You are currently viewing Με τη θέλησή του και όχι με το… «ζόρι» πήγε  ο Αρχιεπίσκοπος  Ιερώνυμος στην Θεσσαλονίκη

Με τη θέλησή του και όχι με το… «ζόρι» πήγε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στην Θεσσαλονίκη

Του Σωτήρη Τζούμα

Έχω γράψει πολλές φορές- με κίνδυνο να γίνομαι κουραστικός- ότι βρίσκομαι εδώ,σε αυτή την έπαλξη όχι για να γράφω και να προβάλω αλλά για να λέγω αλήθειες και μόνο αλήθειες!
Και ας το πληρώνω ακριβά αυτό και ας γίνομαι αντιπαθής!Πιο πολύ απ´οτι είμαι δεν γίνεται! Αλλά κάνω υπομονή γιατί η δικαίωση δεν ανήκει στα συμπαθείας ή αντιπαθείας σημαντικά αλλά έρχεται με τρόπο νομοτελειακό.
Το αυτό θα πράξω και τώρα!
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είχε δώσει εξ αρχής την υπόσχεσή του ότι θα παραστεί και θα συλλειτουργήσει με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στην Παναγία την Αχειροποίητο στη Θεσσαλονίκη,όπου θα μνημόνευαν τον Κιέβου Επιφάνιο!
Ο Πατριάρχης τη μέρα αυτή την περίμενε πώς και πώς. Και η ημέρα έφτασε! Και όλα έγιναν όπως τα είχαν προγραμματίσει!
Και ως γνωστόν όταν δώσει το λόγο του ο Αρχιεπίσκοπος ως γνήσιος Αρβανίτης που είναι τον τηρεί στο ακέραιο, εκτός και αν ο αέρας που φυσά δεν είναι ούριος! Και σε μία τέτοια περίπτωση τον καταλαβαίνεις ότι θα σου την φέρει!
Εδώ τον τήρησε!
Παρέστη και συλλειτούργησε μετά του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Παναγία Αχειροποίητο! Και ο Κιέβου Επιφάνιος μνημονεύθηκε και ο στόχος να ανοίξει η Εκκλησία της Ελλάδος πρώτη τον χορό των αναγνωρίσεων επετεύχθη.Ιστορική ημέρα που θα γραφεί στις χρυσές σελίδες της πανορθοδοξίας.
Δηλαδή μνημονεύθηκε παρουσία του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου ο νέος Κιέβου Επιφάνιος, ενώ από τη Σύνοδο έφυγαν όπως πληροφορηθήκαμε οι επιστολές αναγνώρισής του υπηρεσιακώς!
Ο Πατριάρχης μετά απ´όλα αυτά έννοιωσε μία μεγάλη και απέραντη ικανοποίηση διότι είδε χειροπιαστά πλέον την αδελφή Εκκλησία της Ελλάδος να συμπαρίσταται στη Μητέρα Εκκλησία.
Ναί η Εκκλησία της Ελλάδος στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε εξαιτίας του Ουκρανικού κατέστη Συν- Κυρηναίος του Φαναρίου!

Και η υποστήριξη αυτή προς το Φανάρι έρχεται προς την Μητέρα Εκκλησία σε μία εποχή που αμφισβητείται ο θεσμός της Οικουμενικότητας και της θέσης του Πρώτου των Ορθοδόξων που κατέχει ο Πατριάρχης μας! Αμφισβητούνται και ποδοπατούνται δικαιώματα και προνόμια αιώνων.
Η αδελφή και θυγατέρα Εκκλησία, όπως είναι η Εκκλησία της Ελλάδος, δίνει το χέρι της και συμπαρίσταται!
Αυτό ελπίζουμε ότι θα ξυπνήσει και τα δύο πρεσβυγενή Πατριαρχεία μας Αλεξανδρείας και Ιεροσολύμων που ακολουθούν αυτή στιγμή μία τακτική ίσων αποστάσεων ότι θα συλλάβουν το μήνυμα και θα αναγνωρίσουν την νέα αυτοκέφαλη εκκλησία. Έχουν υποχρέωση να το κάνουν και προς το Φανάρι και προς την Ελλάδα.
Εκείνο πάντως που πρέπει να διευκρινίσουμε είναι αυτό που αιωρείται ως φήμη αλλά δεν γράφτηκε .. Ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δεν πήγε με τη θέλησή του στην Θεσσαλονίκη αλλά με το ζόρι.
Ο Αρχιεπίσκοπος στα 11 χρόνια που βρίσκεται στο πηδάλιο της Εκκλησίας της Ελλάδος απέδειξε ότι δεν κάνει τίποτα με το ζόρι.
Αν κάτι θέλουμε να του προσάψουνε είναι ότι κάνει μόνον αυτά που θέλει πραγματικά. Και πέραν τούτων τίποτα.
Και ο Αρχιεπίσκοπος πήγε Θεσσαλονίκη έκανε αυτό για το οποίο είχε δεσμευτεί με τον Πατριάρχη και δεν πάτησε το πόδι του πουθενά αλλού!
Ούτε στη Βυζαντινή Θεσσαλονίκη πήγε στο Βυζαντινό Μουσείο, ούτε στο επίσημο δείπνο το βράδυ της Παρασκευής – ενώ ήταν στη Θεσσαλονίκη από νωρίς την Παρασκευή. Θεώρησε καλύτερο
να αφιερώσει τον ελεύθερο χρόνο του σε ιδιωτικές συναντήσεις.
Αλλά και την επόμενη μέρα Σάββατο ο Αρχιεπίσκοπος μετά τη θεία λειτουργία ακολούθησε το δικό του πρόγραμμα.Απέφυγε το επίσημο βυζαντινό γεύμα στο ξενοδοχείο Μακεδονία και προτίμησε να γευματίσει σε φιλική ατμόσφαιρα με τον Σεβ. Νεαπόλεως Βαρνάβα που κατέχει την τέχνη της απόδρασης με τον κάθε Αρχιεπίσκοπο κάλλιον παντός άλλου – από τα χρόνια το Χριστοδούλου το εκπαιδεύει το σπορ.
Κοντολογίς ο Αρχιεπίσκοπος έκανε μόνον αυτά που ήθελε και μετά ιδιώτευσε. Το γιατί δεν θέλησε να ακολουθήσει το πρόγραμμα του Πατριάρχη είναι δικό του θέμα. Αυτό πάντως για το οποίο είχε δεσμευτεί ότι θα πράξει το έκανε! Και όλα τα υπόλοιπα θα γίνουν! Η Εκκλησία της Ελλάδος έπραξε στο ακέραιο το καθήκον της έναντι της Μητρός Εκκλησίας και απέδειξε για μια ακόμη φορά ότι είναι βαθύτατα συνδεδεμένη με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Μπορεί να υπάρχουν κάποιες δυσκολίες σε κάποια θέματα και μερικές φορές να υπάρχουν εντάσεις. Το ζήσαμε αυτό από την εποχή του Χριστοδούλου που κάποιοι φρόντιζαν να τον παρουσιάζουν ως τον πλέον αντιΠατριαρχικό για να ζήσουμε την κατάπτυστη τιμωρία του- που θα αποτελεί πάντα ένα σκοτεινό σημείο και όνειδος για το Πατριαρχείο μας. Θυμόμαστε όλοι τον theatrale τρόπο που έγινε τότε αυτή η καταδίκη και τιμωρία, λες και καταδίκασαν τον Άρειο. Ζήσαμε τις εντάσεις που υπήρξαν μεταξύ Φαναρίου και Αθηνών και επί Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου γεγονός που δικαίωσε τον Χριστόδουλο γιατί επαλήθευσε την περίφημη φράση του : « Όταν είσαι έξω από τα πράγματα τα βλέπεις αλλιώς! Όταν αναλαμβάνεις πρέπει να στηρίξεις και να προστατεύεις τα δίκαια της Εκκλησίας σου».
Παρά τις διενέξεις λοιπόν σε όλα τα μεγάλα και σημαντικά οι σχέσεις των δύο Εκκλησιών ταυτίζονται. Και τώρα στο Ουκρανικό παρά τις διαφορές που υπάρχουν ως προς την ερμηνεία και την
προετοιμασία του γεγονότος η Εκκλησία της Ελλάδος με αργά βήματα αποδέχθηκε τις θέσεις του Πατριαρχείου και αναγνώρισε πρώτη από τις Εκκλησίες το Αυτοκέφαλο! Και αυτό από άλλους πιστώνεται και από άλλους χρεώνεται στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Γιαυτό και επαναλαμβάνουμε αυτό που είπαμε στην αρχή του κειμένου μας και το θέσαμε ως τίτλο: με την θέλησή του και όχι με το ζόρι πήγε ο Αρχιεπίσκοπος στην Θεσσαλονίκη και συμμετείχε στην θεία λειτουργία με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Το αν δεν ακολούθησε το υπόλοιπο πρόγραμμα του Πατριάρχη είναι γιατί ο Ιερώνυμος δεν είναι και δεν θα γίνει ποτέ Χριστόδουλος! Και πολύ καλά κάνει! Τον φοβούνται και τον υπολογίζουν περισσότερο! Αυτό να το σημειώσουμε!