε όλοι μας, να μην πεθάνουμε αν γίνεται. Το βιολογικό τέλος, θα έρθει σε όλους μας. Ο Θάνατος δεν είναι κοινός, αλλά αφορά εκείνους που δεν μπόρεσαν λίγο να ξεπεράσουν τους εαυτούς τους και να πιστέψουν στον Χριστό και επειδή δεν το πίστεψαν δεν ομολόγησαν το όνομά Του. Οι άνθρωποι σήμερα μας αρέσει να επικοινωνούμε με εκείνους που ταιριάζουμε. Η ζωή όμως, φανερώνει ο Άγιος Δημήτριος, είναι μία παλαίστρα η οποία έχει πάντα την αντιπαλότητα των δύο διαφορετικών σε ποιότητα κόσμων. Τον ένα κόσμο τον εκπροσωπεί πάντα μέσα στην ανθρώπινη ιστορία ο Νέστορας και Δημήτριος. Είναι εκείνοι που ξεπερνούν τους εαυτούς τους και θέλουν να ομολογούν την αλήθεια. Τον άλλο κόσμο τον εκπροσωπεί ο Λυαίος και είναι ο κόσμος του μίσους, της διαφθοράς και της κακίας».

Έψαλαν πολυμελείς Βυζαντινοί χοροί υπό τη διεύθυνση των Ιεροψαλτών, του Πρωτοψάλτου κ. Γεωργίου Καμαριάρη και του Λαμπαδάριου κ. Χαράλαμπου Χωραΐτη.