You are currently viewing Η Θεία Λειτουργία στην Ι. Μονή Ξενοφώντος του Οικουμενικού Πατριάρχη – Οι δε εννέα πού;

Η Θεία Λειτουργία στην Ι. Μονή Ξενοφώντος του Οικουμενικού Πατριάρχη – Οι δε εννέα πού;

Σημείωση ΕΞΑΨΑΛΜΟΥ :

Ντροπή Αγιοι Πατέρες

Αλγεινή και χείριστη εντύπωση προκάλεσε σε κάθε νοήμονα άνθρωπο η παρουσία και η συμμετοχή στο Πατριαρχικό συλλείτουργο στη Μονή Ξενοφώντος,μόνο των εννέα εκ των είκοσι Μονών της Αθωνικής Πολιτείας! Οι έντεκα δεν αισθάνθηκαν την ανάγκη να παραστούν και να τιμήσουν τον αυθέντη και Δεσπότη της Αγιωνύμου Πολιτείας Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο,αλλά και την αδελφή Μονή Ξενοφώντος ,με την οποία δίδουν μαζί μαρτυρία πίστεως εκεί πάνω στα καστρομονάστηρα του Αθωνα.
Γιατί Αγιοι πατέρες;
Έρχεται συχνά ο Πατριάρχης στο Άγιο Όρος και θα αναπληρώσετε το σημερινό κενό και την απουσία σας σε μία άλλη του επίσκεψη;
Φυσικά και όχι! Και αυτό το ξέρετε! Άλλωστε μερικοί από σας με πρώτη τη Λαύρα δυσφορήσατε με την εκ νέου επίσκεψη του Πατριάρχη στην Μονή Ξενοφώντος;
– Πάλι στην Ξενοφώντος; Είπατε…
Γιατί δεν τον καλείτε και σείς; Ο φθόνος είναι κακός σύμβουλος!

Θα μου επιτρέψετε ωστόσο να σας πω ευθέως και χωρίς ίχνος αναστολών ότι οι λόγοι και τα αιτία που σας οδήγησαν σε αυτή την… αποχή, είναι οι ιδεοληψίες που σας διέπουν και ο φανατισμός που οδηγεί τα βήματά σας. Αντί να εκπέμπετε και να αναβλύζετε αγάπη και συγχωρητικότητα όπως ακριβώς σας διδάσκουν και οι Αγιοι των Μονών που υπηρετείτε με τον βίο τους, εσείς ταμπουρώνεστε πίσω από τα πιστεύω σας και μεταδίδετε τον διχασμό. Και το κάνετε απροκάλυπτα. Παριστάνετε κατά τα άλλα τους ταπεινούς μοναχούς ενώ επί της ουσίας νοιώθετε ισχυρότεροι του Πατριάρχη. Αντί να δείξετε τον απαιτούμενο σεβασμό την σεπτή κορυφή σας-σε μια εποχή που σας έχει ανάγκη γιατί οι φίλοι μας οι Ρώσοι θέλουν να το «καπελώσουν» και ει δυνατόν να το εξαφανίσουν γιαυτό και ρίχνουν ρούβλια στο σούπερ μάρκετ της πίστεως -εσείς γυρίζετε την πλάτη στον ελεύθερο πολιορκημένο Πατριάρχη του Γένους,θεωρώντας με αιρετικό πείσμα ότι εσείς κατέχετε την γνησιότητα της πίστης. Την τύφλα σας κατέχετε!
Αγιοι πατέρες με όλο το σεβασμό προς τα μοναχικά σας σχήματα,δεν σας έχω καλά νέα! Η κόλαση ετοιμάζεται για κάτι σαν και μένα που δεν ξέρουν να το… βουλώνουν αλλά και κάτι σαν και σας που θεωρούν τους εαυτούς τους ορθόδοξες αυθεντίες ! Ναι σωστά καταλάβατε θα με υποστείτε και στην άλλη ζωή! Και όποιος αντέξει εκεί!
Λυπάμαι πάντως που επαληθεύομαι
με τον πιο τραγικό τρόπο. Δεν είμαι απ´αυτούς που δεν έχουν ασκήσει κριτική στο Φανάρι και δεν το έχουν στήσει στη γωνία για λάθη και παραλείψεις του, για διγλωσσία και για αδιαφορία σε κάποια σοβαρά θέματα που μας πονούν ως Έλληνες Ορθοδόξους! Αλλά σε αυτή τη συγκυρία το Φανάρι δεν πρέπει να μείνει μόνο του! Και σείς διαλέξατε την χειρότερη εποχή για να εγκαταλείψετε τον αγώνα! Θα σας κρίνουν αυτοί που μας κρίνουν κάθε μέρα σε όλα: οι νεκροί και οι αγέννητοι!

Σ.Μ.Τζ.

Στιγμές κατάνυξης και ψυχικής αγαλλίασης έλαβαν χώρα στο Περιβόλι της Παναγίας αφού με τη δέουσα εκκλησιαστική λαμπρότητα και σύμφωνα με την αγιορείτικη τάξη τελέστηκε η Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στο καθολικό της ΙΜ Ξενοφώντος προεξάρχοντος του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, και συλειτουργούντων Αρχιερέων και Καθηγουμένων της Αθωνικής Πολιτείας.

Ο Πατριάρχης έφτασε στο Καθολικό όπου και ενδύθηκε την Αρχιερατική ενδυμασία, ενώπιον όλων, μια τελετουργική πράξη βυζαντινού τυπικού και ευλόγησε όλους και ακολούθως ξεκίνησε η Θεία Λειτουργία.

Συλλειτούργησαν οι Αρχιερείς Λαοδικείας κ. Θεοδώρητος, Αδριανουπόλεως κ. Αμφιλόχιος, Δράμας κ. Παύλος και Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος.

Επίσης συλλειτούργησαν οι Ηγούμενοι της ΙΜ Ξενοφώντος Αλέξιος, ΙΜΜ Βατοπαιδίου Εφραίμ, ΙΜ Ιβήρων Ναθαναήλ,  ΙΜ Χιλανδαρίου Μεθόδιος, ΙΜ Διονυσίου Πέτρος, Σιμωνόπτερας Ελισσαίος, ΙΜ Παντοκράτορος Γαβριήλ, ΙΜ Σταυρονικήτα Τύχων και ο Εκπρόσωπος της Μονής Γρηγορίου Τιμόθεος.

Έψαλλαν δεξιά ο βατοπαιδινός χορός και αριστερά ο π. Δαμασκηνός Νεοσκητιώτης με άλλους αγιορείτες πατέρες.

Ανάμεσα στους προσκυνητές βρέθηκαν Ουκρανοί και Ρώσοι προσκυνητές οι οποίοι στο Περιβόλι της Παναγίας συμπροσευχήθηκαν, κοινώνησαν το μεγαλείο της Ορθόδοξης πίστης. Τα μοναστήρια και το ασκητικό ήθος ανέκαθεν δίδασκαν και οικοδομούσαν την Εκκλησία και σήμερα μπορούν να συμβάλλουν στην οποία υπέρβαση εκκλησιαστικών ζητημάτων.

Πανηγυρική ομιλία εκφώνησε ο Γέροντας Λουκάς Ξενοφωντινός μνημονεύοντας τους κτήτορες του Καθολικού και τους πρωτεργάτες της ανέγερσης του και απηύθυνε ευχαριστίες στον Οικουμενικό Πατριάρχη για το ανύστακτο ενδιαφέρον του για τις Αγιορείτικες Μόνες αλλά και του προσέφερε εκ μέρους της Ξενοφωντινής αδελφότητας το εικόνισμα των εν Κωνσταντινούπολη και Άγιον Όρος Αγίων, τονίζοντας ότι η Παναγία είναι ο σύνδεσμος των δύο τόπων. Προσέφερε ακόμα εγκόλπια τα οποία φιλοτέχνησαν αγιορείτες πατέρες.

Στην αντιφώνησή του ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε στο εσχατολογικό νόημα του Ευαγγελικού ανάγνωσματος της Κυριακής.

Μίλησε για τη σημαντική θέση των ιερών ναών επειδή φιλοξενούν τα μυστήρια του Θεού. «Στους ναούς τα πάντα είναι φωτεινά επειδή παραπέμπουν στη βασιλεία των εσχάτων» τόνισε ο Παναγιώτατος.

Πρόσθεσε επίσης για τα προσκυνήματα και τους ναούς της Κων/πόλης και της Ανατολής που περιμένουν ένα λιβάνι, το Χριστός Ανέστη, ένα «αιωνία η μνήμη», λίγα άνθη. Συνεχάρη δε το Γέροντα Αλεξιο διότι έθεσε το έλεος του Θεού ενώπιον της μοναστική αδελφότητας. Προσέφερε δε στον Γερ. Αλεξιο δώρα ένας επιστήθιο Σταυρό και ενα χερνιβοξεστο (σ.σ. ειδικό σκεύος το οποίο αποτελείται από την κανάτα και τον δίσκο) για την Ιερά Μονή.

Πριν την Απόλυση τέλεσε Τρισάγιο μνημόσυνο στους κτήτορες του ιερού ναού και προχείρησε σε πνευματικό τον π. Δαμάσκηνο Ξενοφωντινό εκ Φιλανδίας. Θα ακολουθήσει το καθιερωμένο αγιορείτικο κέρασμα στο νέο Συνοδικό και την τράπεζα.

Ρεπορτάζ: Βασίλης Χάδος

Φωτογραφίες: Ραφαήλ Γεωργιάδης 

Παρακολουθήστε την Πατριαρχική Θεία Λειτουργία που μεταδόθηκε σήμερα από την Ιερά Μονή Ξενοφώντος Αγίου Όρους:

 

Δείτε όλο το ρεπορτάζ από τη χθεσινή άφιξη του Οικουμενικού Πατριάρχη στο Άγιο Όρος ΕΔΩ