You are currently viewing ΠΡΩΤΗ ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΥ ΑΠΌ ΤΝ ΠΟΙΜΕΝΑΡΧΗ ΜΑΣ κ.κ. ΣΥΜΕΩΝ

ΠΡΩΤΗ ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΥ ΑΠΌ ΤΝ ΠΟΙΜΕΝΑΡΧΗ ΜΑΣ κ.κ. ΣΥΜΕΩΝ

Με Λαμπρότητα η Πανήγυρις του Αγίου Αρτεμίου στο Παγκράτι Αθηνών. Χειροτονία Πρεσβυτέρου ετέλεσε ο Ποιμενάρχης μας κ. ΣΥΜΕΩΝ (ΦΩΤΟ- VIDEO)

Με την πρέπουσα Εκκλησιαστική λαμπρότητα και την συμμετοχή χιλιάδων πιστών εορτάσθηκε το διήμερο 19 & 20 Οκτωβρίου στην Αθήνα, η Ιερά μνήμη του αγίου Ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Αρτεμίου, στον ομώνυμο Πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό στο Παγκράτι, τον μοναδικό ανά την Ελλάδα Ναό αφιερωμένο στον άγιο Αρτέμιο.

Των Ιερών ακολουθιών, κατόπιν αδείας και ευλογίας, προηξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Συμεών.

Αφ’ εσπέρας της Εορτής, Σάββατο 19 Οκτωβρίου, ο Ποιμενάρχης μας χοροστάτησε και ωμίλησε στον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό, πλαισιούμενος από πλήθους Ιερέων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Μετά την ευλόγηση των άρτων, ο Σεβασμιώτατος εκήρυξε τον Θείο Λόγο αναφερόμενος στην ζωή και το μαρτύριο του αγίου Αρτεμίου, υπογραμμίζοντας την ανάγκη προσφοράς και θυσίας για τον συνάνθρωπο στην σημερινή εποχή.

«Η σημερινή εποχή έχει ανάγκη από σύγχρονους μάρτυρες, ανθρώπους της προσφοράς και της θυσίας. Ανθρώπους που είναι αποφασισμένοι να βγουν από τον εαυτό τους και να δωθούν στον άλλο άνθρωπο. Ο τιμώμενος άγιος Αρτέμιος μας στέλνει δύο μηνύματα. Πρώτον ότι, ο άνθρωπος του σήμερα δεν θα μπορέσει να αντιμετωπίσει και να λύσει τα προβλήματα της εποχής με την δύναμη, τον εγωισμό και την εξυπνάδα του, αλλά με την σταυρωμένη αγάπη. Ο άγιος Αρτέμιος σε κάθε άνθρωπο που είναι αφοσιωμένος στην αγάπη του Θεού και των αδελφών του έχει να δώσει μεγάλο κουράγιο και δύναμη. Μας καλεί να συνεχίσουμε την πορεία και να μείνουμε μακρυά από θλίψεις και απογοητεύσεις», ετόνισε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος.

Προ της απολύσεως ο Ποιμενάρχης μας κατόπιν σεπτής εντολής της Α.Θ.Μ. του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου εχειροθέτησε πνευματικό τον νέο Εφημέριο του ναού, Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Νεόφυτο Δοντά, ευχόμενος καλή δύναμη στο πνευματικό του έργο.

Ανήμερα της εορτής, Κυριακή 20 Οκτωβρίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Συμεών χοροστάτησε στον όρθρο και κατόπιν προηξήρχε της λαμπρής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, συμπαραστατούμενος από πλειάδος Κληρικών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου της Ιεράς Μητροπόλεως μας Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Νεόφυτο Ραφαηλίδη, του Διευθυντού του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως μας Αιδεσιμολ. Πρεσβ. π. Δημητρίου

Ατματζίδη, του Ιερολογιωτάτου Αρχιδιακόνου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών π. Ιωάννου Μπούτση και του Ιεροδιακόνου της Ιεράς Μητροπόλεως μας π. Νικολάου Πολυζώη.

Οι ακολουθίες μετεδόθησαν απευθείας μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως μας (89,4 Fm), ενώ τους ύμνους της Εορτής απέδωσαν θαυμάσια οι Ιεροψάλτες του Ναού, κ. Ιωάννης Πλευρίτης, Πρωτοψάλτης και ο Λαμπαδάριος κ. Μιχαήλ Καραμουσαδάκης, συνοδεία ισοκρατών.

Η φετινή πανήγυρη του Ναού διακρινόταν από ιδιαίτερη συγκίνηση, μιας και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Συμεών, με εντολή και ευλογία του Μακαριωτάτου ετέλεσε την εις Πρεσβύτερον χειροτονία του Ιερολογιωτάτου Ιεροδιακόνου π. Δημητρίου Μανώλη, επί 3 χρόνια διατελέσαντος στενού του συνεργάτη, Εισηγητού της Ιεράς Πρωτοσυγκελλίας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, εγγάμου Κληρικού.

Ο π. Δημήτριος με δάκρυα χαράς και συγκινήσεως στον χειροτονητήριό του λόγο απηύθυνε της από ψυχής του ευχαριστίες προς όλους εκείνους τους ανθρώπους που συνετέλεσαν στην πραγματοποίηση του παιδικού του πόθου μα ενδυθεί το τίμιο ράσο. Ευχαρίστησε τους γονείς και την σύζυγό του, τον μικρό του υιό, τον πνευματικό του πατέρα, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμο για την πατρική αγάπη και βοήθεια που του προσέφερε, κατά την διάρκεια της Διακονίας του στον Ιερό Ναό του αγίου Ιωάννου του Κυνηγού, στο Ναό του οποίου ο Σεβασμιώτατος επιτέλεσε Ιερατικός Προϊστάμενος και ο π. Δημήτριος υπηρέτησε ως Ιεροδιάκονος.

Με ιδιαίτερη συγκίνηση αναφέρθηκε στο σεβάσμιο πρόσωπο του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου για την πατρική αγκαλιά και αγάπη που του προσέφερε. Τελευταίο ο π. Δημήτριος ευχαρίστησε τον πρώτο. Τον πνευματικό του καθοδηγητή και συμπαραστάτη. Τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Συμεών, ο οποίος τον ετίμησε με την αγάπη και την εμπιστοσύνη του. Πλάι στον οποίο έμαθε όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «να διακονεί με θυσιαστική αγάπη τον συνάνθρωπο και να δίδει όλο του το είναι στην προσφορά της Εκκλησίας του Χριστού και των πιστών χριστιανών».

Τέλος ο π. Δημήτριος εζήτησε τις προσευχές όλων, ώστε να καταστεί άξιος εργάτης στον αμπελώνα του Κυρίου.

Στην αντιφώνησή του ο Ποιμενάρχης μας με εμφανή τη συγκίνηση έδωκε τις πατρικές του συμβουλές ναι νουθεσίες προς το νεοχειροτονούμενο λέγοντας χαρακτηριστικά:

« Ιερολογιώτατε Διάκονε και αγαπητέ μου αδελφέ Δημήτριε. Σήμερα πράγματι είναι μία κορυφαία στιγμή της ζωής σου. Σήμερα έρχεται η Βασιλεία των Ουρανών

μέσα στην ύπαρξή σου, για να γίνει η ζωή σου Βασιλεία, για να γίνει η ύπαρξή σου ολόκληρη μία Αγία Τράπεζα για να ιερουργείται ο Χριστός και να φανερώνεται μέσα στην ζωή του κόσμου.

Σ’ αυτόν εδώ τον περικαλλή και φιλόξενο Ναό του αγίου Αρτεμίου με κανονική άδεια και εντολή του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Πνευματικού μου πατρός κ. κ. Ιερωνύμου, η τελευταία εντολή που μου έδωσε ως Επίσκοπο Θεσπιών και την οποία εκτελώ με την Χάρη του Θεού και με την ψήφο της σεπτής Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, ως Μητροπολίτης μια ευλογημένης, αγιοτόκου και Θεοφρουρήτου Μητροπόλεως Φθιώτιδος, σήμερα τελούμε την χειροτονία σου και είναι ιδιαιτέρα συγκινητική αυτή η μέρα και για μένα, διότι σε γνώρισα λαϊκό, ένα παιδί του Θεού από μία ευλογημένη οικογένεια, σε γνώρισα πρόθυμο, πρόσχαρο, ένα παιδί με καλοσύνη, αγάπη, σεβασμό και υπομονή, χαρίσματα τα οποία διακατέχουν. Σε ξεχώρισα από την πρώτη στιγμή και με εισηγήσή μου ο Μακαριώτατος σε εχειροτόνισε Διάκονο και με ευλογία του Αρχιεπισκόπου εζήτησα άμεσα να γίνεις εκ των πλησιεστέρων μου συνεργατών στην δύσκολη πράγματι και πολυεύθυνη και με καθημερινή ένταση θέση του Γραφείου της Ιεράς Πρωτοσυγκελλίας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Η διακονία αυτή σε ανέδειξε μέσα στις καρδιές όλων των συνεργατών της Αρχιεπισκοπής και όλων των Κληρικών της και πράγματι σε εκτίμησαν όλοι και ωμιλούν με καλά λόγια μόνο για σένα.

Για μένα προσωπικά υπήρξες μία ανάπαυση, μία παρηγορία μία βοήθεια. Αξιωθήκαμε να λειτουργήσουμε μαζί πάνω από 300 φορές μέσα σε 20 μήνες σε όλα τα Θυσιαστήρια της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, αλλά να ζήσουμε κι’ άλλες ευλογημένες στιγμές που σίγουρα θα μείνουν αξέχαστες.

Πάντοτε ήσουν ένα παράδειγμα ενός καλού, σεμνού, σιωπηλού και ταπεινού Διακόνου και έφθασε η μέρα της χειροτονίας σου. Η σημερινή Ευαγγελική περικοπή της Θεραπείας των δαιμονιζομένων των Γαδαρηνών, μας αποκαλύπτει με τον πλέον εναργέστερο τρόπο, τι είναι ο Χριστός για τον κόσμο και τι είναι ο Ιερέας μέσα στον κόσμο. Ο Ιερέας έρχεται μέσα στον κόσμο «ευεργετών και ιώμενος». Έρχεται να θεραπεύσει τον βασανισμένο άνθρωπο, έρχεται να φέρει την υγεία, την ελπίδα, να φέρει το μήνυμα της Βασιλείας μέσα σ’ ένα κόσμο, ο οποίος κατά τον Ευαγγελιστή της Αγάπης, «κεῖται ἐν τῷ πονηρῷ» (Α Ιω. 5:19). Θα υπάρξουν άνθρωποι που δεν θα μπορούν να αντέξουν και να σηκώσουν αυτή την αγάπη. Αυτό να σε κάνει πάντοτε να θυμάσαι ότι πρέπει είσαι αγγελιοφόρος της Αγάπης του Χριστού, να είσαι κήρυκας της Βασιλείας του Θεού, να μεταφέρεις το μήνυμα της Αιωνίου Ζωής μέσα στην κοινωνία του Θανάτου, έστω κι’ αν υπάρχουν άνθρωποι που δεν θα μπορέσουν να το δεχτούν.

Να διατηρήσεις μέσα στην λεπτή σου ψυχή και στην αγαπώσα καρδία σου όλα αυτά τα διδάγματα και να μην σταματήσεις ποτέ να καλλιεργείς τον υπέροχό σου εσωτερικό κόσμο.

Σήμερα μαζί μας συμπροσεύχονται εκλεκτοί Κληρικοί, ανάμεσά τους ο άγιος Γενικός Αρχιερατικός της Μητροπόλεως μας, π. Νεόφυτος, ο π. Δημήτριος και ο Διάκονος π. Νικόλαος και τους ευχαριστώ για την παρουσία τους. Ήλθαν για να ευχηθούν κι’ αυτοί μαζί μας Είσελθε εις την χαράν του Κυρίου σου και Χαρά του Κυρίου σου ευχόμαστε να γίνει και η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος».

Ακολούθησε σε κλίμα χαράς και κατανύξεως η εις Πρεσβύτερον χειροτονία του π. Δημητρίου απάντων αναφωνούντων το ΑΞΙΟΣ!

Προ της απολύσεως ο Ποιμενάρχης μας χειροθέτησε Πρωτοπρεσβύτερο τον π. Δημήτριο απονέμοντάς του τον επιστήθιο Σταυρό του, αντίγραφο του επιστηθίου Σταυρού του Εθνομάρτυρος Γερμανού Καραβαγγέλη Μητροπολίτου Καστορίας. Εκάλεσε δε τους πιστούς στην Ενθρόνισή του στην πόλη μας τη 16η Νοεμβρίου ε.ε. και ανακοίνωσε ότι, στην Αρχιερατική του διακονία θα τον ακολουθήσει και ο Εφημέριος του Ναού Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Άγγελος Ανθόπουλος, «ο φωτεινός φάρος ολοκλήρου της περιοχής του Παγκρατίου», όπως τον χαρακτήρισε ο Σεβασμιώτατος, Εφημέριος του Ναού και Πρόεδρος του Ενοριακού Φιλοπτώχου Ταμείου, επιφανής, αδαμάντινος και πνευματικός Κληρικός της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, ο οποίος κατέχει πολλούς τίτλους σπουδών και ο οποίος θα διακονήσει την Ιερά Μητρόπολή μας από την σπουδαία και επιτελική θέση του Πρωτοσυγκέλλου.

Αμέσως μετά ο π. Άγγελος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο δια την τιμή και με συγκίνηση ευχαρίστησε όλους τους πιστούς , τους Ιερείς και λαϊκούς συνεργάτες της Ενορίας του αγίου Αρτεμίου, εις την οποία επί 15 συναπτά έτη εργάσθηκε προς Δόξαν Θεού και οικοδομή των πιστών χριστιανών, «αφήνοντας όλο του το έργο, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, στην πρόνοια του Παντεπόπτου Θεού, μιας και ο Ιερεύς είναι πιστός στρατιώτης Ιησού Χριστού και αγωνίζεται απ’ όποια θέση και σε όποιον τόπο του εμπιστευθεί ο Κύριος».

Τον λόγο του π. Αγγέλου επισφράγισε το παρατεταμένο χειροκρότημα των χιλιάδων πιστών, οι οποίοι αναφωνούσαν συνεχώς ΑΞΙΟΣ στον πνευματικό τους πατέρα π. Άγγελο.

Τι αντίδωρο διένειμε ο νέος Πρωτοπρεσβύτερος π. Δημήτριος Μανώλης, ο οποίος και εδέχθη τις εγκάρδιες ευχές των πιστών.

Ακολούθησε πλούσια δοχή προς όλους στην παρακείμενη αίθουσα του Ενοριακού Πνευματικού Κέντρου, κατά την διάρκεια της οποίας οι Ιεροψάλτες του Ναού απέδωσαν εόρτια άσματα.

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μεταξύ του μεγάλου πλήθους πιστών παρέστη αντιπροσωπεία μοναζουσών της Ιεράς Μονής Παντοκράτορος Ταώ

Παντέλης και ο Διευθυντής του Τηλεοπτικού Σταθμού «Star Κεντρικής Ελλάδος» κ. Γεώργιος Σιμόπουλος.

Φωτογραφίες: Γεώργιος Φέρδης