You are currently viewing Το Συλλείτουργο  Οικ. Πατριάρχη με Αρχιεπίσκοπο Αθηνών- Η μνημόνευση του Κιέβου-Η Μόσχα παρακολουθεί τις εξελίξεις και.. απειλεί- Οι ευχαριστίες του Πατριάρχη για το Ουκρανικό- Βίντεο.

Το Συλλείτουργο Οικ. Πατριάρχη με Αρχιεπίσκοπο Αθηνών- Η μνημόνευση του Κιέβου-Η Μόσχα παρακολουθεί τις εξελίξεις και.. απειλεί- Οι ευχαριστίες του Πατριάρχη για το Ουκρανικό- Βίντεο.

Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη συμπρωτεύουσα αφού τελέστηκε ένα ιστορικό συλλείτουργο στον Ιερό ναό της Παναγίας Αχειροποιήτου Θεσσαλονίκης. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος συλλειτούργησε με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο.

Το εν λόγω συλλείτουργο πραγματοποιήθηκε στον απόηχο της απόφασης που έλαβε η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου της Μόσχας να διακόψει το Μνημόσυνο του Αρχιεπισκόπου Αθηνών σε περίπτωση που εκείνος μνημονεύσει τον Επικεφαλής της αυτοκέφαλης Ουκρανικής Εκκλησίας Μητροπολίτη Κιέβου Επιφάνιο.

Τους δύο Προκαθημένους πλαισίωσαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Λαοδικείας Θεοδώρητος, Δράμας Παύλος και Αδριανουπόλεως Αμφιλόχιος, ως μέλη της Πατριαρχικής Συνοδείας, καθώς επίσης οι Βρυούλων Παντελεήμων, Κασσανδρείας Νικόδημος, Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας, Μεσσηνίας Χρυσόστομος, Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης Ιωάννης, Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς Ιουστίνος, και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωρεών Φιλόθεος, Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Δείτε το βίντεο:

Οι στιγμές που εκτυλίχθηκαν εντός του ναού ήταν έντονες, ενώ κατά τη διάρκεια του Συλλείτουργου ο Οικουμενικός Πατριάρχης μνημόνευσε τον Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιο.

Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος ευχαρίστησε τον Πατριάρχη, τον Αρχιεπίσκοπο και τους Αρχιερείς για την παρουσία τους και αναφέρθηκε στις εκδηλώσεις του ιδρύματος «Βυζαντινή Θεσσαλονίκη».

Μιλώντας για τον ιστορικό ναό επεσήμανε ότι «Με πολυ πόνο, προσπάθεια και κόπο η αρχαιολογική υπηρεσία με τη συμπαράσταση των ιερέων και την συμμετοχή μου φέραμε εις την προτέρα δόξαν την εκκλησία αυτή η οποία είναι καύχημα για όλη την Μακεδονία και όχι μόνο».

Επεσήμανε επίσης ότι «Η σημερινή ημέρα θα μείνει στην ιστορία ως ιδιαιτέρως ελπιδοφόρα για τα πνευματικά μας προβλήματα για τα ιστορικά μας θέματα και το φρόνημα μας που πρέπει να είναι ενωτικό και αφιερωμένο στην Ελλάδα».

Αμεσως μετά, ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε στον ιστορικό ναό και στην εικόνα της Παναγίας της Ρευματοκρατόρισσας. «Το μεγαλείο της ιστορίας έγκειται κυρίως στο μέλλον και η Ρωμιοσύνη έχει μέλλον όσο υπάρχει αυτός ο κόσμος απαιτείται όμως ο σεβασμός στο παρελθόν». Εξέφρασε την αγωνία του Οικουμενικού Πατριαρχείου για το αγέννητο παιδί, την άνοδο του ποσοστού της υπογεννητικότητας και τις εκτρώσεις, ενώ τόνισε πως καλούμαστε να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα του αγέννητου βρέφους κάνοντας παραπομπή στις αποφάσεις της Πανορθόδοξης Διάσκεψης στην Κρήτη.

Ακόμη υπογράμμισε να προστατευθεί η μητρότητα και να στηριχθεί η οικογένεια, ενώ εξήρε την πρωτοβουλία της Εκκλησίας της Ελλαδος για την διακήρυξη της Κυριακής μετά τα Χριστούγεννα ως ημέρα αγέννητου παιδιού. Εξέφρασε επίσης την ευαρέσκεια και τις ευχαριστίες του στον Αρχιεπίσκοπο που με την εισήγηση του στην Ιεραρχία ταυτίστηκε αδελφικώς και εναρμονίστηκε με τις κανονικές ενέργειες του Οικουμενικού Πατριάρχη και ανέγραψε στα δίπτυχα το όνομα του Μακαριωτάτου Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφανίου. «Πρόκειται για την ικανοποίηση ενος δικαίου αιτήματος που εκκρεμούσε χρονια και κρατούσε εκατομμυρια ανθρώπους εντός ενός σχίσματος, αναμένουμε την επισκεψη του Μητρ. Κιέβου για να δουν οι Ουκρανοί αδελφοί μας ότι οι Έλληνες, οι διδάξαντες σε αυτούς την πίστη και τα γράμματα, ανοίγουν τις αγκαλιές τους και πάλι σε αυτόν τον λαό ως αδελφοί προς αδελφούς για να ενωθούν εν αληθεία και αγάπη με εμάς όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρθολομαίος.

Εκ μέρους της Πολιτειακής ηγεσίας παρευρίσκονται: ο Αντιπρόεδρος της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, ο Υφυπουργός Εσωτερικών Μακεδονίας και Θράκης κ. Θεόδωρος Καράογλου, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Γκιουλέκας, ο βουλευτής της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης, ο Βουλευτής Δημήτρης Κούβελας, ο πρώην Υπουργός κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, ο πρώην Υπουργός κ. Στυλιανός Παπαθεμελής, ο πρώην Υπουργός κ. Σωτήρης Κούβελας, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας και ο κ. Νίκος Ταχιάος της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ